Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Střílení do vlastních řad. Těch ženských.

Začínám muže v západním světě litovat. Nemají to jednoduché. S trochou nadsázky lze říct, že my, ženy, zvládáme vše, co kdysi bylo jejich doménou. 

Nemám na mysli jen každodenní záležitosti, jako jsou oprava kapajícího kohoutku, vyslovování jadrných nadávek na veřejnosti nebo chození do práce (nebo spíš vydělávání peněz). Mám na mysli mnohem rafinovanější praktiky, které mužům stále připisujeme na účet, ale které si my, ženy, navzájem pokoutně, a co hůř, mnohdy z prosté nevědomosti, uštědřujeme.

 

Jedna mladá muslimka, provdaná za českého muže, nedávno zveřejnila přesvědčení, že by všechny ženy měly chodit cudně oblečené, nejlépe zahalené. Příspěvek umístila na sociální síti v jejím rodném jazyce, v Indonéštině. Nedalo mi to a napsala jsem nesouhlas. Poslala mě do patřičných mezí, tak jak to umí jen hluboce věřící (nejen ti muslimští, nutno podotknout).

No jo, je z jiného světa, můžete si v duchu říct. Jenže před pár týdny sdílela svoje zklamání kamarádka nad výrokem jedné brněnské lektorky, u které chtěla zahájit svůj studium jógy. Ona jogínka odsoudila všechny orientální tanečnice, které měly kila navíc a neodpovídaly parametrům moderní, fit ženy (čtěte: s vypracovanou, časopisově dokonalou postavou).

Kamarádce jsem tehdy řekla to, co byste ji nejspíš řekli i vy. „Nedělej si z toho hlavu. V každé branži jsou horší i kvalitnější lidé, lektoři, vedoucí…“

Jenže před dvěma týdny jsem na internetu narazila na hojně propagovanou akci – Tyden podnikání 2015. Mezinárodně laděná událost, která má za cíl mj. předat zkušenosti a poskytnout prostor pro navázání kontaktů, mě nadchla. Nadšení mi vydrželo přesně do chvíle, kdy jsem na webových stránkách prostudovala uvedené řečníky, kteří mě, jakožto potenciálního účastníka akce, měli inspirovat, motivovat, poučovat. Ze 13 osobností z různých podnikatelských sfér nebyla jediná žena.

Nedalo mi to a napsala jsem organizátorům email, vyjadřující údiv, zklamání. Odpověď přišla téměř okamžitě. Jelikož není osobního rázu, uvádím zde obsah:

Dobrý večer, Karolino,

Moc děkuji za váš feedback! Program ještě není finální, řečníky (a řečnice) na akci ještě oslovujeme a našim cílem je určitě zařazení žen. Máte nějaký tip, koho byste ráda viděla?

Přeji krásný zbytek večera a doufám na viděnou na Summitu!

Byla to korektní odpověď, hodna velkého korporátního světa, ve kterém jsem i já dlouhá léta pracovala. Jenže neposkytovala vysvětlení, jak bylo možné, že organizační tým ve kterém figuruje 7 žen (a pouze 4 muži), jeden měsíc před zahájením akce nedokázal zařadit mezi 13 řečníků jedinou ženu.

Minulý týden přibyla mezi řečníky další osoba. Čtrnáctý muž v pořadí. Rozhodla jsem se uchovat klid a nějaký ten den tuto událost vypustila z hlavy. Jenže reklama na sociální síti byla natolik silná, že jsem včera provedla zkušební „klik“. Vykoukly na mě tři nové tváře, z toho jedna ženská. Podtrženo sečteno, šestnáct mužů a (konečně!) jedna žena na mezinárodní události v 21. století. Měla bych jásat?

Něco v naši společnosti není v pořádku. Nemám na mysli omílané záležitosti týkající se neschopnosti Evropské unie, rasismu, běžné tunelování  (nejen) tunelů apod. Mám na mysli naši ženskou společnost. Od kdy jsme emancipaci přetavily do práva diktovat ostatním ženám, jak mají vypadat, jak se mají oblékat, jaký prostor ve veřejném (nejspíš i soukromém) životě si zaslouží? Nebo nás možnost projevit vlastní jedinečnost a schopnosti děsí natolik, že raději setrváváme v davu a pasujeme se do role arbitera vymezující hranice akceptovatelnosti vybočujícím jedincům ženského pohlaví? Jak to, že jsme se za celou historii ženské emancipace a celé post-revoluční období ještě nenaučily vytvořit podporující komunitu? Jak to, že nám ještě nedošlo, že s každou dosaženou pozicí v práci, společnosti, rodině, přichází i závazek vytvořit další prostor pro vývoj ostatních?

Odpověď na většinu z těchto otázek neznám. Vím jen to, že umíme vést sáhodlouhé diskuze o maskulinizaci všeho co nás obklopuje. Bez rozdílu na věk, vzdělání, rasu či vyznání jsme zdatné v poukazování, jak nás ten mužský svět válcuje, jak nás partneři utiskují, jak nás ten jejich svět nerespektuje. Jenže ruku na srdce, milé dámy, proč by se k nám muži a celá společnost měli stavět jinak, když to samy pro sebe a navzájem nejsme schopné udělat?

Autor: Karolina Idrisova | úterý 20.10.2015 10:16 | karma článku: 23,19 | přečteno: 2604x
  • Další články autora

Karolina Idrisova

Óda na stíny

Před několika lety v Náchodě za mnou přišla výherkyně soutěže v orientálním tanci. „V čem se ještě můžu zlepšit?“ Chvíli jsem nevěděla, co říct.

29.3.2016 v 16:40 | Karma: 16,73 | Přečteno: 354x | Osobní

Karolina Idrisova

Sametové vyznání od polovičního přistěhovalce.

Před několika lety zaujal můj životní příběh Českou televizi. „Co vám zde nejvíc chybí?“ byla jedna z mnoha otázek. „Barvy, úsměv a víra,“ odpověděla jsem.

19.11.2015 v 10:00 | Karma: 32,18 | Přečteno: 2788x | Společnost

Karolina Idrisova

Sexy mozek. Vzpomínka nejen na ten Paroubkův.

V Indonésii se od euro-asijských míšenců očekává, že z nich vyrostou modelky a herci. Je to pěkná blbost. Asi taková, jako kdybyste řekli, že všechny Brazilky chodí po ulici v bikinách. Jenže většina mých vrstevníků, česko-indonéského původu, toto očekávání splnilo.

27.4.2015 v 9:30 | Karma: 23,53 | Přečteno: 3033x | Diskuse| Společnost

Karolina Idrisova

Miloš Zeman a moje maminka

Miloš Zeman by se mohl pustit i do moji maminky. Ta modrooká blondýna totiž odcestovala do země s největší muslimskou populací v době, kdy nikdo v Československu nevlastnil barevnou televizi, internet měl ještě dlouho patřit do kategorie science fiction a zakladatelé Lonely Planet se teprve chystali na svoji první cestu po světě. Nerozvážná to bytost! V polovině 70. let, navzdory protestům vlastních rodičů, sbalila dvě batolata a na vlastní pěst začala žít, tam kde lišky, nebo spíš hadi, dávali dobrou noc.

3.4.2015 v 14:30 | Karma: 37,48 | Přečteno: 5743x | Diskuse| Společnost

Karolina Idrisova

Setkání s beach boyem na Bali

Pouliční prodavačka na Kutě, nejznámější balijské pláži, se nedala. Uložila svůj ranec na mohutný kus dřeva, na kterém jsem seděla a pěti náramky z perel a tyrkysu mi mávala před obličejem. "Číp prajs for jú!" Po stopadesáté jsem zavrtěla hlavou a odvrátila zrak. Na obloze zlatý kotouč už líně házel šipku do indického oceánu. Skupina jogínů, kterou jsem doprovázela po ostrovech Bali a Gili, právě odcestovala. Po dvou týdnech mě čekala osvěžující změna, večer o samotě.

12.3.2015 v 15:00 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1783x
Indonésko-český světoobčan, tančící (životem, v studiu, občas i na pódiích), hledající a nacházející (nové obzory a inspirace), tvořící (choreografie, věty i vlastní život), motivující (sebe a ostatní ženy prostřednictvím projektu "Lehký krok").

Vydaná kniha: "Na konci začátek" (Grada, 2012).