Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neřež! Nepřepínej!

Klon slavné filmové hlášky mne napadl během čtrnáctidenního pobytu ve špitále. Z diagnózy syndrom diabetické nohy logicky vyplývá, že vašimi dočasnými spolubydlícími budou muži, kteří v noci (občas i ve dne) chrápají, jako když okružní pila řeže, a ve dne (občas i v noci) neustále pracují s ovladačem na stěně umístěného televizoru. Ležícímu pacientovi před těmito skutečnostmi není úniku.

Všichni jeho kolegové jsou přibližně stejného věku. Narodili se za Gottwalda nebo dokonce už za Hitlera, jejich nejdůležitější léta determinovala ruská okupace s následnou normalizací a restaurace demokracie se dožili v natolik zachovalém stavu, že by měli umět srovnávat. Většinou jim ale tahle schopnost chybí, protože je život naučil na všechno jenom nadávat. A dialog s nimi v podstatě není možný, i když jsou vesměs dosti hovorní, ba až ukecaní. Každý je ale stoprocentně soustředěný na svůj vlastní problém a nic jiného nevnímá. Hospitalizace tak probíhá v nekonečném zvukovém galimatyáši o síle překračujícím hygienickou normu o mnoho decibelů, kde chrápání a televizní vysílání doplňuje soustava paralelně vedených monologů. Tohle milieu nedokáží narušit ani lékařské vizity, během kterých maximálně na chvilku ustane chrápání a možná i někdo ztlumí zvuk televizoru, natož pak vizitace rodinných

příslušníků, kteří (zvláště pak které) fugu paralelních monologů rozšíří o další hlasy. Jó, kde jsou ty časy, kdy jsme se jako zdraví dorostenci posmívali heslu TICHO LÉĆÍ!

Co se televizního programu týká, drtivá většina pacientů upřednostňuje filmy a seriály, kde se hodně střílí, a ty jsou šířeny stanicemi existenčně závislými na vysílání reklam. Dálkový ovladač v rukou dominantního pokojového dramaturga vám tedy zprostředkovává neustálý tok těch nejstupidnějších reklamních spotů, v horším případě i teleshopingových šotů, občas přerušovaných střelbou, kvílením brzd, řinčením skla a po dvaadvacáté hodině v odfláknutém dabingu též zvuky předstírajícími sexuální aktivity. Ještě ke všemu do toho všeho probíhaly volby, takže se občas na obrazovce mihnul i Babiš, Moravec, Sobotka a další figury se zastupitelskou demokracií neoddělitelně spojené. Pak se paralení monology kupodivu občas i protínaly:

“Stejně sou to všichni hajzlové, jenom kradou... máte recht... hele, to hovado Kalousek... je to možný, že by ho někdo volil... já bych ho nechal pověsit... nebo ten Julínek, to byl gauner... a ten jeho trpajzlík, jak von se menoval, to teda byla dvojka... ježišmarjá, ten chlap chrápe... Nejdražší půjčku!... to je dobrá reklama, žejo... prosimvás, dyk sou všichni stejný, jenom hrabou pro sebe... ty bankéři i ty v tom parlamentu... to je horší než za totáče... všechno to posral ten Havel... a vy si myslíte, že Klaus byl lepší, dyk je to všechno stejnej šmejd... já koho volil?... nikoho... já jim na ty volby seru... hele, přepněte to na Fandu, teďka bude ta Kobra, tam sou bezvadný střílečky... a s tou politikou ať dou všichni doprdele...”

Když je pak člověku dovoleno přesunout se na invalidní vozík a aspoň na chvilku z toho intelektuálního prostředí uniknout, jízdou kolem otevřených dveří ostatních pokojů zjistí, že tamní situace je identická, pouze ženy se místo stříleček věnují telenovelám, které občas narušují vysílání reklamy. Je to vůbec možné, že by se tahle generace taky tenkrát zúčastnila Sametové revoluce?! Ale nedá se nic dělat, patřím mezi ně taky, protože mne teď zajímá jediná věc: abych byl co nejdřív doma, kde chrápe jenom náš roztomilý pejsek, a se ženou máme každý svůj vlastní televizor.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Hynie | neděle 26.10.2014 14:18 | karma článku: 14,88 | přečteno: 562x
  • Další články autora

Ivana Hynie

Cyril, Metoděj a bolševik

Naše generace si mohla pátého července užívat volna až ve věku středním, ale byly nám odpírány i jiné svátky. Horší je, že jsem se významu věrozvěstů pro tohle teritorium dobral až samostudiem.

5.7.2017 v 15:44 | Karma: 22,50 | Přečteno: 827x | Diskuse| Společnost

Ivana Hynie

Vítězný červen?!

size="11pt"Ústavní krizi v únoru 1948, která vyvrcholila „Vítězstvím pracujícího lidu nad zrádnou reakcí“, vyvolala zpočátku nenápadná čistka ministra vnitra Noska mezi vysokými policejními důstojníky. Nepřipomíná vám to něco?

12.6.2016 v 14:49 | Karma: 13,91 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politika

Ivana Hynie

Zachraňme Ovčáčka!

size="11pt"Konec června je v dohlednu a tím pádem i konec lhůty, kterou dostal hradní Ovčáček od svého šéfa k nalezení neexistujícího Peroutkova článku.

10.6.2015 v 18:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní

Ivana Hynie

Horník, Lev a Minimax... aneb tři kultovní artefakty české politiky.

Politika je řemeslo náročné a mnohdy nevděčné. Jeden náš nedávný čelný představitel prohlásil o svých spolupracovnících, že dřou jako koně, a jak to s nimi se všemi dopadlo?!

8.6.2015 v 16:55 | Karma: 8,56 | Přečteno: 298x | Diskuse| Ostatní

Ivana Hynie

Uvádění příběhů na pravou míru

size="11pt"Jirotkův Saturnin před několika lety zvítězil v reprezentativní anketě size="11pt"Kniha mého srdce size="11pt", můžeme ho tedy právem považovat za jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších českých literárních děl. Znalci z něho umějí při vhodné příležitosti citovat vtipné pasáže, třeba výsledky bádání size="11pt"Kanceláře pro uvádění románových příběhů na pravou míru. size="11pt"Podobná uskupení fungují i po více než sedmdesáti letech a dnes by po Saturninovi s dědečkem mohli firmu s úspěchem převzít pánové Ovčáček a Lavrov.

3.3.2015 v 17:19 | Karma: 10,73 | Přečteno: 585x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 620x
Důchodce, kterému se po čtyřiceti letech letech zajímavé práce ještě nechce jenom krmit vrabce ve Stromovce.

Seznam rubrik