Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sametové vyznání od polovičního přistěhovalce.

Před několika lety zaujal můj životní příběh Českou televizi. „Co vám zde nejvíc chybí?“ byla jedna z mnoha otázek. „Barvy, úsměv a víra,“ odpověděla jsem.

Pochopte - můj vstup do dospělého života byl významně poznačen vysokoškolským studiem v spojených státech Amerických, v biblickém pásmu na jihovýchodě. V státech, kde by vás nejen při přistižení v jakékoliv než misionářské poloze v sexu, čekaly nepříjemné oplétačky. Něco málo o tom ví, například herec Rob Lowe. A ještě před tím probíhalo celé mě dětství v zemi s největší muslimskou populací na světě, kde víra byla (a do určité míry stále je) občanskou povinností. Veřejné přiznání k ateismu by vás v Indonésii dostalo do svízelné situace, ne-li do žaláře.

Když jsem se několik let po sametové revoluci přistěhovala do České republiky, nikdo mi při seznámení nepokládal automaticky otázku, jakého jsem byla vyznání. Nikdo se nepozastavoval nad tím, že jsem jako svobodná žena bydlela sama. Nikdo mi nepředhazoval, jak bych měla chodit oblečená, abych někoho neurazila. Bylo mi sympatické, že návštěva jakýchkoliv modliteben nepatřila do společenského života a k dobrým mravům.

Zpětně viděno, přesun do nově vylíhnuté svobodné země bylo, jako kdybyste se poprvé nadechli poté, co jste navykli vleklému, chronickému nachlazení a věčně ucpané dýchací cesty. To, že většina obchodů ještě zela prázdnotou, že na veřejnosti byste nezakopli o fungující veřejnou telefonní budku (pro mladší ročníky, ne, ještě neexistovaly mobilní telefony), to, že jsem nechápala (a dodnes nechápu) Mrazíka, Pivrnce ani probíhající privatizace, restituce, setrvávající komunisty ve vládě – to všechno pro mě nebylo podstatné.

Tuším, že se tomu říká nezávislost. Život v údajně největší ateistické zemi na světě, v České republice, mi pomohl svléknout kabát konvencí, společenských i náboženských.

Dnes přemýšlím, co mě přimělo, abych před šesti lety do televizních kamer, veřejně prohlásila, že mi zde chyběla víra. Přes svůj původ, výchovu a dosavadní život si troufám říct, že mi nešlo o víru v jakéhokoliv boha. Ale víru ve vrozené moudro a vnitřní sílu každého člověka. Víru v svobodu vytvořit vlastní názor, zvolit vlastní cestu.

Přesně o této svobodě 17. 11. 2015 mluvil na ČT 24 Yaser Daniel Rezk, novinář. Tvrdil, že to je hlavní důvod, proč proti nám, evropské společnosti, muslimští radikálové tolik brojí. Nemohu nesouhlasit. Ona ta nezávislost je ošemetná věc. Přináší a posiluje imunitu vůči manipulaci. Nejspíš proto je dnes tolik zastrašovacích manévrů z pozice síly, vzbuzujících strach. Nutno podotknout, že nejen ze strany náboženských fundamentalistů na území našich evropských sousedů. Stačí se podívat na záznamy z projevů a činů nejvyšších státních činitelů České republiky na oslavách 17. listopadu.

Nedávno jsem byla poučená o legendě blanických rytířů. Upřímně - nijak zvlášť mě neoslovila. Ale pokud je to pravda a existuje možnost, že Sv. Václav a jeho rytíři vyrazí na záchranu této zemi, doufám, že budou připraveni rozmetat bující omezenost, panovačnost, touho po moci a zlobu. A že s sebou přinesou neutuchající pramen zdravého rozumu. Ten nám všem v České republice přeji nejvíc.

Autor: Karolina Idrisova | čtvrtek 19.11.2015 10:00 | karma článku: 32,18 | přečteno: 2788x
  • Další články autora

Karolina Idrisova

Óda na stíny

Před několika lety v Náchodě za mnou přišla výherkyně soutěže v orientálním tanci. „V čem se ještě můžu zlepšit?“ Chvíli jsem nevěděla, co říct.

29.3.2016 v 16:40 | Karma: 16,73 | Přečteno: 354x | Osobní

Karolina Idrisova

Střílení do vlastních řad. Těch ženských.

Začínám muže v západním světě litovat. Nemají to jednoduché. S trochou nadsázky lze říct, že my, ženy, zvládáme vše, co kdysi bylo jejich doménou.

20.10.2015 v 10:16 | Karma: 23,19 | Přečteno: 2604x | Diskuse| Společnost

Karolina Idrisova

Sexy mozek. Vzpomínka nejen na ten Paroubkův.

V Indonésii se od euro-asijských míšenců očekává, že z nich vyrostou modelky a herci. Je to pěkná blbost. Asi taková, jako kdybyste řekli, že všechny Brazilky chodí po ulici v bikinách. Jenže většina mých vrstevníků, česko-indonéského původu, toto očekávání splnilo.

27.4.2015 v 9:30 | Karma: 23,53 | Přečteno: 3033x | Diskuse| Společnost

Karolina Idrisova

Miloš Zeman a moje maminka

Miloš Zeman by se mohl pustit i do moji maminky. Ta modrooká blondýna totiž odcestovala do země s největší muslimskou populací v době, kdy nikdo v Československu nevlastnil barevnou televizi, internet měl ještě dlouho patřit do kategorie science fiction a zakladatelé Lonely Planet se teprve chystali na svoji první cestu po světě. Nerozvážná to bytost! V polovině 70. let, navzdory protestům vlastních rodičů, sbalila dvě batolata a na vlastní pěst začala žít, tam kde lišky, nebo spíš hadi, dávali dobrou noc.

3.4.2015 v 14:30 | Karma: 37,48 | Přečteno: 5743x | Diskuse| Společnost

Karolina Idrisova

Setkání s beach boyem na Bali

Pouliční prodavačka na Kutě, nejznámější balijské pláži, se nedala. Uložila svůj ranec na mohutný kus dřeva, na kterém jsem seděla a pěti náramky z perel a tyrkysu mi mávala před obličejem. "Číp prajs for jú!" Po stopadesáté jsem zavrtěla hlavou a odvrátila zrak. Na obloze zlatý kotouč už líně házel šipku do indického oceánu. Skupina jogínů, kterou jsem doprovázela po ostrovech Bali a Gili, právě odcestovala. Po dvou týdnech mě čekala osvěžující změna, večer o samotě.

12.3.2015 v 15:00 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1783x
Indonésko-český světoobčan, tančící (životem, v studiu, občas i na pódiích), hledající a nacházející (nové obzory a inspirace), tvořící (choreografie, věty i vlastní život), motivující (sebe a ostatní ženy prostřednictvím projektu "Lehký krok").

Vydaná kniha: "Na konci začátek" (Grada, 2012).