Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smrtící injekce pro děti i v Česku?

Tento provokativní nadpis má své opodstatnění. Své odmítavé vyjádření k čerstvě schválené eutanázii pro děti v Belgii jsem zaslal členům poslaneckého a senátního výboru pro zdravotnictví a sociální věci. Dostalo se mi několika odpovědí. Potěšilo mne, že většinou souhlasných, či zdrženlivě souhlasných. Většina z obeslaných zákonodárců nereagovala. Snad pro nedůležitost tématu, snad z obav z obnažení vlastních názorů. Obdržel jsem tak jedinou reakci hájící eutanázii, v tomto případě pro děti. Autorem je pražský senátor Z. Schwarz. Lze si jeho odpovědi než vážit, byť nesouhlasit. Pan senátor píše, že„o umírající onkologické pacienty v terminálním stádiu nemá nikdo krom rodiny v našem zdravotnictví zájem“. Znám řadu institucí, které ano, které medicínsky erudovaně a s láskou a něhou o takové pečují až do konce. Např. hospice, ale nejen ty.        

Uvádí také, že rodiny chovají pro svého blízkého marnou naději a „domnívají se, že jej zachrání v nějaké superspecializované nemocnici dle amerických seriálů.“ Domnívám se, že to je spíše doklad o komunikační nevybavenosti řady lékařů, o společenském klimatu. To je potřeba změnit spíše osvětou a vzděláním, než povolením eutanázie.

Senátor Schwarz, zároveň též ředitel pražské záchranné služby, říká: „Všude nás nevraživými pohledy a nelidskými komentáři vyhazují nebo odmítají a takoví pacienti umírají v neetickém prostředí a za neetických okolností“. Taková zkušenost je jistě hořká a frustrující, pokud lékaře ZZS takto vyprovodí na příjmu v nemocnici. Jsem si zároveň jist, že v žádném z českých a moravských hospiců se toto nestalo. Zdá se mi jako vhodné takovýmto praktikám zamezit, než před nimi kapitulovat. Bylo by lépe, pokud naši zákonodárci vyvinou spíše úsilí k tomu, jak péči zlepšit, než zahořknout a rezignovat.

Pan senátortaké říká „Když jsem viděl několik takových eutanázií, měl jsem mnohem lepší pocit z takové smrti, než mám z praxe. Lidé byli svobodně rozhodnutí ukončit trápení a klidně si svůj odchod naplánovali…“ Mám zcela jinou zkušenost. I v hospicích o eutanázii lidé někdy mluví. Občas o ni určitým způsobem i „svobodně“ zažádají. Nikdy to však nebylo opravdu svobodné. Vždy stačilo si na takového nemocného udělat čas. A pokaždé pak vyšlo najevo, že daný člověk je velmi nesvobodný a svázán strachem, bojí se osamění, bojí se toho, co nastane a potřebuje ujištění, že nedopustíme bolest, že jej nenecháme o samotě. Vždy pak nastala úleva. Obvykle druhý den se k tématu vrací se slovy např.: „doktore, dneska je tak hezký den. Ještě, že jste mě včera neposlechli…“ Lidé mají mnohem větší strach z bolestí existenciálních, bolestí v rodině, bolestí duševních a leckdy i duchovních. To, že naše zdravotnictví neumí obvykle s těmito skutečnostmi efektivně pracovat je pro mne výzvou věc zlepšit. Nikoli neřešit nabídkou eutanázie.

Dále konstatuje též „…ale udržují jeho pozůstalé tělo přístroje a nesmyslná léčba. Stačilo by přístroje vypnout a člověk by bez utrpení hned zemřel“. Zcela s panem senátorem souhlasím. To však není eutanázie. To je dystanázie (oddalování přirozeného vstupu smrti nadbytečnou neefektivní léčbou), které se lidé právem bojí! Řešením je včasné odstoupení od marné léčby. Zcela v souladu s platnou legislativou i doporučením České lékařské komory  1/2010. Smutné je, že lékaři v ČR často nesmyslně „léčí“ pacienta, až jej douléčí k smrti. Přináší to pouze diskomfort, utrpení a falešnou naději jemu i rodině. Proč pojišťovnám nevadí vyhazovat obrovské prostředky za neužitečnou, marnou a zbytečně zatěžující léčbu? Proč zákonodárci s tím něco nedělají? Proč v důsledku toho nejsou (relativně zanedbatelné) prostředky na hospicovou péči a ty musejí v 21. století, v členské zemi EU, žebrat na svůj provoz?

Další z myšlenek pana senátora, jež obhajuje eutanázii, říká „…není lidštější a etičtější, než pád z okna na zem před zraky sousedů nebo roztrhané lidské tělo na kolejích v metru či prostřelená hlava v kuchyni před rodinou apod., kdyby tito lidé mohli využít eutanázie v prostředí důstojném a pod odborným dohledem?“ Zase mám jinou zkušenost. Všichni sebevrazi jsou považováni za - v danou chvíli - psychicky nemocné, které vždy zachraňujeme. Mám také jednoho mladého pacienta v domově pro osoby s demencemi. Ustřelil si třetinu hlavy z nešťastné lásky. Nyní je ve stabilizovaném stavu, při vědomí, ale neznáme kvalitu tohoto vědomí. Navštěvují jej oba rodiče a zahrnují jej láskou. I my. I on nás. Je to pro nás všechny větší hodnota, než jej nechat být, či jej vydat eutanázii.

Vážím si zájmu a odpovědi tohoto senátora, ačkoli s ním nesouhlasím. Na řadu, snad i většinu, jeho postřehů je adekvátní odpovědí kvalitní paliativní péče. Hospice to umějí. Je to péče levná, důstojná, dostupná. Naše země však potenciál možností tohoto druhu moderní péče nevyužila a nevyužívá.

Nedám na odsudky a kritiku politiků, s jejichž názory nesouhlasím. Ničemu to nepomůže. Jsem přesvědčen, že jejich výchovou a argumenty zmůžeme více, než když je pošleme do háje. Bude-li nás více, je šance o to větší.

www.hospicpt.cz

www.asociacehospicu.cz

Autor: Robert Huneš | úterý 4.3.2014 12:13 | karma článku: 18,98 | přečteno: 1119x
  • Další články autora

Robert Huneš

Chcete zabít babičku? Uškrťte si ji sami!

Eutanázie se jinak jeví zdravým, jinak nemocným. Odlišně ji vnímají mladí a staří. Různým pohledem na ni hledí ti, kteří mají s umírajícími zkušenost, a ti, kteří ji nemají.

5.4.2024 v 13:55 | Karma: 23,57 | Přečteno: 779x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Až lékaře bude zajímat nejen naše zlomená noha, ale i zlomená duše

V naší malé zemičce máme 156(!) nemocnic akutní péče. Nad to další odborné léčebné ústavy, eldéenky a další. Ve srovnání s výrazně vyspělejším Dánskem je v ČR (přepočteno na obyv.) 5x více nemocnic a 2,5 více nemocničních lůžek.

16.1.2024 v 19:35 | Karma: 25,07 | Přečteno: 961x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Odtamtud se odchází už jen v plechové rakvi

Odtamtud se odchází už jen v plechové rakvi. Ano, tato věta ošetřující lékařky v nemocnici patřila pacientce, již překládala v minulých dnech k nám do hospice.

23.9.2023 v 18:15 | Karma: 43,31 | Přečteno: 6820x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Tam, kde to voní člověčinou

Takřka za dvacet let v hospicovém hnutí mohu dosvědčit, že kde se začínalo od peněz, cihel či jiných „jistot“, se hospic nakonec nezrodil. A pokud ano, tak chřadnoucí a neprosperující. Domy na písku.

13.4.2023 v 20:25 | Karma: 13,38 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost

Robert Huneš

Dobrá zpráva. Chtějí, aby visel.

Při pohledu na pražský Hrad vnímám posledních deset let jako promarněný čas. Období, kdy intelekt a schopnosti nadaného muže nebyly investovány ve prospěch dobra, příštích generací, službě národu.

7.3.2023 v 21:09 | Karma: 36,79 | Přečteno: 5370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

  • Počet článků 73
  • Celková karma 23,57
  • Průměrná čtenost 1200x
PhDr. Mgr. Robert Huneš, MBA, ředitel Hospice sv. Jana N. Neumanna, prezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče

Seznam rubrik