A máme ji tady - první neděli adventní

Podle církve znamenají nastávající čtyři neděle připomínku putování Izraelitů. Putování a bloudění celých dlouhých čtyřiceti let. Oslava vánoc má starou tradici, datuje se až někam k r. 336, kdy se vánoce slavily poprvé v Římě.

Adventní období má své krásné a velebné zpěvy, které mě nesmírně okouzlovaly. Jsou to tak zvané "Roráty."

Já na ně vždycky jako dítě chodívala moc ráda. V podvečer s mojí babičkou do kostela v nedalekém městečku. A bývala jsem z nich u vytržení.

Ta vzpomínka je stále ve mně, v mojí duši. Umocněná obvykle čerstvě napadaným sněhem, který nám tehdy lehounce křupával pod nohama.

Krajina bývala v ty pro mě posvátné večery tak nějak zvláštně tichá. Jakoby zamyšlená.

Babička často odpočívala, cesta jí totiž hrozně zmáhala. Já vedle ní postávala s hlavou obrácenou   k ocelové obloze. A se zavřenýma očima se nechávala laskat skoro neslyšně padajícími vločkami. I stromy podél Úhlavy mívaly truchlivě svěšené hlavy, obtěžkané tou pro ně nečekanou sněhovou nadílkou.

Klid a mír jsem pak pociťovala ještě dlouhá léta. I když jsem už kráčela po úplně jiných cestách. A v jiných krajích, tak vzdálených mému dětství.

Jak jsme s babičkou přicházely k nasvícenému kostelu, nesly se až k nám zvuky varhan a krásné hlasy místních zpěvaček. Nad ztichlým krajem se pak vznášely jakoby na křídlech andělů. Roráty.

Vyvolávalo to ve mně vždycky naprostý pocit štěstí a smíření. Pocit všehomíra.

A ta vůně kadidla nad našimi hlavami. Podle legendy jednoho z oněch posvátných darů, přinesených Třemi králi právě narozenému Ježíškovi.

Když byl mráz, byla babička moc ráda. Říkávala totiž: "Pamatuj si." -  " Dycky jsou lepší vánoce třeskutý než tekutý."  Aby vzápětí podotkla: "Je-li na první adventní neděli široko daleko krutá zima, potrvá celý čtyři neděle."

Když se dnes tak dívám z okna, určitě nám krutá zima natož třeskutý mráz v nejbližších dnech nehrozí. Ani náhodou. A to i podle zaručeného zpravodajství TV. Snad jen věčně zatažená obloha. A všudypřítomný chlad.

Nedopusťme ale, aby ten neúprosný chlad obestřel i naší duši. A otevřme svá srdce.

Začíná Advent. Přichází k nám první neděle adventní.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ludmila Ibehejová | pátek 25.11.2016 23:30 | karma článku: 35,88 | přečteno: 1471x