Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putování za Fatou morgánou - pátá část

Je středeční ráno, vstáváme ve čtyři hodiny, máme půl hodiny na snídani a už v pět začíná naše předlouhé putování saharským okruhem směrem na Kebili přes solné jezero Chott el Djerid (Palmové jezero).

V autobusu je dnes úplné ticho, všichni jsme unavení a nevyspalí, ale - jedna špatná noc nás přece nerozhází, to si tedy myslím já. Posloucháme výklad o nadcházející trase s tím, že se nám možná poštěstí uvidět fatu morgánu. Během chvíle je ale jasné, že naopak přichází písečná bouře. Kde se vzal, tu se vzal, fičí ostrý vítr, srážející vršky dun a ženoucí proti nám celé závěje písku. Rázem je tma a v ostrém ranním slunci to vypadá děsivě. Ale jak to začalo, tak to rychle skončí a my nestačíme zírat na úplně změněnou tvář pouště. Všude kolem nás jen široširá písečná pláň. A jezero Chott el Djerid, u kterého zastavujeme, jako jezero vůbec nevypadá. Jen samý písek a vodou se údajně naplňuje pouze v lednu a únoru a slétají se prý k němu celá hejna volavek, pelikánů a plameňáků. Palmové jezero to bývalo před lety, teď tu není ani jedna palma, vůbec nic. Jen nekonečné duny a pak písečné růže roztodivných tvarů a velikostí, se kterými se budeme setkávat ve všech stáncích na pobřeží. Nejmenší za "un dinár" až po veliké jako lidská dlaň.

Nedaleko naší zastávky je několik prodejních stánků s těmito růžemi a figurkami všemožných velbloudů. Vysoký snědý prodejce chce směnit moje dioptrické brýle za dvě figurky a růži, neustále přihazuje a po neúspěšném handrkování rozhodí ruce a ptá se, jestli jsme Němci, Holaňdané nebo Švédi. Když mu říkám: "Nous sommes Tchéques - My jsme Češi"  vrtí nechápavě hlavou: "Que - co?".- a nerozumí ani mému naučenému arabskému: "Ena Tšíkí".

S posledním pohledem na vlnící se písčité pláně odjíždíme do sladkovodní oázy v Tozeuru, kde rostou snad nejkvalitnější datle v celém Tunisku. Tyhle palmy, pomerančovníky, meruňky a kdovíco ještě mají nožky pěkně ve vodě a hlavu na plném slunci. Prostě úrodný ráj. Po projížďce v kočárech, tažených vždy jedním vychrtlým koníkem, definitivně opouštíme poušť a sjíždíme na dálnici ke Gafse, hezkému městu, majícímu asi 70.000 obyvatel.

Po rychlém a vynikajícím obědu v místním hotelu nás čeká cca 200 km do Kairouanu, kde navštívíme místní výrobnu koberců a vyhlášené arabské tržiště Kairouran  znamenající "tábor". Podle legendy se tu kdysi jeden emír s vojskem náhodně zastavil u pramene vody, zabodnul kopí a prohlásil celou oblast kairouanem - táborem. Celé tohle město, hlavně jeho Medima, má neopakovatelný arabský ráz.

Majitel výrobny koberců nás všechny hostí mátovým čajem s tradičními přeslazenými zákusky a snaží se prodat co nejvíc ze svých krásných koberců. Stačí složit na místě pouhý 1 TD a koberec je poslán na dobírku kam si kdo přeje za 600 - 800 TD.

S manželem bloumáme po rozsáhlém tržišti a místní prodejci nám nabízejí kdeco. Překřikují se navzájem a vždycky několik rukou nás táhne do svého krámku. Jeden horlivec mi dokonce otáčí hlavu směrem k nakupené hromadě koření a je moc šťastný, když si vyberu šafrán, kterého mi za nekřesťanské 2 TD (smlouvám) usype asi dvě lžíce. Pak s teatrálním výkřikem: "Seulement pour vous mon chére madam - Pouze pro vás má drahá paní" přihazuje další dvě lžíce.

V pokročilém odpoledni a za stálého žáru se vracíme zpět naším klimatizovaným autobusem do prozatímního domova v lenivém očekávání příštích dnů

 

 

 

Autor: Ludmila Ibehejová | pátek 6.8.2021 14:22 | karma článku: 18,75 | přečteno: 191x
  • Další články autora

Ludmila Ibehejová

Tak o tuhle morovou ránu jsem si -pane Dušku - nekoledovala a určitě za ní ani nemůžu

Chtěla jsem o všem, co nás tohle jaro postihlo (a hned oba s manželem) spíše mlčet, dokonce i před našimi dětmi. Ale ti mají právo vědět, co se u nás děje a tak s těžkým srdcem jsem je informovala. S těžkým srdcem, plným kamení...

19.7.2023 v 3:41 | Karma: 43,08 | Přečteno: 7028x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Sen je prý jen sen a kdo mu věří...

Sny jsou podle názoru mnohých psychologů a i psychiatrů údajně obrazem nitra, jakousi skládankou úzkostných pocitů, uložených kdesi hluboko v koutku naší duše.

8.4.2023 v 15:08 | Karma: 25,39 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Jak jsem obdržela dávku ...

A to naprosto nečekaně, bez žádosti a dokonce proti své vůli. V pondělí jsem totiž byla na pravidelné oční roční kontrole, protože pečuji o sebe v rámci svých možností

3.4.2023 v 6:54 | Karma: 28,49 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Umět se radovat - o to vlastně běží

I malé pousmání by nás mělo automaticky naladit na lepší vlnu. A to bych se na to podívala, aby s takovým úsměvem nebyl svět hned hezčí. Mým bonusem je sametový úsměv naší krásné dvouleté vnučky, který mi dokáže prozářit celý den.

26.3.2023 v 5:36 | Karma: 25,88 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ona

Ludmila Ibehejová

Tak tu máme další rok

"Když si delší dobu myslíš, že je všechno špatně, tak to také špatně je" - Murphy. Silně pochybuji, že můj milovaný dědeček něco od pana Murphyho četl. On, bojující kdysi na Piávě, vnímal běh světa po svém. A rád o tom mudroval .

25.1.2023 v 21:47 | Karma: 26,56 | Přečteno: 391x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 206
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 763x
Po studiích technického směru jsem vědu a techniku asi výrazně ochudila. Nikdy jsem totiž nekonstruovala. Ráda jsem psala. Bohužel, jen pro své přátele. A také výborně vařím. A je to na mně a mém manželovi znát...

Seznam rubrik