Kapitál došel. Skončí kapitalismus?

Bratři Lehmanové dokšeftovali. Pánové Merrill a Lynch prodali krám. Washingtonovu záložnu obléhají střadatelé a mocná Americká pojišťovna žebroní o drobné. V pokladně není už ani vindra a konec světa přijde o půl třetí odpoledne.

Odpusťte mi možná nepřesná počeštění firem amerických burziánů. Ani věštění z křišťálové koule není můj hlavní byznys, takže svět skončí možná i o něco později.

To jen když jsem si přečetl ranní zprávy z tisku, napadlo mě, že polovina novinářů začíná vidět konec světa za nejbližším rohem. A přitom se vlastně nic neděje.

Zkusme si přeložit zprávy zahraničních agentur do mírně optimistické češtiny: dvě mizerně řízená kasina Lehman Brothers a Merrill Lynch potká zasloužený konec. Podkapitalizovaný a neřiditelný moloch AIG nebude nikomu chybět. Provozovatelé záložen, spořitelen a finančních domů se aspoň naučí, že bez kapitálu se podnikat nedá.

Ano, pravdu mají i tací, co tvrdí, že kapitalismus pádem všech výše uvedených mastodontů končí. Ovšem jenom současná, navýsost šílená americká forma kapitalismu bez kapitálu.

Jak tento stroj na inflační dolary fungoval? Jednoduše. Firma Ondatra Inc. měla na začátku jeden dolar. Pak si půjčila miliardu dolarů s ročním úrokem tři procenta. Z této miliardy si druhý den vzal generální ředitel, pardon CEO, Ondatra Inc. deset milionů na odměnách. 

Třetí den půjčila Ondatra Inc. devět set devadesát milionů dolarů nezaměstnaným hispáncům na domky z papundeklu, úrok čtyři a půl procenta.

Čtvrtý den vydala Ondatra Inc. tiskovou zprávu, že bude vydělávat patnáct milionů dolarů ročně a vydala akcie za půl miliardy.

Pátý den byla Ondatra Inc. analytiky prohlášena za perspektivní, akcie šly nahoru a Ondatra Inc. si půjčila dalších deset miliard.

Šestý den byl klid a prosperita.

Sedmý den ráno přestalo deset procent hispánců platit hypotéky a sedmý den večer věřitelé Ondatry zjistili, že firma nemá v kase už ani ten jeden dolar, hispánci neplatí a všechno je v loji.

Kdyby měla Ondatra Inc. na začátku nějaký vlastní kapitál, kterým by mohla krýt ztráty z neplatících hypotečních dlužníků, nic moc by se nestalo. Firma by byla nějaký čas ve ztrátě, část kapitálu by se umazala, ale Ondatra Inc. by měla čas poučit se a chyby napravit. Ovšem když podnikám bez kapitálu, každá ztráta mě hned pošle do kolen. 

Zhruba tak bychom teď měli nahlížet na všechny ty poplašné zprávy, co se tak ze světa různě řítí. Prostě jsou konečně osudem týráni lidé, kteří si mysleli, že budou vydělávat miliardy za půjčené peníze a bez dolaru v kapse. Neznabozi, co se zhůvěřile domnívali, že kapitalismus může fungovat bez kapitálu a že se svět zbláznil.

Svět se nezbláznil. Kapitalismus funguje. Ovšem Vy jste na to přišel pozdě, bratře Lehmane.

Autor: Hynek Filip | pondělí 15.9.2008 9:51 | karma článku: 22,95 | přečteno: 1767x
  • Další články autora

Hynek Filip

Amazon.

18.2.2014 v 9:20 | Karma: 21,98

Hynek Filip

Miloš je pitomé.

17.2.2014 v 9:22 | Karma: 27,07

Hynek Filip

Jak topič Jelen banku vyloupil.

11.2.2014 v 9:26 | Karma: 22,56

Hynek Filip

Nejdeto.

10.2.2014 v 9:06 | Karma: 8,16