Těžký život kancelářských krys

"A myslíš si, že je hezkej?" s nevinným pohledem a dlaní přikrývající mluvítko sluchátka se mě ptá kolegyně, které předávám služební hovor. "No určitě. Tak trochu jako Josef Alois Náhlovský" tipuju si.

Práce v kanceláři nás pomalu zabíjí a ani o tom nevíte

Stresující teambuilding, nevhodné osvětlení, klimatizace nasávající vzduch z ulice, ozón z fotokopírek nebo třeba mikroskopický prach z laserových tiskáren – to vše vám může způsobit bolesti hlavy či jiné problémy, nebo vás rovnou donutí k sebevraždě. Podle statistiky zdaleka největší podíl pracovní síly sedí v ČR v kanceláři za stolem s PC nebo spíše v kanceláři s mnoha PC. Tento druh pracoviště se sice zdá na první pohled o poznání méně zdraví škodlivý než třeba práce v dolech, na druhou stranu ale ani ona není dle vědců zcela bez rizik.

/autor Petr Hájek/

Podřadná práce asistentky - zpovědnice /anonym/

hrozně mě namíchly dvě ženský já vim že asistentka je holka pro všechno a proto dělám vše co je v náplni mý práce - objednávky kancelářský potřeb, uklízení myčky nádobí, zalejvání kytek, poskoka apod... ale to co po mě chtěj lidi poslední dobou je mi z toho nanic neřešim že mám poloviční plat než oni ale že jim není blbý mi říkat takový věci jako:
- vybalily jsme za tebe papír z krabice (dodávají krabice po 5 baleních, který byly úhledně uklizený ve skříních a i na recepci u kopírky si necháváme ty štosy v krabici a postupně je vyndaváme dle potřeby a prázdnou krabici vyhazujem- což je v kompetenci uklízečky)
- nebo když si právnička místo do zasedačky vzala klienta k sobě nahoru do druhýho baráku a zavolala si na recepci, at jí vedle (máme nekrytej dvůr a lilo jak z konve) do třetího patra přinesu pro klienta kafe
a mohla bych pokračovat.... fakt mě nebaví bejt za povl ..
proč se lidi nemůžou bavit se mnou jako se sobě rovným a povyšujou se a hrajou si na něco víc? i šéf mi řekne mohla byste prosím a přitom je to samozřejmý, ale oni...
jsem vytočená tak se zpovídám

 

Haló, můžu prosím mluvit s panem Dementem? Křestním jménem Tysi? /Homer Simpson/

Život v teple kanceláře a na telefonu je životem milosrdným. Milosrdný je v tom, že i ošklivý člověk s trochu přitažlivým hlasem může svůj profesní život prožít naplno a zajímavě. Je prokázáno, že mile se chovají především lidé, kteří od vás něco potřebují. Ti ostatní takoví jsou ve skutečnosti - slušní a milí. Pochopitelně najde se pár vyjímek, které se snaží "hrát" drsně. Projevuje se to zejména tím, že pokud je odmítnete, jejich naléhavost se stane úpornější. V případě, že jim zavěsíte telefon během chvilky se vám snaží dovolat znovu a chtějí vás "usměrnit". Jsou to převážně mladí muži, kteří pracují na pozici asistenta nebo operátora a toto zaměstnání vnímají jako pouhý odrazový můstek k daleko slibnější kariéře a vyššímu postu.

Jedovatou slinu, různé povzdechy, frkání a nepříjemné mrmlání jsme ochotni snášet pouze od asistentek, sekretářek a zdravotních sestřiček - od kterých potřebujeme něco my.

 

 

„Předměty, které hledáš, se nikdy neobjeví, když je potřebuješ, nýbrž teprve až jejich důležitost pomine a ty budeš hledat úplně něco jiného.“ /Murphyho zákon/

Naivně jsem si myslela , že termín "hledání" jsem ze svého života odpreparovala během sedmi let své mateřské dovolené. Stejně jako výše zmíněný pan Murphy jsem se dopracovala k podobné zkušenosti. Zkrátka někdy si musíte počkat, až člověk, věc, myšlenka, zkušenost - kterou hledáte bude chtít být nalezena. A to právě vámi. Někdy mi pomohlo intenzivně na dotyčnou ztracenou věc /například očkovací průkaz/ myslet několik dnů a po  jejch uplynutí se jakoby sama od sebe objevila. Ale nikdy, jako naschvál mi nepomohlo zběsilé několika hodinové překotné přehrabování bytu. Při této činnosti si uděláte nepořádek nejen ve své mysli ale především ve svém bytě. Existuje na světě prý několik jedinců, kteří si při hledání ztracených věcí uklidí ve skříních i v šuplíkách, ale ty znám pouze z doslechu a nikdy jsem se s nimi osobně nesetkala.

Bohužel na tyto vědecky propracované metody /kdo si počká, ten se dočká/ není v kanceláři čas. A navrhovat tam hledání ztracených věcí ve spánku bych si už vůbec netroufla. Hledání ve spánku je metoda, při které těsně přes usnutím vypijete sklenici vody a s myšlenkou na ztracenou věc usínáte. Ráno, hned po probuzení by vám zaručeně měla přijít informace, kde se daná věc nachází.

 

Kancelářské drby stmelují kolektiv

Američtí vědci z Bostonu a Chicaga tvrdí, že kancelářské drby stmelují pracovní kolektiv a pomáhají tak ke zvýšení produktivity práce. "Drby nejsou vždy jen škodlivé informace. Lidé mluví o povýšení, těhotenství a dalších pozitivních tématech, stejně jako o chybách svých spolupracovníků," vysvětluje Jack Levin, který studuje drby a pomluvy. Drby vytvářejí svazky, díky kterým k sobě mají spolupracovníci blíže a mohou poskytnout klíčové informace k tomu, aby se celý tým dostal dopředu nebo se zaměstnanci snažili předehnat kolegy. Profesor Ron Burt z University of Chicago dodává, že drby také povzbuzují lenochy k rychlejší práci. Pokud se začnou pomluvy šířit o nepříliš horlivých lidech s nízkou produktivitou práce, mohou někteří věnovat čas tomu, aby drby vyvrátili. "Nikdo nechce být na konci seznamu."

zdroj Blesk rok 2006

 

 Software a hardware kancelářské krysy

Své zaměstnance si firmy vybírají nejrůznějšími způsoby. Za nejkurioznější způsob, kterým jsem byla vybrána já do svého zaměstnání považuji numerologii. Bohudík ani stejný den narození s ostatními kolegyněmi našemu cholerickému zaměstnavateli nezaručilo, že budeme snášet jeho psychické zvláštnosti a výstřelky.

Dle mého názoru potřebuje zaměstnanec kanceláře ocelový zadek. Přesně tak si vybírá své vyšívačky šatů i slavná návrhářka Blanka Matragi. A trochu toho fištronu, zálibu v kofeinu a ve své práci. To si zase myslím já.

Hezký den v kanceláři přeji

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ilona Ondráčková | úterý 19.2.2013 10:10 | karma článku: 14,27 | přečteno: 1612x
  • Další články autora

Ilona Ondráčková

Křehké dámy o berlích

24.5.2024 v 13:06 | Karma: 11,96

Ilona Ondráčková

Dušičková pohádka

8.10.2023 v 8:45 | Karma: 8,73

Ilona Ondráčková

Podzimní zen

27.9.2023 v 10:55 | Karma: 6,69

Ilona Ondráčková

Boj o kouzelnou knihu

21.9.2023 v 11:11 | Karma: 5,02

Ilona Ondráčková

Neplánovaná dovolená

14.9.2023 v 11:11 | Karma: 4,54