Jak nepřicházet o peníze I. Nevěřit, nevěřit, nevěřit.

Máte peníze? Nechcete se dát obrat, orvat, oškubat či okrást? Nechcete si naběhnout? Někomu naletět? Nechat se podvést? Nebo rovnou někomu skočit na špek? Čtěte.

Karmelitská ulice na Malé Straně, půlka ledna. Napravo cukrárna, nalevo tramvaj, před mnou vágus. Odraná ušanka s rudou hvězdou, rudý nos, umaštěné fousy, smrad laciné kořalky a starých vajglů.

A že prý, jestli mluvím česky. A že potřebuje dvacet osm korun českých přesně. A že je to pro jeho pejska. A že je to na maličký pytlíček granulek pro toho malinkatého pejska se smutnýma očičkama, který bez těch granulek opravdu a stoprocentně do zítřka umře hlady, pane, dvacet osm korun přesně, pane.

Budete mu věřit, bezďákovi, že má doma v čisťounkém pelíšku malinkatého hladového pejska se smutnýma očičkama? Nebudete, nedáte mu ani vorla, pomyslíte si něco o žebrotě líné a půjdete svou cestou.

Dvacet osm korun vám zůstane v kapsičce.

Jenže doma na vás čeká teta Stáňa, mladší sestra vaší máti, zasloužilá matka čtyř dcer a chovatelka opuštěných koček, majitelka penziónu v Rokytnici, členka sboru církve husitské a vůbec persóna důvěryhodná.

A že prý, jestli máte chviličku. A že kdybyste se ráčili nezlobit, že by vás o něco požádala. A vám to ani nestojí za řeč. A že na tom úžasném a nejbezvadnějším a nejlepším-na-celém-světě penziónu se maličko porouchala střecha, že víte, takhle před sezónou je to těžký, ale že bude úplně stačit dvě stě osmdesát tisíc, a že vám to hnedka po sezóně vrátí, a že jsme přeci rodina a že se známe a...

A vy moudře pokýváte hlavou, pomyslíte si něco o... nepřízni osudu, pomoci bližnímu svému, půjdete šupem do banky, vyberete dvě stě osmdesát tisíc, dáte je tetě Stáně, vždyť se přece známe.

Teta Stáňa, zasloužilá matka čtyř dcer, kterou honí exekutoři od Šumavy po Tatry, půlku vašich peněz naháže do bedny, druhou půlkou zaplatí pár starých dloužků a vy máte po žížalkách. 

A tak to chodí pořád dokolečka. Důvěřiví nešťastníci věří a platí a platí a platí, a že platí hodně.

Máte peníze? Nechcete o ně přijít? Tak si pamatujte přikázání první: Nevěřit. Nevěřit. Nevěřit.

 

Autor: Hynek Filip | čtvrtek 6.2.2014 8:36 | karma článku: 20,33 | přečteno: 1034x
  • Další články autora

Hynek Filip

Amazon.

18.2.2014 v 9:20 | Karma: 21,98

Hynek Filip

Miloš je pitomé.

17.2.2014 v 9:22 | Karma: 27,07

Hynek Filip

Jak topič Jelen banku vyloupil.

11.2.2014 v 9:26 | Karma: 22,56

Hynek Filip

Nejdeto.

10.2.2014 v 9:06 | Karma: 8,16