Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

" Mamu, já mám pořád jednu šlapku dole!"

   To jsem tehdy měla ještě jenom tři děti v pěstounské péči. Zkoušeli jsme společný život čtvrtým měsícem, začaly hlavní prázdniny a mé srdce si zastesklo po domově.

   Já, děvče velmi citlivé, uposlechla jeho volání, sbalila děti, tašky s jídlem, nacpala vše do autíčka Tydýtka a vyrazila na 235 km dlouhou cestu. Ta ubíhala rychle, bez problémů, v příjemné atmosféře. Děti si rochnily, že se vezou a nemusí pěšky, já byla šťastnou, že jedu domů a pokecám s přáteli.

   Z Českých Budějovic zbývalo zdolat už jen 58 km. Tak si to spokojeně řídím, kochám se přírodou a najednou zaregistruji, že mé děti jsou neobvykle čiperné a dokonce si cosi štěbetají. Jejich hihňání a tlumené výkřiky vyprovokovaly moji zvědavost. Zeptala jsem se jich " Čemu se smějete?" a vybuchly v nefalšovaný jásot a bujaré veselí. Můj syn, po setření slzí smíchu, našel v sobě odvahu a zeptal se mne, zda ty paní, co stojí podél silnice, jsou opravdu tím, čím si myslí. V tom mi došlo, že jedeme na silnici E55 a ty paní jsou opravdu tím, čím si mé děti myslí. Když jsem pokývnutím hlavy vyjádřila svůj souhlas, hned se na mne snesla sprška dotazů ohledně jejich činnosti a především, jak se jim správně říká. Nejhrubší pojmenování jsem jen naznačila, ale štětka a šlapka ze mne vypadly velmi rychle a bez zábran. Do cíle naší cesty se mé děti nebavily již o ničem jiném. Byly velmi pozornými sledovateli silnice a soutěžily v tom, kdo z nich jich uvidí nejvíc.

   Náš pobyt v líbezném a neskutečně krásném koutku naší vlasti rychle utekl a my se stejnou cestou vraceli zpátky. Nemusím asi vůbec zvlášť zdůrazňovat, že úvodní kilometry byly opět neuvěřitelně veselými. " Vidím šlapku!" " Já ji viděl první" " Tam je další šlapka a nastupuje do auta" neustále znělo Tydýtkem. Nu, ještě že nejedeme po celé trase E55 a děti tak mohly vidět z okýnka auta i něco jinačího.

   Stalo se asi za týden po našem příjezdu domů: Děti měly za sebou velmi ulítaný a her nabitý den strávený venku, já namáhavý a perný den nabitý úklidem, vařením, praním prádla. Naštěstí čas rychle ubíhal, děti šly brzo spát, já ještě vyřídila pár drobností a celá rozlámaná jsem se do postele dostala něco málo po půlnoci. Bylo 0.45 hod, když někdo zaťukal na mé dveře pokoje a pootevřenou škvírkou mžoural do místnosti. Byla to má mladší dcerka.

   " Mamu,...já mám pořád jednu šlapku dole" zašeptala do tmy. Posadila jsem se na posteli a nevěřícně zírala, snažíc se vehementně uspořádat rozespalé myšlenky. " Mamu! Mám pořád jednu šlapku dole!" s naléhavostí v hlase opakovala dcerka. Já nevěřila svým uším!...A je to tady! Naše cesta ke mně domů po silnici E55 nezůstala bez následků! Má dcera sní o tom, že se živí jako pasačka prostitutek a honí holky z jednoho konce revíru na druhý! Teď se jí jedna pracovnice zasekla, nemíní opustit stanoviště a moje nebohé dítko si s tím neví rady!..." A jak to, že máš jednu šlapku pořád dole?" troufla jsem se zeptat. " Já nevím, ale pořád tam je. Nechce jít nahoru. Já už nevím, co dělám špatně," celá zoufalá si dcerka stěžovala. " No a řekni mi, co děláš?" nabídla jsem pomocnou ruku. " Jedu na kole!...A pořád mám jednu šlapku dole!" odpověděla... Bum! Rozsvítilo se mi a byla jsem dokonale probuzenou. Tak já tady trnu, jak moc jsem poškodila zdravý vývoj dítěte a pak se ukáže, že má dcera si jenom jezdí ve snu na kole!..." Tak to teda né! Po baráku mi jezdit na kole nebudeš! Na to zapomeň! Opři kolo o zeď, jdi do svého pokoje, zavři za sebou dveře, vlez si do postele, přikryj se dekou a chrápej až do rána!" Dcerka se zamračila. Pak ale imaginárně slezla z kola, opatrně jej opřela o zeď, vešla do svého pokoje, zavřela za sebou dveře a viděla jsem ji až ráno u snídaně. Byla spokojená, usměvavá, o nějakém nočním výjezdu ani vidu, ani slechu.

   Teprve v té chvíli mi definitivně spadl kámen ze srdce a byla jsem spokojenou a usměvavou i já. Pasačkou prostitutek moje dcera zcela určitě nebude.

 

 

Autor: Zorka Papalová | pondělí 27.10.2008 17:02 | karma článku: 11,57 | přečteno: 717x
  • Další články autora

Zorka Papalová

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají!...ale já bez dětí neodejdu!!!

Před šesti léty jsem se rozhodla radikálně převrátit svůj dosavadní jednotvárný život. Dlouho jsem přemýšlela, váhala jakým směrem se vydám a nekonečné přemítání vyústilo v navázání kontaktu se zařízením pro výkon pěstounské péče.

24.6.2009 v 21:15 | Karma: 19,52 | Přečteno: 1666x | Diskuse| Osobní

Zorka Papalová

Pořád spolu

neromantik nečte

10.1.2009 v 16:55 | Karma: 8,61 | Přečteno: 935x | Diskuse| Osobní

Zorka Papalová

Už mi bylo k Mikuláši naděleno

Nestěžuji si, nezoufám si, nenadávám,...protože vím, že někteří pěstouni mají větší záhul, bolestivější trápení v duši, jsou na tom hůř, jsou mnohem více bezmocnější než já.

5.12.2008 v 13:56 | Karma: 20,45 | Přečteno: 611x | Diskuse| Osobní

Zorka Papalová

Dítě v pěstounské péči a zachování kontaktu s původní rodinou.

Při adopci mezi dítětem a osvojitelem vzniká vztah, jaký je mezi rodiči a dětmi. Osvojitel přejímá veškerá práva a povinnosti k dítěti a naopak práva a povinnosti původních rodičů zanikají. U pěstounské péče je tomu jinak. V podstatě zajišťuje výchovu dítěte /do 18-cti let/ mimo svoji biologickou rodinu, přičemž původní rodiče zůstávají zákonnými zástupci dítěte a mají právo podílet se na výchově svého potomka a je v zájmu dítěte, aby byl zachován jeho kontakt s rodinou.

17.11.2008 v 14:57 | Karma: 13,72 | Přečteno: 788x | Diskuse| Osobní

Zorka Papalová

Opravdu budeme už jen trpět?

Mám v pěstounské péči dvě sourozenecké skupiny, celkem sedm dětí a to už čtvrtým rokem. Každé z mých dětí si prošlo tvrdou životní etapou v biologické rodině i v dětském domově. Nějak nás život svedl dohromady a všichni společně se teď pokoušíme alespoň zmírnit, když již nelze zcela vymazat, bolestivé a traumatizující následky dosavadního bytí, které jsou hluboce vryty do dětských duší.

5.11.2008 v 21:59 | Karma: 20,25 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Žhář z Kolumbie je amatér, ale žádný hlupák. Rusko ho nenajalo, tvrdí Blažek

16. června 2024  16:53

Cizinec podezřelý ze žhářského útoku v autobusových garážích pražského dopravního podniku nebyl...

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

Chtějí posílit liberální křídlo. V boji o Senát vsadili Piráti na stará jména

16. června 2024  16:12

S podporou Pirátské strany bude v letošních senátních volbách kandidovat 11 lidí. Obhajovat bude...

Nemocnice začaly odmítat ukrajinské lékaře, počáteční nadšení pominulo

16. června 2024

Premium Těsně po napadení Ukrajiny Ruskem české nemocnice přijímaly tamní lékaře s otevřenou náručí a samy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
normální ženská - ale vše je dočasné,že?