Přečtěte si příbalový leták - informace pro Vás, pacienta

Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dřív, než začnete přípravek používat, obsahuje pro Vás důležité údaje, jako: "Co je přípravek- Jak ho (ne)používat - Upozornění a opatření - Čemu věnovat pozornost - atd., atd.

Schvátila mě odporná rýma a já předpokládala, že covid to snad není. Navíc - jedna z mých oblíbených švagrových mě večer varovala ať to nepodceňuji. Že mému bratrovi to rýmou začalo a teď leží s vysokými horečkami a je dokonce pozitivní. I po třech očkováních.

Pane jo, to by mně ještě tak scházelo. Navíc o víkendu měli přijet naši mladí s malou sedmnáctiměsíční Aničkou, takže jsem nelenila a radši zaskočila na obvod. I když, jak ráda říkám, my horalé neběžíme hned s každým bebíčkem za doktorem a šetříme tím kapsu našemu těžce zkoušenému zdravotnictví.

Byla to ale opravdu jen rýma a tak jsem celá přešťastná odskotačila do lékárny pro předepsaný nosní sprej. A v duchu si gratulovala, že celoroční (snad už desetileté) mlsání našeho rakytníku se přece jen vyplatí. 

Letáky nikdy nečtu, ani ty slevové a dělám podle mých kamarádek - (podle těch, co ještě žijí) - velkou chybu. Udělala jsem ale pro tentokrát výjimku a na tenhle k předepsanému přípravku jsem se přece jen mrkla.

Jsem už životem dostatečně omlácená, takže mě hned tak nic nevyděsí. A tak ani ta příbalová informace v délce dobrého půl metru mě nevyděsila, spíš pobavila. Zejména pak  menší odstaveček "Použití u starších osob." Ten mě ujistil tím, že: "Ve studiích s tímto přípravkem i s konzervačními přísadami jsou účinky u starších i mladších pacientů stejné."

"Hurá," zajásala jsem v duchu. "Konečně v jednom šiku, pokrokové mládí a moudré stáří, tak to má být." 

Co mě ale vzápětí zaskočilo, bylo následující a poněkud matoucí "místopisné" použití. Stálo tam: "V Česku, Slovensku, Polsku zasuňte rozprašovač do nosní dírky a hlavu přitom držte zpříma. Potom stiskněte pumpičku. V Německu a Francii zasuňte rozprašovač do nosní dírky s hlavou mírně předkloněnou a stiskněte pumpičku. V Česku, Slovensku a Polsku není nutné lék při aplikaci vdechovat. V Německu a Francii se po aplikaci spreje několikrát hluboce nadechněte."

A tak jsem se po téhle alarmující informaci několikrát hluboce nadechla a v mírném rozpoložení (a že mě hned tak nic nevyděsí) uchopila jinou osvědčenou pumpičku. A poprášila alespoň náš clematis na rohu chalupy, napadený padlím. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ludmila Ibehejová | čtvrtek 1.9.2022 18:31 | karma článku: 30,37 | přečteno: 684x