Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bít, či nebít? Je to to, oč zde běží?

V poslední době jsem se několikrát dostala do situace, kdy jsem se pod vlivem okolností v myšlenkách vracela do svého dětství, v mých očích krásného, ale podle dnešních měřítek… 

Nejenom, že jsem neměla mobil a počítač, ale neměli jsme ani televizi a auto! A rodiče mě bili! 

Jaké my jsme to měli strašné dětství. Otec mi při nedělním obědě dost často vyhověl a dal mi líznout pěny piva, čímž opakovaně poškozoval můj rozumový vývoj. A museli jsme fyzicky pracovat! Pomáhali jsme hrabat seno, pleli jsme mrkev a sbírali hrušky. A se školou jsme od druhého stupně jezdili sbírat brambory. Za peníze! A samozřejmě nádobí, to jsme museli s bráchou mýt každý den! Když jsem zalhala, že jsem dostala poznámku, otec mě seřezal a nechal mě klečet v koutě, čímž se dopustil týrání svěřené osoby. Matka byla tak nevyrovnaná, že když jsme se s bráchou rvali, nezjišťovala, kdo si začal, ale pro jistotu nám vlepila každému jednu zprava a druhou zleva. A když naše zlobení přesáhlo podle ní únosnou mez, dokázala se na nás tak naštvat, že s námi týden nemluvila. To jsme pak zcela jistě citově strádali, takže jsme mohli mít problém se seznamováním a špatné manželství. Naštěstí jsme silné osobnosti a navzdory nevhodné výchově oba žijeme v manželství již pěkně dlouho. Na druhou stranu div, že jsme takovou výchovu vůbec přežili!

A já sama? Když jsem se rozčílila, neudržela jsem se a ječela jsem po dětech, čímž jsme je tak stresovala, že mohli mít problémy ve škole – oba vystudovali jenom jednu vysokou školu, ale mohli – nebýt mě – klidně dvě. Co já jsem jim způsobila diskomfortu – když se třeba zastavili uprostřed silnice a nechtěli jít, klidně jsem je chňapla za flígr a smýkala s nimi na kraj cesty. Představte si to! A nutila jsem je spát po obědě, z čehož má dcera jistě dodnes těžké trauma, protože usnula jen někdy, ale musela aspoň půlhodinku zůstat ležet! A když si její syn ve dvou letech s oblibou lehal na zem, když jsme mu v něčem nechtěli vyhovět, vztekal se, dupal, vřískal, klidně jsem mu naplácala na zadek a hodila si ho buď přes rameno, nebo pod paži a odnesla ho z kaluže, ve které mu evidentně bylo skvěle.

A tak bych mohla pokračovat. Když sečtu dvě a dvě, dopouštěly se naše generace a generace našich rodičů příšerných zvěrstev, a kdyby už tehdy platila Národní strategii prevence násilí na dětech v České republice na období 2008 – 2018, která byla schválena usnesením vlády č. 1139 ze dne 3. 9. 2008, tak snad trávím většinu života v kriminále.

Jo, dnešní děti, teprve ty mají skvělý život. Nikdo na ně nesmí zvýšit hlas, nikdo je nesmí napomenout, aby jim nezpůsobil psychickou újmu. Maminka s dítětem na trojkolce klidně zastaví dopravu, protože dítku se nechce na druhou stranu. V tramvaji posloucháte celou cestu troubení nevycválaného frekventanta mateřské školy stejně jako řvaní či hlasitou hudbu teenagerů. Zkuste napomenout desetileté kluky, kteří se houpají na madlech v tramvaji, nebo upozornit je, že odpadky patří do koše. Se zlou se potážete. A odstrčit kluka, který vám brání vystoupit z vozu, může být vaše konečná. Způsobil jste mu diskomfort a nedej bože, aby někde nahlásil, že jste mu zmáčkl ruku a udělal modřinu. Spousta dětí vycítila, že jsou téměř nedotknutelné, a báječně se jim to zneužívá. Běžně jezdí načerno – jsou přece beztrestné. Podvádějí, prosazují samy sebe na úkor druhých – mají přece práva.

Nejsem pro tělesné tresty. Opravdu jsem jako rodič ve svých očích občas selhala a použila násilí – dítě, když chce, umí rodiče pěkně vytočit, obzvlášť v pubertě. Pak mě to mrzelo, ale… Někdy to prostě jinak nešlo. Zkuste se ale třeba domluvit s batoletem, že něco nesmí, protože to je pro ně nebezpečné! I prof. Matějček hlásal, že plesknout ho přes zadek je pro ně srozumitelnější a hlavně účinné. Došlo to opravdu tak daleko, že učitelé a vychovatelé mají strach dítěti cokoliv vytknout, bojí se všech dotyků – pochvalných i třeba symbolického plesknutí, na internetu se vedou sáhodlouhé diskuse o tom, jestli má učitelka v mateřské škole PRÁVO nutit tříleté dítě po obědě odpočívat a učitelka na základní škole nutit dítě sedět v lavici, když se mu chce procházet po třídě. Dokonce i mnozí rodiče se bojí na veřejnosti svému dítěti něco vytknout, aby nebyli kolemjdoucími osočeni z týrání. 

Proč my vždycky všechno doženeme ad absurdum? Myslím, že Úmluva o právech dítěte měla chránit děti před opravdovým týráním a zneužíváním, ale došlo to tak daleko, že učitelka v první třídě se bojí pohladit dítě po ruce, aby nebyla nařčena ze sexuálního obtěžování. Děti jsou náš poklad, naše budoucnost, ale proboha, nevychovávejme z nich spratky, kteří si budou myslet, že všechno je tu pro ně a ony nemusí nic. Vymstí se nám to. 

Autor: Jaroslava Indrová | pondělí 27.11.2017 17:57 | karma článku: 38,46 | přečteno: 1846x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Co nám chybí ke štěstí a zdraví...

Neustále se mluví o tom, že v lékárnách chybí penicilin a jak se ministerstvo snaží, aby ho byl dostatek. Poté, co jsem si dnes přečetla výzvu na webovkách SÚKLu,si říkám, jestli to není jen zastírací manévr.

25.8.2023 v 13:55 | Karma: 16,37 | Přečteno: 412x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Děti, čtěte rodičům!

Akce Celé Česko čte dětem považuji za chvályhodný počin, ale... Neměly by raději číst děti svým rodičům?

13.5.2023 v 17:04 | Karma: 14,27 | Přečteno: 433x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Indrová

Umění vstát z popela

Každý rodič je šťastný, když jeho děti v životě uspějí, když dojdou dál než on. A protože já mám "dětí" po čtyřiceti letech ve školství spoustu, pocit spokojenosti a hrdosti zažívám dost často.

12.5.2023 v 14:03 | Karma: 7,57 | Přečteno: 339x | Diskuse| Kultura

Jaroslava Indrová

Zubařina má zlaté dno

Když jsem před mnoha lety studovala, na stáži v Polsku jsem byla překvapena, kolik Poláků má špatný chrup. Podívám-li se dnes kolem sebe, vidím takové lidi i u nás docela běžně.

14.4.2023 v 15:49 | Karma: 45,35 | Přečteno: 8472x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Přijímačky po česku

A je to tady - nejdřív maturanti zahajují písemkami z češtiny a jazyka či matematiky a hned po nich frčí nebohá holátka ze ZŠ k přijímacím zkouškám.

4.4.2023 v 19:03 | Karma: 18,21 | Přečteno: 576x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Vzteklý křeček spadl do bazénu, nechtěl se nechat chytit. Pomohli až strážníci

3. května 2024

Vzácný křeček polní se začátkem týdne zatoulal až na jednu zahradu v brněnské části Komín. Jenže...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,94
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.