Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křehké dámy o berlích

Mé tělo se pomalu řítilo vstříc podlaze. Ale ovládat rychlost v tu chvíli bylo pouze mým zbožným přáním. Ve skutečnosti jsem uklouzla po vlhké dlažbě a jela jsem k zemi jako namydlený blesk.

V mé malé dušičce i v těle se jako by život zpomalil.

Ale v tom, co se dělo okolo, nešlo jinak, než počítat s pádem. Tělo se nedalo zadržet a ovládat. Pokud se dostavily nějaké emoce, byly příznakem mého překvapení. Padala jsem střemhlav přes levou nohu a ruku jsem měla už vpáčenou pod levým bokem. Tudíž jsem se mohla v duchu pouze modlit za svou hlavu. Protože snažit se ji v pádu udržet nad zemí bylo skutečně nemyslitelné.

Vnímala jsem tupé žuchnutí tvrdé lebky na dlaždice a jak se s nevídanou pružností zase odráží zpět od protiskluzové dlažby. Napadlo mě, že takovou ránu mohla zvládnout pouze zázrakem. „Nebo už je čas jít za duhou?“ ptala jsem se v duchu sama sebe a necítila jsem při tom žádný smutek ani paniku. Jen jsem se snažila dobrat pravdy a směru. Jako pokaždé, když se můj život přiblížil k průšvihu na dosah. Ale neobjevil se převozník ani duchovní průvodce, který by mi dal jasnou odpověď.

Levý bok a hlava mě začala pekelně bolet, což znamenalo, že jsem stále živá. Z levého roztrženého obočí mi stékal pramínek krve do tváře a dle slov již okolostojících lidí se mi začal zbarvovat monokl a vyrůstala obrovská boule. „Chcete napít?“ zajímalo prvního vtěleného anděla do člověka, který se najednou objevil u mě. „Nevím, jestli můžu. Když jsem dostala takovou šlupku do hlavy,“ zdráhala jsem se. „Právě, že musíte pít,“ přesvědčoval mě. „Chcete zvednout?“ dotazovali se další andělé a nabízeli mi své okřídlené perutě. „Nene,“ odmítla jsem. „Zkusím to sama.“ A jako malé robě jsem se opřela na zemi o dlaně a kolena. „Nejde to. Nezvednu se na levou nohu,“ konstatovala jsem a bezradně jsem se rozhlížela okolo sebe.

Pády i úrazy k životu neodmyslitelně patří. To jen naše ega nás motivují stát se neporazitelnými hrdiny v očích celého světa. O to víc nás potom události, které jsme se naučili označovat jako prohry víc bolí.

V České republice se ročně přihodí dvanáct tisíc zlomenin krčku. Když už jsem ležela doma v klidu v posteli, hledala jsem další a další informace o zranění, které potkalo i mě. Osmdesát procent pacientů se zlomeninou krčku jsou ženy. Krčky se lámou především z úbytku vápníku. Proto se osteoporóze přezdívá tichý zabiják.

„Vypadáš tak bezbranně s těmi berlemi,“ prohodil můj kamarád, když jsem se po třech týdnech začala batolit po bytě. Pousmála jsem se. Už mi bylo dobře. Svoji ztracenou sebedůvěru jsem znovu zpět získávala den po dni. S každou přetrpěnou nocí. Kdy jsem musela volit, zda si vzít lék na bolest a sladce spát pár hodin v kuse. Ale riskovat, že tělo léky zcela uvolní. A potom s gumovýma nohama o berlích podnikat cestu na záchod a strachovat se, že spadnu. Nebo lék nevzít a celou noc v jediné možné poloze na zádech fňukat při každém nepatrném pohybu. To tehdy, jsem se cítila bezbranná. Vykolejená a závislá na pomoci druhých.

„Musíš si říct, co potřebuješ!“ zlobila se na mě dcera, protože jsem se zdráhala říct o pomoc a trucovala. „Nežijeme v době kamenné!“ pokračovala s výčitkami a já jsem nevěděla, jak to myslí. Jsem snad tvrdá žena s křehkými kostmi?

Člověk ve stáří má pocit zrady. Jeho vlastní tělo mu vypovídá službu a pomalu ho opouští. Některé náhradní díly lze dočasně vyměnit a opravit. Ale nejtěžší je uznat tělu jeho moudrost. Spolehnout se na to, že přesně ví, jak se cítíme tam uvnitř. Jen silou vůle a láskou k životu ho můžeme zase uzdravit. Ale nemůžeme ho zastavit. V růstu, v uzdravováni ani v odcházení.

Jak velkými a hlubokými proměnami jsme si během života prošli si uvědomujeme právě v dobách úrazu nebo jiných těžkých událostí. V momentech, kdy se ošetřujeme tím, že dáváme péči a pozornost sami sobě. A tehdy, kdy můžeme přijímat zájem o nás od druhých lidí. Protože co jiného je život, než neustálá zázračná proměna?

Autor: Ilona Ondráčková | pátek 24.5.2024 13:06 | karma článku: 13,19 | přečteno: 262x
  • Další články autora

Ilona Ondráčková

Dědictví po otci

Co byste si přáli, aby po vás jednou, na světě, až už tu nebudete zůstalo? Lidem, kteří vám byli nejbližší?

31.5.2024 v 13:13 | Karma: 15,57 | Přečteno: 276x | Diskuse| Ona

Ilona Ondráčková

Dušičková pohádka

Zahlédla jsem je jednoho prosluněného odpoledne, jak kráčí přes rušnou křižovatku v Praze. Věnovala jsem se zrovna své jedné z nejoblíbenějších činností při čekání na tramvaj. Chytání lelků a pozorování svých bližních.

8.10.2023 v 8:45 | Karma: 9,59 | Přečteno: 210x | Ostatní

Ilona Ondráčková

Podzimní zen

Příroda nám namíchala nový parfém Podzimní zen. Vůně země, která je naplněná až po okraj všemi svými odvedenými sliby. Sametově hladká i drsně vroubkovaná. Odrážejí se v ní barvy temně fialové, tmavě rudé, zářivě žluté,

27.9.2023 v 10:55 | Karma: 6,69 | Přečteno: 154x | Poezie a próza

Ilona Ondráčková

Boj o kouzelnou knihu

Po zatažené obloze se opilým tanečním krokem začal prohánět vítr. Chvíli tančil svižnou polku v kruzích aby za chvíli změnil styl v trhané a rychlé tango. Vír ledového vzduchu hnal oblaka do houfu před sebou.

21.9.2023 v 11:11 | Karma: 5,02 | Přečteno: 154x | Poezie a próza

Ilona Ondráčková

Neplánovaná dovolená

Na dvorku v trávě ležela opuštěná růžová teniska. Rozhlížela se udiveně okolo sebe. “Kdepak se schovává moje kolegyně? Moje věrná družka, druhá do páru?” Ale ať se rozhlížela doprava i doleva, kam jí špička a pata dovolila kouknout,

14.9.2023 v 11:11 | Karma: 4,54 | Přečteno: 330x | Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 14,38
  • Průměrná čtenost 1725x
autorka knih: Spokojená Blbka, Hrad vzpomínek