Zakazuj. Zakazuj. Zakazuj!

Dáváš Víťovi záhlavec? Jsi lotr. Piješ na Petříně dvojku červeného? Jsi lump. Jezdíš o půlnoci v Pusté Lomné padesát tři v hodině? Jsi gauner. Kouříš marlborka? Jsi desperát. Odhodil jsi žvýkačku? Budeš zastřelen za úsvitu, kamaráde.

Řidiči. Tlustí. Technaři. Kuřáci. Otcové od rodin. Milovníci vína. Vyznavači travky. Slušní občané, občas trošku bordeláři. My všichni. Nepřátelé státu.

Však to známe. Čteme noviny a vyhlášení různých Ivánků, Jirků, Vojtů, Mirků a jiných milých, poctivých a slušných politických pohlavárů. Řidiči jsou zlí, protože jezdí rychle. Tlustí jsou zlí, protože nedbají na životosprávu, trpí nemocemi a musíme jim platit na ty jejich infarkty. Technaři nám hlučí pod okny, ó Kriste, jaké zlo a boží dopuštění. Kuřáci, to je ztělesněné peklo. Otcové od rodin mlátí děti na potkání. Pijáci moravských vín nesmějí do parku, protože v rauši znásilňují studentky. Příznivci marihuany, travky, ganji? No fuj. 

Ale ti zlí, to jsme přece tak či onak my všichni. Někdo řídí třílitrovou mercedesku, někdo má metrák padesát, někdo ulítává na Sensation White, někdo hulí jak fabrika a jiný zas popíjí frankovku v parku. No a co? Takoví jsme, a jiní nebudem.

Proč ale chcete, Ivane, prohlašovat těch padesát tři kilometrů v hodině, co je Aleši Machutkovi naměřil obecní policajt ve tři v noci v Pusté Lomné, za delikt hodný pranýře a vyloučení ze spolku slušných lidí? Koho Aleš ohrozil, přizabil nebo citově narušil? Ožralu Tondu Marušáka, co se často po půlnoci nametený klátí z Bonveru do herny U Páva? Ale vždyť i ten už dávno ze sna chrápe.

Proč má být Franta Řehák, co váží sto padesát a jí svíčkovou s osmi, najednou vyvrhel? Že by ty jeho choroby VZP neutáhla? Ale prosím Vás, když může Všeobecná bez odmluvy platit za šílence, co si rozbíjí palice při sjezdech na horských kolech, proč by nemohla platit za Františka?

Proč je zapotřebí tlouct technaře, co potlapou vchod do nory plšíka nejmenšího, když jsou zbytku společnosti víceméně ukradení? Koho si vezmeme na paškál příště? Že by opravdu platilo, dneska technaři, zítra včelaři? 

Proč si já osobně, takto povoláním ohavný vymahač, zlý člověk a téměř bandita, nebudu moct o půlnoci v Military baru v Kutné Hoře dát šluka? Ano, chápu, nebudu smradit pod nos manažerovi nákupu ústních vod, co si vyšel na večeři s krasavicí, pardon sekretářkou. Tomu rozumím, to se nesluší. Ale proč zákonem zakážete dát si Petru v pochybném baru, kde je závislý na nikotinu i barmanův pes?

Proč prý nebude povoleno dát drobný záhlavec trumbelínu Vojtíkovi, co už se dneska schválně polil fantou, minerálkou i nealko pivem a teď se, mrňous jeden, sápe po vídeňské kávě? Dušuji se Vám, pánové, že mám toho mrňavého lotra rád, protože je můj, ale někdy opravdu, opravdu, opravdu platí, že škoda rány, která padne vedle.

Proč si nemůžou chlapi, co pro nás roky pracují a živí rodiny, po obědě v klidu dát na balkóně jointa? Co je na tom špatně? Že propadnou tvrdým drogám? Ale přátelé, nenechte se vysmát. Nemám lepší lidi a větší dříče než staré huliče Tomíka a Honzu. Tož hulí, hulí deset, patnáct let, nadosmrti čoudit budou a odvádějí na daních každý víc než pět úředníků ministerstva pro lidská práva a humanista Tamáš dohromady.

A nakonec, prosím Vás, který šílenec chce zakázat pít víno v parku na petřínských terasách? Víte vy, co jste pro něco tak zběsilého zvedli ruku, jak chutná Chytilovo Rulandské modré, když se pije v milé společnosti? A třeba zrovna s výhledem na noční Vinohrady, nebo i tu ošklivou žižkovskou věž? Že netušíte? Dobře Vám tak.

Zakázat, zakázat a zakázat. Takový je módní program každého Mirka a Jirky. Nebude ale nakonec lepší, raději nás rovnou zakázat všechny? Všichni jsme přece občas desperáti, a ďábel je nám sympatický, dámy a pánové.

 

 

 

Autor: Hynek Filip | čtvrtek 3.7.2008 7:30 | karma článku: 31,03 | přečteno: 2173x
  • Další články autora

Hynek Filip

Amazon.

18.2.2014 v 9:20 | Karma: 21,98

Hynek Filip

Miloš je pitomé.

17.2.2014 v 9:22 | Karma: 27,07

Hynek Filip

Jak topič Jelen banku vyloupil.

11.2.2014 v 9:26 | Karma: 22,56

Hynek Filip

Nejdeto.

10.2.2014 v 9:06 | Karma: 8,16