Malé sanitární rigor mortis

Dutý žuchanec do dveří a "honem, honem, pojď sem," halasí manžel odněkud z konce chodby. Vlastně, z WC, kde leží na boku zaklíněný mezi záchodovou mísou a zdí. Málem z toho všeho leknutím vypustím duši. Ještě, že jen tu duši.  

Poněkud nevěřícně zírám na vodotrysk z urvaného přívodu vody a prasklé sedátko nad jeho levým uchem - něco na způsob svatozáře...  Možná groteska, ale já jsem vyděšená.

"Nechej mě, hlavně dělej, zavři ventil," sípe jako v posledním tažení, když se ho pokouším odtáhnout. Spíše vyprostit - chtělo by to jenom takový menší jeřáb! Už dávno není  "do - cent" - těch jeho stodvacet kilo živé váhy, to je nadělení.

"Zavírej, zavírej, to se ti řekne, ale jak se k těm zatraceným ventilům dostanu, když se tady všude válíš," ječím pro změnu zase já, stojíc jednou nohou (úplně zlehoulinka) na jeho zápasnickém rameni. Na můj nejapný pokyn: "Skrč se kapku, jinak ti šlápnu i na hlavu" jen výhrůžně zavrčí.

Když se s mou pomocí konečně vysouká, vlastně vyplazí, obhlížíme napáchané škody.

ON - odřená dlaň a naražený loket - jinak vypadá, že drží pohromadě. JÁ - právě úspěšné překonané stadium rigor mortis - jinak i já vlastně držím pohromadě. Suma sumárum, až na celkovou výměnu zdemolovaného WC, dalších oprav v naší lockdownové domácnosti netřeba.

"To ten blbej kobereček, ujíždí po něm nohy," rázně utne další debatu můj drahý.

Jsem vlastně spokojená. Viník byl označen a já mohu konečně vytřít poslední zbytky vody na podlaze a posléze i kanoucí slzu ze svého oka. Také tu poslední.

"Heleď," směje se na mě večer v mobilu kamarádka Hanka. "Výměna WC vám přijde daleko levnějc´, než kdyby si ´ten tvuj muskej´ při tom vyrazil třeba i zuby... Já bych mohla vyprávět, dělali mně zatím jen ty dolní. Dentální technika je asi tak desetkrát dražší než ta sanitární."

Hanička je moje letitá kamarádka, ta z nejmilejších a tak jí odpouštím i to její příšerné pojmenovávání partnera. Říkala to ostatně takhle vždycky a podle mojí babičky s některými zvyky - dokonce "ke stáru" nic nenaděláme. Její: "Proti gustu, žádný dišputát" jsem totiž od ní slýchávala už odmala.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ludmila Ibehejová | pátek 19.3.2021 15:45 | karma článku: 28,12 | přečteno: 800x