Na můj vkus poněkud rychlý skluz

Krátce po sametovém otevření hranic jsme jako rodina nelenili. Ani chvilku. A jak to jen bylo možné, překročili hranice na ten pro nás dosud nedostupný, bájný západ. Autobusem, se zájezdem. Tak to tehdy bylo.

V té hektické porevoluční době jsem se já sama ocitla na té druhé straně hned dvakrát. Na služební cestě v Rakousku a vzápětí i ve Francii. A byla jsem přímo nadšená, jako v Jiříkově vidění. Nejen z krás krajiny těch dvou zemí, ale i z obchodů, plných zboží a všeho možného. Navíc z ulic plných pohodových lidí, kteří jakoby nikam nespěchali. A kterým i veškerý čas byl snad očividně lhostejný.

V Rakousku mě pak úpravnost a čistota Vídně a Salzburgu přímo ohromila. A tak rodina neváhala a krátce na to jsme všichni vyrazili do Vídně. Autobusem. Vymydlení a nastrojení, jak to jen šlo. Obzvlášt na oblečení a naše obutí jsem kladla veliký důraz.

Kdybych jen tenkrát tušila, co nás čeká.

 K nedočkavé rodině jsem celé dny před odjezdem vedla dlouhé monology. O tom, jak jsou obě města úpravná a čistá. A jak si posedíme v nějaké té kavárně. A že prostě budou všichni jenom zírat.

A tak jsme zírali. Opravdu všichni. Nejen naše děti a manžel, ale vlastně i celý autobus a náhodní vídeňští chodci. A hlavně pak druhorozený potomek a já.

Z autobusu jsme totiž vyskočili celí nedočkaví jako první. Abychom ale vzápětí vymetli obrovskou psí hromádku. Potomek mladý a zdatný se coby předvoj nás čtyř pouze projel v několika záklonech a předklonech. A situaci okamžitě zvládnul. Až na znečistěnou, dříve bělostnou obuv byl v pořádku.

Se mnou to bylo ale podstatně horší. Ujely mně nohy a tak jsem se v tom vídeňském oroseném ránu docela nedůstojně válela na ulici. Se sukní nad hlavou. A příšerně se flákla do hlavy o dlažební kostku, která u chodníku ležela. Číhající patrně na mě.

A tak nevím, jak to s tou čistotou a úpravností, o které jsem tak dlouho před rodinou básnila, vlastně bylo. Jako bych slyšela svou maminku: "Nechval dne před večerem. Všechno se tím jenom pokazí. To sama poznáš, až jednou narazíš." A tak jsem tehdy narazila a docela tvrdě.

Takže ten náš vstup do raného kapitalismu byl ten den poněkud chaotický. A značně hektický. To když jsme cestou do centra rychle hledali patřičné místo k očistě.

Kavárnu jsme tehdy žádnou nenavštívili. To dá rozum.

A tak jsme se jen křečovitě kochali. Nad plnými výklady obchodů hlavní ulice, na tržišti, v Prátru. A snažili se lidem vyhýbat. Já tedy křečovitá byla docela určitě. Už jsem ani nechválila, jak je všechno kolem úpravné, pohodové a čisté. A v pohodě jsem vůbec nebyla, to ani náhodou.

Takže od té doby se občas pátravě dívám, kam a do čeho šlapu. Nejen za hranicemi, ale i u nás doma. Abych znovu nenarazila, tak jako ve svém životě často. Ale den před večerem ráda chválím, hlavně když je krásný. Anebo když se na něco moc těším.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ludmila Ibehejová | čtvrtek 11.8.2016 0:35 | karma článku: 29,46 | přečteno: 1008x