Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak si užít sobotní úklid?

"A já ti tady smažím řízeček jako dort." snaží se máma ve filmu Ecce Homo Homolka získat trochu uznání od svého odrostlého, milovaného syna Ludvíčka. "Děláte to přeci pro všechny, maminko." utře ji snacha Heduš. "Děláme!" odpovídám já. "Ale občas se potřebujeme někde namotivovat, abychom tak často nevyžadovaly uznání a neječely na své potomky, manžele a zvířata."

Nejsem přehnaně uklízecí typ a ani se nepovažuji za bordelářku. Dalo by se napsat, že stejně jako jiné ženy v mém věku již zhruba dvaadvacet let uklízím věci po lidech, které mám ráda. Vařím pro ně, peru a žehlím jim oblečení a vykonávám zcela dobrovolně dalších milion a tisíc jiných úkonů. Protože jsem si je do svého života zvolila sama, měla bych s tím být už tak nějak srozuměna. Možná snad bych za to měla být i ráda. Tolik lidí totiž v dnešní době žije osaměle a nemá se o koho starat. A lidé a zvířata, kteří s námi žijí dělají přece na oplátku za to i něco pro nás. Minimálně po sobě zanechávají stopy, hrnky, misky, kusy oblečení, bláto z bot na koberci, vlasy ve vaně, vymačkanou pastu na umyvadle. A ti, kteří se rádi pozorují při čištění zubů v zrcadle i zaschlé kapky na něm.

Přesto ale přijde sobotní den, kdy nevyskočím z postele jako jarabinka rozradostněna představou uklízením a oprašováním domácího krbu.

 VYTÍRÁNÍ, UTÍRÁNÍ, VYKLEPÁVÁNÍ, OMÝVÁNÍ

Někdy mi připadá, že na těchto uklízecích činnostech lpím pouze já sama. Možná jsem schizofrenička a podezřívavá patologická osoba, která má pocit, že vesmírný prach prostupuje z ovzduší přes hermeticky uzavřený strop a usazuje se pod postelí, za skříní, v polstrovaných částech nábytku a v jiných nedostupných místech naší domácnosti. Zkrátka některé druhy uklízecích taktik nejen, že vaši rodinní příslušníci neocení, ale budou vás považovat za podezřívavou. Možná se budou domnívat, že hledáte pod záminkou úklidu věci, které jste ztratila, nebo jste zapomněla na místo, kde byly uloženy.

 

PRANÍ

Je fakt, že za nás pere pračka. Tak se mi to občas snaží doma vysvětlit. Mají pravdu. Prádlo nenosím namáčet do Vltavy. Ani ho nedrhnu na valše. Při kvalitě materiálu, ze kterého je vyrobeno by mi stejně vystačilo maximálně na dvě praní. Občas se mi stane, že zhnuseně vyklepu z koše na prádlo svršky a dám se do třídění. Zhnusena praním. Bílé, tmavé, vlna a na vyvářku. Ale nic nevyvařuji. Je to pouhý řečnický obrat pro praní ručníků a povlečení. Povlečení totiž už dávno není ušité a určené pro teploty vyšší než je 40°, někdy i 60°.

Nedávno jsem někde v čekárně nebo na zastávce potkala starší paní, která se mě snažila přesvědčit, že se uzdravila, když si začala vyvařovat své spodní prádlo. Byla to zpověď velmi osobní a intimní, proto nebudu zacházet do podrobností. Jsem přesvědčena, že já bych se po této činnosti určitě neuzdravila. Nejen, že by mi asi umrzl zadek, protože bych ho neměla čím zakrýt, ale možná bych i zavařila pračku. Ten sajrat vzniklý z elastanu /lycry/, krajek a materiálu, který naše oblá těla činí ještě svůdnějšími,  si dokážu živě představit. Jednou se mi přiškvařila krajka zespoda na žehličku. A jedny stahovací kalhotky jsem ocejchovala znakem špičaté žehličky.

Pokud jde o materiály, ze kterých je vyrobeno naše prádlo, slyšela jsem domněnku, že podprsenky, které se prodávají u "vietnamců" jsou recyklované pet láhve. Ale to byla možná nějaká fáma od konkurence, která je vyrábí z ropy.

ŽEHLENÍ

Po dvaceti letech provozu musí mít žehlení každá správná hospodyňka v malíčku. To se ví, že mám! Dodneška si živě pamatuju, jak jsem si špičkou žehličky při svém prvním žehlení vjela do malíčku, kterým jsem přidržovala prádlo na žehlícím prkně. Cítím ve vzduchu spáleninu a v ruce bodavou bolest. Naši geniální pomocníci - elektrospotřebiče totiž nepracují tak zcela sami. Občas si připadám jako dělník ve fabrice. Žehlící kurz máte? Nemám. Tak se k té žehličce nepřiblížujte ani na metr! Těším se na dny, kdy  žehlička bude řízena výkonným počítačem!

 

 

 VAŘENÍ

"Co sis navařil, to si taky sněz."

"Všechny houby jsou jedlé. Některé pouze jednou."

Muži tvrdí, že vaření není žádná práce ani úklid. Pokud jsem v dobrém rozmaru a přejí si k jídlu krajíc chleba s máslem, ráda s nimi souhlasím. Pokud umývám potřetí ten den další plný dřez nádobí skřípu zubama.

O jídle, jeho přípravě byly napsány stovky knih a bylo natočeno mnoho ostře sledovaných televizních pořadů. Z jídla se stal kult. Není to už pouhá nutnost, jak přežít. Z výběru potravy, nákupu ingrediencí, přípravy pokrmů, servírování menu se dá posoudit co jste to asi za druh člověka. Jak vás kultivovala, či omezovala rodina. Jaká je vaše hodnota ve společnosti, váš kulturní rozhled, estetické cítění a jaké jsou vaše úchylky a libůstky. Ve srovnání s národy, které nemají, jak by řekla moje kamarádka "co do hrnce" bychom se možná měli začít zaobírat tím, co s nadbytkem jídla a  případným přejídáním.

JAK SI UŽÍT ÚKLID?

Neznám nikoho, kdo si úklid užívá. A to jsem se snažila využít při něm i východní léčebné techniky! Při nich děkujeme za to, že máme spokojenou rodinu, že máme kde bydlet, co jíst a čím se přikrývat. A že máme co uklízet. Pokud vás napadne nějaký spásný nápad, jak si to užít - prosím podělte se s námi ostatními!

Pro inspiraci ještě předkládám pár hesel, které se k úklidu a k péči vztahují, ale občas na ně zapomínáme. Možná je na čase nahradit slovo úklid - slovem PÉČE a všichni ho budeme vnímat trochu jinak.

Hezké sobotní pečování o byt, dům, zahradu a všechny členy rodiny

 

 hesla pro hledání pomoci na internetu:

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 umývání oken, odstraňování lesklých samolepek ze skel, praní záclon, luxování, převlékaní povlaků na lůžkoviny, vytírání podlahy, čištění koberců, čištění digestoře, jak odmastit sporák, čím vyčistit troubu /na pečení/, co si počít, když v mikrovlnce hoří, odblešení lůžkovin, čištění pelechu pro psy, čištění odpadů, jak na mravence v bytě, jak využít skladovací prostor v bytě, čím umýt ze stěny malby od pastelek, jak vzpouzejícímu  dítěti vystřihnout z vlasů žvýkačku, jak vymotat kartáč přichycený ve vlasech slečně, která se poprvé fénuje, jak dostat zašlapanou modelínu do koberců,bezbolestná dezinfikace rozbitého kolena, co proti bolesti z kousace do krku od čmeláka, je nebezpečná konzumace skořápek pro malé dítě, co si počít s intenzivně zvracejícím psem, může tlakový hrnec vybuchnout,

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ilona Ondráčková | sobota 16.2.2013 10:10 | karma článku: 16,86 | přečteno: 850x
  • Další články autora

Ilona Ondráčková

Křehké dámy o berlích

Mé tělo se pomalu řítilo vstříc podlaze. Ale ovládat rychlost v tu chvíli bylo pouze mým zbožným přáním. Ve skutečnosti jsem uklouzla po vlhké dlažbě a jela jsem k zemi jako namydlený blesk.

24.5.2024 v 13:06 | Karma: 11,95 | Přečteno: 241x | Ona

Ilona Ondráčková

Dušičková pohádka

Zahlédla jsem je jednoho prosluněného odpoledne, jak kráčí přes rušnou křižovatku v Praze. Věnovala jsem se zrovna své jedné z nejoblíbenějších činností při čekání na tramvaj. Chytání lelků a pozorování svých bližních.

8.10.2023 v 8:45 | Karma: 8,73 | Přečteno: 205x | Ostatní

Ilona Ondráčková

Podzimní zen

Příroda nám namíchala nový parfém Podzimní zen. Vůně země, která je naplněná až po okraj všemi svými odvedenými sliby. Sametově hladká i drsně vroubkovaná. Odrážejí se v ní barvy temně fialové, tmavě rudé, zářivě žluté,

27.9.2023 v 10:55 | Karma: 6,69 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Ilona Ondráčková

Boj o kouzelnou knihu

Po zatažené obloze se opilým tanečním krokem začal prohánět vítr. Chvíli tančil svižnou polku v kruzích aby za chvíli změnil styl v trhané a rychlé tango. Vír ledového vzduchu hnal oblaka do houfu před sebou.

21.9.2023 v 11:11 | Karma: 5,02 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Ilona Ondráčková

Neplánovaná dovolená

Na dvorku v trávě ležela opuštěná růžová teniska. Rozhlížela se udiveně okolo sebe. “Kdepak se schovává moje kolegyně? Moje věrná družka, druhá do páru?” Ale ať se rozhlížela doprava i doleva, kam jí špička a pata dovolila kouknout,

14.9.2023 v 11:11 | Karma: 4,54 | Přečteno: 325x | Cestování
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25,  aktualizováno  22:46

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 11,95
  • Průměrná čtenost 1734x
autorka knih: Spokojená Blbka, Hrad vzpomínek