Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obědy zdarma

Na školní jídelnu má snad každý Čech vzpomínky, kterým se zasměje většinou až po spoustě let. Původně to byly situace spíš tristní. A nemusí se jednat o UHO.

Nedávno jsme s kamarádkou ze základky trochu vzpomínaly a došlo i na školní jídelnu. Zajímavé, že jsme se ani jednou nedotkly kvality pokrmů, ale například jsme si obě vzpomněly na to, jak nás družinářky nutily dojídat i to, co nám nechutnalo. Jak my jsme se je snažili převézt a schovávali jsme tlusté maso pod jazykem nebo pod líci a pak je utíkali vyplivnout. Jak jsme přemlouvali kuchařky, aby nám přidaly buchtiček s krémem a nedávaly plíčka. Moje "těžká" chvilka nastávala, když byl hrách. To jsem potom proseděla v jídelně dobrou hodinu a stejně nakonec do mě družinářky nechutnou studenou hmotu narvaly se slovy: "Rodiče to platí, tak to musíš sníst!"

Nedávno jsem se ptala vnučky třeťačky, jak jim vaří ve školní jídelně. Říkala, že dobře, že třeba dnes jí kuchařka dala veliké maso. Na dotaz, jaké bylo, odpověděla, že neví, ho nejedla. U nás v jídelně se obědy čipují - žádné lístky už nejsou. Neodebraný oběd je tak hned viditelný, proto mnozí žáci, kterým se na oběd nechce, ale zároveň chtějí mít doma klid,  jídelnou jen proběhnou a cestou si čipnou. Jaký rozdíl proti naší soudružce vychovatelce, která nás neustále přesvědčovala o tom, že jídlem se nesmí plýtvat, protože ve světě je spousta dětí, které by za náš oběd daly kdoví co. I proto mě před dvěma lety překvapil Zajíček na koni, který mě požádal o splnění vánočních dětských přání. Zjistila jsem, že i u nás jsou děti, které si k Vánocům přejí, aby mohly chodit na obědy. 

Touto situací se v poslední době začaly zabývat i Ano a ČSSD, která chce obědy pro děti v mateřinkách a na prvním stupni zadarmo plošně. Poslouchala jsem besedu s poslankyní Gajduškovou, která neustále obhajovala plošné hrazení, protože údajně zjišťování nároků příspěvky by bylo dražší než oněch předpokládaných 5 mld. korun.

Chápu naprosto důvody, proč, ale nechápu onu plošnost. Prý děti, které na obědy chodí, čerpají státní dotaci, a ty, které nechodí, protože na ně nemají, o ni přicházejí. To je zdůvodnění hodné Šalamouna. Čím méně lidí bude o obědy zdarma žádat, tím více z oněch 5 mld zbude pro chudé a děti z opravdu potřebných rodin mohou dostat ještě příspěvek na sešity, na obaly, popř. na cvičební úbor. Jistě je pro matky samoživitelky stejně těžké kupovat rostoucímu dítěti tenisky jako obědy. 

Ale o hladu bych nemluvila. To vypadá, jako by matky samoživitelky dětem nedávaly najíst, to bychom je uráželi. Děti najíst dostanou, ale jejich jídlo je nutričně chudé. V dnešní době je také spousta dětí, které nechodí na obědy z opačného důvodu. Jídlo jim nechutná, jsou z domova zvyklé na lepší. Tak jak to teď udělat?  Naženeme všechny děti od první do páté třída na oběd povinně a dozor nad nimi bude stát, dokud to nesnědí, protože se státními penězi se neplýtvá? Naše soudružka vychovatelka by měla radost! Ale chodit musí všechny, protože ty, které by nechodily, by se přece okrádaly o dotace!! A bohatí rodiče prý místo placení obědů mají přispívat dary škole. Ha, už to vidím.

Souhlasím a asi většina národa bude se mnou zajedno, že dětem z problémových rodin by se mělo pomáhat. Ale ne za cenu "dojení státní kasy"! Není přece problém nastavit jasná a konkrétní pravidla, kdy rodiče o dotaci mohou požádat. Připadá mně, že u nás to je vždycky tak nějak "na levačku". Někdo něco vymyslí, ale nepromyslí si vše až do konce, se všemi případnými důsledky. Ví např. někdo, kolik jídla ve školní jídelně projde talířem a skončí v kbelíku? Přijďte se podívat, kolik jogurtů, pomerančů, banánů, jablek, které děti dostávají místo zákusku, se povaluje po parapetech, válí se po stolech i pod nimi a nemluvím o praskajících odpadkových koších. Kolik dětí si vezme oběd a téměř netknutý ho vrátí! Je jeho, tak si s ním může dělat, co chce. A co s ním udělá, když už "nebude jeho"?

Zrušili jsme bezplatné svačinky u větších dětí, které končily také často v odpadkovém koši. Teď naši zastupitelé cílí na "malé děti", když u těch velkých nezabodovali. Ale podle mě by se na to měli vybodnout. takový blbý výmysl jen dá zabrat státní kase a peníze budou chybět jinde. Přispívejme tam, kde je to potřeba a řiďme se heslem: Pomoci můžeme jen tomu, kdo naši pomoc přijme. Tak ji nabídněme, ale nevnucujme všem.

Autor: Jaroslava Indrová | čtvrtek 6.12.2018 18:39 | karma článku: 29,89 | přečteno: 978x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Jsme si rovní, nebo rovnější?

Ve stejný den jsem si přečetla dvě různé zprávy, které mě poněkud rozhodily tím, jak odlišný přístup ke stejné realitě prezentovaly.

22.3.2021 v 17:13 | Karma: 39,18 | Přečteno: 4737x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Úřednická maturita?

Úřednická vláda, úřednická maturita - zatímco s tím prvním celkem nemám problém, při zaslechnutí toho druhého se mi otevírá kudla v kapse. A přidám-li si k tomu větu, že maturita stejně zaměstnavatele nezajímá...

8.3.2021 v 15:19 | Karma: 39,80 | Přečteno: 3195x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Dejme distanci distanc

Z prvotního nadšení z možností si každé ráno přispat už dávno všichni žáci i učitelé vystřízlivěli. Téměř všichni toho mají dost a těší se do školy.

6.2.2021 v 17:40 | Karma: 16,78 | Přečteno: 365x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Co ještě vydržíme?

Taky máte někdy pocit, že už jste na dně, že vám z toho všeho hrábne, že už prostě nemůžete? Určitě. Ale neděste se, jsme na tom stejně.

31.1.2021 v 19:32 | Karma: 35,08 | Přečteno: 1033x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Člověk člověku - čím?

I ti nejzdravější z nás občas potřebují lékaře. Ti, co mají smůlu, ho potřebují právě teď a tady. Jaký nerozum pořídit si v současnosti komplikovanou angínu, či dokonce chronickou chorobu! Lékaři se stali nedostatkovým zbožím.

12.1.2021 v 15:51 | Karma: 17,41 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,94
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.