Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ani den bez "jobovky" aneb Jak dlouho si ještě necháme ...?

Každý den nová „jobovka“. Jedna nehoráznější než druhá, jen téma je společné. Zatímco se škrtá ve všech resortech, je stále dost milionů na to, aby se rozdělovaly mezi vlivné a vždy lačné chamtivce bez ohledu na stranickou příslušnost.

Skoro si říkám, jestli by to onen starozákonní Job opravdu všechno vydržel a ještě velebil naši demokracii. Už mám pocit, že si nás vláda, politici a šedé eminence v pozadí pečlivě rozpracovali. Ten ďábelský plán geniálně hraje o čas a o naše duševní zdraví: „To by bylo, aby to ty lidi nakonec neotrávilo… Jednou nám do toho beztak přestanou kafrat... Ještě upravit pár zákonů, ve kterých se už stejně nikdo z nich nevyzná... A pak už jen zvýšit daně, osekat rozpočet a jede se dál...“

Vládě a jejím reformám už nevěří dokonce ani ústavní soudci. Odmítli si snížit platy s tím, že vládní představitelé také na svých platech a odměnách nešetří. (aktuálně.cz z 16. 5.) Odmítli bychom zřejmě také, viďte? Argument by byl stejný, jenže my si o tom rozhodnout nemůžeme.

Libo-li alespoň pár těch „jobovek“ z poslední doby?

Neuvěřitelné pobírání poslaneckých náhrad (samozřejmě kromě platu) u stíhaného poslance Davida Ratha, „protože neexistuje způsob, jak mu je odebrat“. Jen loni bral 1,4 milionu korun (lidovky.cz z 10. června) a ani letos to navzdory vazbě zřejmě nebude jinak. Prostě není takový zákon. A jistě dlouho ani nevznikne.

Ministerstvo životního prostředí „poslalo z fondů švýcarsko-české spolupráce miliony korun třem sdružením, která vznikla jen pár dní před konečným termínem pro podávání žádostí o dotace a o nichž ani po více než půl roce nejsou dostupné skoro žádné veřejné informace“. Jak se dále píše v článku Ministerstvo poslalo miliony sdružením, jež nelze najít (aktuálně.cz ze 14. 6.): „Úřad Tomáše Chalupy na tom ale nevidí nic špatného nebo podezřelého.“

Ředitel Pozemkového fondu ČR Radim Zika zaměstnal dvaadvacetiletou přítelkyni trenéra hokejové reprezentace jako externí ekonomickou poradkyni a „aniž by bylo jasné, jakou práci konkrétně odvedla“, vydělala si 270 000 korun (idnes.cz z 13. 6.). Pakatel!

Nedávná kauza předraženého nákupu letadel CASA. Ředitel Omnipolu Michal Hon tvrdí, že obvyklá cena se určit nedá. Asi jen shodou okolností jsme za stejné stroje zaplatili mnohem víc než Portugalci nebo Poláci (porážka od prvních a vítězství nad druhými na ME v kopané s tím zjevně nesouvisí!). Že armáda upřednostňovala italské letouny, které pokládala za výhodnější, to už nekomentuje. Ani to, že se „standardním nákupem“ souhlasili odpovědní náčelníci až pod pohrůžkou sesazení. Jsem si jista, že na ty indiánské by to neplatilo ani pod pohrůžkou skalpování. (Ke koupi letounů CASA donutilo Picka ministerstvo. Dokazují to dopisy - idnes.cz z 23.6.)

Jsem laik, ale koho by zejména na této „jobovce“ nezarazilo, s jakou vehemencí se někteří zúčastnění nákupu CASA zastávají? Však už lidová moudrost praví: potrefená husa nejvíce kejhá.

Ale jistě není všem „jobovkám“ konec. Co se to ještě nedávno tvrdilo o privatizaci Mostecké uhelné? Že by přece jen docházelo k jejímu rozplétání? Rozplétající se "jobovky"?

Podle toho, jak se téměř všechny korupční kauzy táhnou (napříkla Opencard, ProMoPro, nákup Gripenů, předražené dálnice, kauzy plzeňských práv – tady vřele doporučuji čerstvě vydanou knížku Vladimíry Dvořákové Rozkl(r)ádání státu), je jasné, že jsou to politici (a jimi důmyslně upravené zákony), kteří brání policii něco vyšetřit.

Že moc a peníze podobně jako heroin vyvolávají závislost, to už odborníci potvrdili: Ať si člověk nashromáždí jakkoli velkou sumu, chce mít ještě více... Ale znamená to, že se s tím máme smířit a čekat, až volby vyplodí nové nenasytné otesánky?

Jsou ovšem i „jobovky“, které potěší, ačkoliv nic neodhalují. Kromě informací o jejich autorovi. Nevšední statečnost a nápaditost projevil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který přišel s návrhem, aby stávkující museli několik dní předem nahlásit svá jména (idnes.cz z 30. 5.).

Jak dlouho si ještě necháme "kálet" na hlavu? Což dát nejen jemu jiný impuls a tu hru našich „vyvolených“ otočit? Troufám si věřit, že jistě existuje i lepší demokratický politický systém. Možná jsem v tom nepoučitelná, ale zkusím to ještě jinak: Co takhle zrušit politické strany a nastolit přímé volby i na všech dalších úrovních?

Nebyla by to tentokrát „jobovka“ pro většinu současných politiků?

Autor: Irena Kastnerová | sobota 23.6.2012 23:47 | karma článku: 28,92 | přečteno: 1374x
  • Další články autora

Irena Kastnerová

Advokátní komora už nepokládá pomluvy a lži za trestuhodné?

V pátek 12. září jsme si na idnes.cz mohli přečíst, že Česká advokátní komora snížila pražskému advokátovi Vladimíru Zavadilovi pokutu za lživý předvolební inzerát proti prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi z 850 tisíc korun na 20 tisíc!

15.9.2014 v 0:27 | Karma: 15,67 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Irena Kastnerová

Nám, nám, narodí se (nový prezident)

Dodnes mám před očima ty poslední, politickými stranami realizované volby prezidenta republiky. Díky přímému televiznímu přenosu jsme se veškerou tou džunglí doposud neobjasněných zákulisních dohod dobrali až k mrazivému finále...

24.1.2013 v 18:52 | Karma: 11,26 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Jeho Milost Václav Klaus, nekončící amnestující

Byla amnestie vyhlášená na konci posledního novoročního projevu Václav Klause opravdu tak nečekná, nebo naopak potvrzuje kontinuitu jeho vnímání světa?

3.1.2013 v 1:49 | Karma: 43,20 | Přečteno: 5352x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Ministr spravedlnosti Blažek a "odkloněný" kolega Kocourek

Spravedlnost není slepá, jenom se tak nějak divně kouká. „Blažek podal stížnost na průběh Kocourkovy kauzy „odkloněných" miliónů" - přečetla jsem si na Novinkách.cz (28. 11.) titulek a se zvědavostí otevřela článek. Ale ne...!

3.12.2012 v 0:26 | Karma: 33,10 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Exministr Barták k výslechu nemůže, fandit tenisu ano

Už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa vyšetřování kauzy Tatra, protože už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa bývalý ministr obrany Barták, který údajně požádal o několikamilionový úplatek. Už více než čtyři měsíce se dotyčný vyhýbá výslechu.

26.11.2012 v 0:01 | Karma: 42,80 | Přečteno: 5265x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řidičku překvapila mokrá silnice, dodávka skončila po nehodě na střeše

19. května 2024  12:52

Mokrá silnice zřejmě překvapila řidičku Škody Fabie, která způsobila v neděli dopoledne nehodu obce...

Čeští politici jsou v bezpečí. Slovensko musí situaci zklidnit, řekl Lipavský

19. května 2024  12:19

Slovenský tisk atentát na Fica označuje za ránu do srdce tamní společnosti, která čelí pokročilému...

Vozidlo skončilo v poli úplně zdemolované, hasiči vyprostili tři lidi

19. května 2024  12:17

Tři muži se zranili v sobotu večer při vážné nehodě nedaleko Uhřic na Blanensku. Řidič auta značky...

Fico je mimo ohrožení. Pellegrini: Na hovor o uklidnění situace nedozrál čas

19. května 2024  11:06,  aktualizováno  11:59

Na jednání stran k uklidnění situace na Slovensku patrně nedozrál čas, uvedl zvolený prezident...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
Bez svého muže Jana neudělám ani ránu (a někdy ani blog).
Jinak se stále učím. A stále žasnu...

Seznam rubrik