Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tepláky

Když mi šestnáctiletá dcera s klidem oznámila, že se ve škole s holkama domluvily, že si na cestu autobusem do Španělska vezmou tepláky, tak mě to trochu zaskočilo. Nešlo mi to najednou nějak dohromady se všemi těmi jejími přípravami dost podobným plánování expedice na severní pól. Kromě saní, tažných psů, kožichu, rumu a podvlékaček už měla sbalenou v kufru snad celou svou skříň.

Myslím tím pochopitelně její letní výbavu. Nepodcenila ani rozpis konkrétního dne po dni co si obleče a pro jakou příležitost. Ale tepláky? Kam se poděly všechny ty její zážitky a zkušenosti z nedělních odpoledních procházek do nákupních center společně s její kamarádkou Aničkou? Kde jsou ty nasáté informace o barvách a tvarech sezónního oblečení? K čemu jim je ten jejich shopping, Elle, Quelle, New Yorker, Takko, Deichmann, DM, Lidovka, Kik? Najednou jsem se cítila nejistě. Mnou ručně pletené a s barevnými obrázky vyplétané svetry odvrhla ve druhé třídě základní školy! Manšestráky šité do gumy už ve školce. Tak safra kdo má tady vkus?

Tepláky mám zažité jako oblečení pro doma i na lítačku. Na vesnici to bylo ideální oblečení. Navíc je mám spojené s oblíbenou hrou na „trt“. Jednalo se o neškodnou hru na vojáky a partyzány v zakázaných prostorách bunkru v pohraničí. Při její hře se část dospívající mládeže nacházela uvnitř otevřeného bunkru a druhá polovina na ně číhala v okolním lesíku. Ten, kdo uviděl svého soupeře jako první vykřikl: „trt a jméno dotyčného“ a tím byl záškodník nebo voják zneškodněn. Už si nepamatuju, zda byla tenkrát tepláková červenočerná souprava hitem Makyty Půchov ale v naší vesnici na jižní Moravě jsme v ní chodili tenkrát tři: já, Lojza a Zdeněk. Tepláky byly jednobarevné černé a bunda, která se rozepínala vepředu na zip měla červenčerné rukávy a červená barva se přelévala do špic i na záda a přední díl. No a právě díky této teplákové soupravě si mě vždycky Lojzík i Zdeněk vybírali do svého družstva a s přehledem vítězili. Málokdo si troufnul vykřiknout trt Ilona, pokud zahlédl pouze kus teplákové soupravy a nebyl si stoprocentně jistý svým odhadem. Pokud by se totiž zmýlil, bylo jisté, že jeho družstvo prohrálo.

Lesík se nacházel blízko fotbalového hřiště a s trochou dobré vůle jsem z okna našeho domu mohla zahlédnout barevné šmouhy rekreačních mladých fotbalistů a podle toho zjistit, kdo se tam právě nachází. Ve vesnici s dvě stě obyvateli to nebyl takový problém. A barvu tepláků, které nosil váš oblíbenec si zapamatujete snadno a jen tak je nepřehlédnete. Byla jsem zamilovaná do útočníka Petra. Měla jsem ale smůlu, protože se líbil i mé spolužačce a kamarádce Lence. A tak jsem alespoň společně s Lenkou mohla chytat klukům v bráně, když se nedostavili v dostatečném počtu a chtěli si zakopat jen tak pro radost. Dalo by se říct, že o hodně později po rozvodu jsem si uvědomila, že brankáři se pro partnerský život hodí lépe než útočníci. Ale na to jsem nepřišla díky fotbalu, teplákům ani svým pubertálním láskám a hrám.

Dcera si nakonec tepláky na cestu autobusem do Španělska skutečně oblékla a odjela v nich. Cítila se v nich určitě pohodlně a pokud měla toto oblečení s něčím spojeno, pak to byly tréninky její taneční skupiny. A pokud jde o mě, možná si časem taky ještě nějaké pořídím.

 

/uveřejněno 21.7.2010/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ilona Ondráčková | pondělí 6.2.2012 12:15 | karma článku: 14,38 | přečteno: 2509x
  • Další články autora

Ilona Ondráčková

Křehké dámy o berlích

Mé tělo se pomalu řítilo vstříc podlaze. Ale ovládat rychlost v tu chvíli bylo pouze mým zbožným přáním. Ve skutečnosti jsem uklouzla po vlhké dlažbě a jela jsem k zemi jako namydlený blesk.

24.5.2024 v 13:06 | Karma: 11,86 | Přečteno: 221x | Ona

Ilona Ondráčková

Dušičková pohádka

Zahlédla jsem je jednoho prosluněného odpoledne, jak kráčí přes rušnou křižovatku v Praze. Věnovala jsem se zrovna své jedné z nejoblíbenějších činností při čekání na tramvaj. Chytání lelků a pozorování svých bližních.

8.10.2023 v 8:45 | Karma: 8,73 | Přečteno: 204x | Ostatní

Ilona Ondráčková

Podzimní zen

Příroda nám namíchala nový parfém Podzimní zen. Vůně země, která je naplněná až po okraj všemi svými odvedenými sliby. Sametově hladká i drsně vroubkovaná. Odrážejí se v ní barvy temně fialové, tmavě rudé, zářivě žluté,

27.9.2023 v 10:55 | Karma: 6,69 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Ilona Ondráčková

Boj o kouzelnou knihu

Po zatažené obloze se opilým tanečním krokem začal prohánět vítr. Chvíli tančil svižnou polku v kruzích aby za chvíli změnil styl v trhané a rychlé tango. Vír ledového vzduchu hnal oblaka do houfu před sebou.

21.9.2023 v 11:11 | Karma: 5,02 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Ilona Ondráčková

Neplánovaná dovolená

Na dvorku v trávě ležela opuštěná růžová teniska. Rozhlížela se udiveně okolo sebe. “Kdepak se schovává moje kolegyně? Moje věrná družka, druhá do páru?” Ale ať se rozhlížela doprava i doleva, kam jí špička a pata dovolila kouknout,

14.9.2023 v 11:11 | Karma: 4,54 | Přečteno: 325x | Cestování
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Česko čekají teplé dny, budou pokračovat přeháňky i bouřky

27. května 2024  6:01

Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 11,86
  • Průměrná čtenost 1734x
autorka knih: Spokojená Blbka, Hrad vzpomínek