Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Družina - naučení dcerky vyjádřit své přání

aneb "Pěstoune, o tvých dětech rozhodujeme my! Ty jim přece nerozumíš!"

/ hlavní aktérka: dítě v pěstounské péči, deprivované, 2 roky v dětském domově, 7 let, první třída/

 

PO - Sdělení školní psycholožky, že má nejmladší dcerka nezapadla do třídního kolektivu. Každého tam poučuje, sekýruje za chyby, nikdo s ní nekamarádí. Je jich tam 18. Všichni chodí do družiny. Má dcera jediná ne. Kdyby tam chodila, možná by společné hry a zábava prolomily ledy. Společná domluva, že dcerku navedu k touze chodit do družiny. Trvám však na tom, že nic nebude nátlakovým a vyčkáme času, kdy si sama řekne. Z dosavadního průběhu života je totiž naučená, že vše dostane bez kapičky své vlastní námahy, že vše za ni druzí vyřídí a příjde tedy k hotovému. Psycholožka souhlasí. Stejně si myslím, že nezapadnutí mé dcery do kolektivu je zapřičiněno její panovačností, nezdravým sebeprosazováním, agresivitou, nikoli nechozením do družiny.

ÚT - Dcerce září oči a hlasitě se směje, když barvitě popisuji legraci a zábavu prožitou ve školní družině, do které jsem nikdy nechodila. Vidím, že se chytla na háček. Jen tak prohodím, že by mohla zažít to samé. A možná i víc. Potutelně se usmívá.

ČT - Ptám se dcerky, zda již přemýšlela o té družině. Ne, ale do konce týdne bude.

NE - Ještě neměla čas. Říkám, že to nevadí, ať si v klidu popřemýšlí a pak mi jenom sdělí své přání.

PO - Dcerka příjde ze školy s tím, že se jí paní psycholožka ptala, zda bude chodit do družiny. Nic prý na to neodpověděla.

ÚT - Nechávám volně položenou přihlášku do družiny na jídelním stole. Všimla si toho, ale nic se neděje.

ČT - Ve škole ji odchytla u oběda paní psycholožka s dotazem, zda si již doma řekla o dovolení chodit do družiny. Už vyplněná přihláška leží nadále na jídelním stole. Chybí jenom datum. Dcerka se usmívá. Mlčí.

PÁ - Starší syn mi sděluje, že se jej paní psycholožka ve škole ptala, zda neví, proč se mne jeho sestra ještě nezeptala na družinu. Nebojí se mne náhodou? Syn ji informuje, že jsme o družině všichni doma hovořili, ale sestra se jen usmívala a nic neřekla.

NE - Každý člen rodiny předvádí, jakým způsobem a jakými slovy by si o družinu řekl on sám. Každého za takový herecký výkon převelice chválím a zdůrazňuji, že se není čeho bát. Celá rodina visí již hodinu na rtech nejmladší dcerky. Před ní leží vyplněná přihláška. Stačí dopsat datum. Prupisku mám v ruce a vesele na dcerku mrkám. Oplácí mi úsměvem. I po dvou hodinách.

ÚT - Dcerka přichází ze školy s tím, že opět byla dotazována na družinu paní psycholožkou.

ČT - Na třídních schůzkách mi třídní učitel povídá, že má dcera nezapadla do třídního kolektivu a nemá ve třídě kamarády. O všem přemýšlel. Východisko vidí ve školní družině. Celá třída tam chodí, jenom má dcera ne. Nemohla by chodit také? Vyjadřuji souhlas, ale i domněnku, že nezapadnutí mé dcery do kolektivu je zapřičiněno její panovačností, nezdravým sebeprosazováním, agresivitou, nikoli nechozením do družiny.

PÁ - Dcerka přišla ze školy sám jeden velký úsměv. Na družinu se jí dnes ptala nejenom paní psycholožka, ale i sám pan učitel!

SO - U večeře opět dávám k pobavení nádherně smyšlené historky z mé školní družiny. Od smíchu nás bolí břicha.

NE - Před dcerkou leží vyplněná přihláška do družiny. Stále chybí jenom dopsat datum. Rezignuji na samotné vyjádření přání. Vyzývám ji jen k jednomu jedinému slovu: ANO nebo NE. Usmívá se. Mlčí.

ÚT - Třídní učitel se ptá mé dcery, kdy už bude chodit do družiny.

ČT - 11.58 hod. Někdo zvoní. Jdu otevřít. Paní psycholožka ze školy mi přináší k podpisu nějaké papíry, co vůbec nespěchají. Bystřím. Něco tu nehraje. Její prodlužování pobytu u nás doma vnímám jako úmyslným. Je 12.05 hod. Někdo zvoní. Jdu otevřít. Má dcerka ze školy. Za mnou stojí psycholožka a hned na dcerku, že ji ráda vidí a zda-li pak si již řekla o družinu. Ihned odchází. Nějak mi to nesedlo. Nechávám dcerku převléknout a ptám se jí, jak bylo dnes ve škole. Prý nic moc, ale u oběda jí odchytla paní psycholožka / ta, co u nás byla / a ptala se jí na družinu. Společně se zamýšlely, jak to udělat, aby již konečně do ní chodila... Až za pár hodin jsem uklidněnou a připomínám psycholožce do očí, že jsme se domluvily na společném postupu trošičku jinak. Prý si uvědomila svoji netaktnost, sotva jí slova u nás doma vyletěla z úst. Omlouvá se. O jejím hovoru s mojí dcerou ve škole ani jedno slovo.

SO - Pokládám před dcerku na její stůl vyplněnou přihlášku do družiny. Kolonka " datum " je prázdná.

NE - Dcera pokládá přede mne na stůl vyplněnou přihlášku do družiny. Kolonka " datum " je prázdná. Dcerka se usmívá. Mlčí.

PO - Třídní učitel se dcerky ptá na družinu. Už jsme se doma rozhodli?

ÚT - U večeře pokládám před dcerku vyplněnou přihlášku do družiny. Datum chybí. Celá rodina rezignuje na vyslovení přání. Celá rodina ji prosí, aby řekla jedno jediné slovo: ANO nebo NE. Dcerka se usmívá. Mlčí.

ST - Hned po příchodu domů, mi dcerka s úsměvem sděluje, že se jí dnes na družinu ptal pan učitel třídní i spolužačka Ivanka. Prý je to škoda, že do družiny nesmí!... Letím do školy. Informuji psycholožku, že hned zítra ráno jdu přihlásit dceru do družiny a že celý ten kolotoč vnímám jako nátlak a manipulaci. Přiznala, že jí opravdu velmi moc šlo o to, aby má dcera chodila do družiny. Když jí teď vše popisuji, fakt to vyznívá jako nátlak. Ale manipulace v žádném případě. Celá se třesu a není mi příjemná ani jedna minuta. Doposud jsem v životě něčeho takového byla ušetřena.

ČT - Dcerka je nahlášena v družině. Domů bude chodit každý den v 15.30 hod. Zájmové kroužky nestíhá. Musím ji z nich odhlásit. Ze všech. Má družinu.

ZA TÝDEN - Psycholožka mi sděluje, že má dcerka je v družině šťastnou. K žádnému dohovoru mezi ní a mojí dcerou nikdy nedošlo. Nemám věřit všemu, co mi děti řeknou. Jsou to přece jenom děti.

ZA PUL ROKU - Info družinářky, že má dcerka nezapadla do kolektivu družiny. Každého tam poučuje, sekýruje za chyby, nikdo s ní nekamarádí. Je panovačnou.

ZA TŘI ČTVRTĚ ROKU - info, že má dcerka je v družině agresivní a každého fackuje na potkání. I kluky. I větší a starší.

KE KONCI ŠKOLNÍHO ROKU - Dcera mi naznačuje, že nemá kamarády ani ve třídě, ani v družině. Ptám se, co tím chce říct. Usmívá se. Mlčí.

NA ZAČÁTKU NOVÉHO ŠKOLNÍHO ROKU - Dcerka na mne vyjela, jak dlouho ještě bude muset chodit do té družiny... Neusmívám se. Mlčím... Proč mám pocit, že musím?

 

 

Autor: Zorka Papalová | neděle 19.10.2008 10:34 | karma článku: 15,06 | přečteno: 752x
  • Další články autora

Zorka Papalová

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají!...ale já bez dětí neodejdu!!!

Před šesti léty jsem se rozhodla radikálně převrátit svůj dosavadní jednotvárný život. Dlouho jsem přemýšlela, váhala jakým směrem se vydám a nekonečné přemítání vyústilo v navázání kontaktu se zařízením pro výkon pěstounské péče.

24.6.2009 v 21:15 | Karma: 19,52 | Přečteno: 1666x | Diskuse| Osobní

Zorka Papalová

Pořád spolu

neromantik nečte

10.1.2009 v 16:55 | Karma: 8,61 | Přečteno: 935x | Diskuse| Osobní

Zorka Papalová

Už mi bylo k Mikuláši naděleno

Nestěžuji si, nezoufám si, nenadávám,...protože vím, že někteří pěstouni mají větší záhul, bolestivější trápení v duši, jsou na tom hůř, jsou mnohem více bezmocnější než já.

5.12.2008 v 13:56 | Karma: 20,45 | Přečteno: 611x | Diskuse| Osobní

Zorka Papalová

Dítě v pěstounské péči a zachování kontaktu s původní rodinou.

Při adopci mezi dítětem a osvojitelem vzniká vztah, jaký je mezi rodiči a dětmi. Osvojitel přejímá veškerá práva a povinnosti k dítěti a naopak práva a povinnosti původních rodičů zanikají. U pěstounské péče je tomu jinak. V podstatě zajišťuje výchovu dítěte /do 18-cti let/ mimo svoji biologickou rodinu, přičemž původní rodiče zůstávají zákonnými zástupci dítěte a mají právo podílet se na výchově svého potomka a je v zájmu dítěte, aby byl zachován jeho kontakt s rodinou.

17.11.2008 v 14:57 | Karma: 13,72 | Přečteno: 788x | Diskuse| Osobní

Zorka Papalová

Opravdu budeme už jen trpět?

Mám v pěstounské péči dvě sourozenecké skupiny, celkem sedm dětí a to už čtvrtým rokem. Každé z mých dětí si prošlo tvrdou životní etapou v biologické rodině i v dětském domově. Nějak nás život svedl dohromady a všichni společně se teď pokoušíme alespoň zmírnit, když již nelze zcela vymazat, bolestivé a traumatizující následky dosavadního bytí, které jsou hluboce vryty do dětských duší.

5.11.2008 v 21:59 | Karma: 20,25 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
normální ženská - ale vše je dočasné,že?