Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mastek - fotoblogový komplet postup

Vše podstatné už sice bylo řečeno, alespoň co se tvorby slona týče, ale našla jsem ještě pár fotek pracovního postupu. Proto jsem se rozhodla, že napíšu ještě jeden článek a dám do něj jen těch pár vychytávek, který jsem za tu krátkou dobu stihla pochytit =)

Kdo se rozhodne začít, musí si pořídit pár věcí. A musí počítat s tím, že prvotní investice nebude malá, ale ten pocit, když máte před sebou hotovou a vyleštěnou figurku, ten za to stojí =)

V podstatě nejdůležitější je koupit sadu Kreativní kámen. V té je kilo a půl mastkových kamenů, brusný papír třech hrubostí, speciální lak na mastek a půlkulatá rašple dvou hrubostí. Taky je tam pěkný letáček s návodem a ukázkami výrobků (já si rozhodně udělám mastkové hodiny). Návod je bohužel německy, takže pro mě zcela nepoužitelný, ale naštěstí obrázky jsou dost výmluvné. Je zajmavé, že na obrázcích není rašple ze sady, ale tři tvarované rašple, které se kupují zvlášť...

Tím se dostávám k další věci, která je nutná dokoupit a to je sada tří rašplí. Jsou krásně pokroucené a dají se jimi dělat větší detaily než s tou velkou rašplí z kreativního kamene. Já jsem si koupila ještě sadu tří pilníků, ve které je kulatý, plochý a trojúhleníkový. Je pravda, že pilníky by se dali nahradit brusnými papíry, ale nevim, jak bych brusným papírem udělala díru srkz na skrz. Takže detailisti pilníky potřebují =)

Já jsem si k tomu všemu koupila ještě polotovarového slona, abych napoprvé nemusela vymýšlet, co budu tesat. A dobře jsem udělala, protože u slona byl přiložen návod o dost přesnější než v té sadě. Na výběr byla ještě želva a delfín, ale ten slon byl takovej nejsympatičtější.

No a komu by nestačilo kilo a půl v základní sadě, tak si může pořídit samostatné balení mastku, ve kterém je taky kilo a půl různobarevných kamenů.

S přítelovou pomocí jsem návod přeložila, sice jen přibližně, ale je to lepší než to číst anglicky, německy, francouzsky, italsky nebo portugalsky (alespoň myslím, že je to portugalština).

V návodu se píše přibližně to, že pracovat máme ve větrané místnosti, na balkoně nebo nejlíp na zahradě. Taky bychom ten prach, kterému se vyhnout nedá, neměli vdechovat. No koho by to taky napadlo šňupat?

Pak je tam nějaká dlouhá těžká věta, ale já bych na to místo dala asi upozornění, že rašple i pilníky jsou ostré a že je tedy dobré mít po ruce desinfekci.

Následují tři body postupu. První bod mluví o používání brusných papírů 80, 120 a 240. Osumdesátka je nejhrubší. Do mastku můžeme rýpat i nehtem, takže na detaily je dobrý i obyčejný nůž. Ale musíme dávat pozor, protože zásahy jsou nezvratné! Já jsem brousila nejdříve rašplema, pak pilníkama a pak nejjemnějším brusným papírem. Po vyleštění jsem zjistila, že jsem se u toho papíru měla ještě zdržet, protože po vyleštění se ukázalo, kolik zářezů jsem nevyhladila. Ale alespoň je vidět, že je to ruční práce =)

Bod dvě mluví o mokrém broušení houbičkou. Stačí mít malou mističku a houbičku jen lehce namočit. Na výrobku se udělá taková hnusná brusná kašička a poprvé uvidíme barvu, kterou bude výrobek ve finále mít. Když je broušení hotové, výrobek pořádně osprchujeme a necháme dobře uschnout. Já jsem byla vyklepaná z toho, že to nalakuju dřív, než to uschne, tak jsem se donutila nechat slona být přes čtyři hodiny.

Poslední fází je lešťo broušení mýdlovým lakem. Ano, předchozí věta je poněkud divná, ale já fakt nevim, jak jinak to přesně říct. Ta věc, co vypadá jako krém na ruce se jmenuje soapstonepolish, což znamená mýdlový kamenný brusič. Ale zároveň to má výrobek nalakovat, aby už neztratil svou barvu a byl lesklý. Takže tak... Samotné leštění tím krémem se dělá pomocí hadříku a stačí docela malé množství. Ale zase nemusíme šetřit, i lak se dá koupit samostatně. Je potřeba si hlídat, aby vrstva byla rovnoměrná, protože když není, lesk výrobku je nestejnoměrný. Když máme celý výrobek namatlaný, necháme ho asi pět minut odstát. Potom ho suchým hadříkem vyleštíme a to děláme tak dlouho, dokud s tím nejsme spokojení. Já jsem třela dokud nebyl slon úplně teploučký =)

A nakonec pár rad. Mastek opravdu dost práší, ale ten prach je hodně mastnej, takže se nevznáší ve vzduchu, ale hned se na něco nalepí. A to doslova. Je tedy dobré mít pod rukama něco, kam bude většina prachu padat. Já používám starej lítací talíř a docela se mi to osvědčilo. Musíte si na to zachytávání vybrat něco, co už necháte tomuto účelu, protože se to blbě myje. Myčka by to nejspíš zvládla, ale to jsem nezkoušela. Prach jsem vysypala do záchodu a spláchla, záchod se neucpal (ťukám to na masiv), tak to můžu doporučit. Jestli najdete lepší řešení, šup sem s ním =)

Je taky dobrý sundat si všechny šperky z rukou, náramky a prstýnky, mohli bychom o ně přijít.

Možná se divíte mému pracovnímu prostoru, ale vzhledem k blížísímu se stěhování... Je to bedna od přítelovy jednookolky a velikostí i výškou mi přistavená k posteli vyhovovala. Ke stolu jsem se nevešla, protože přítel si barvil figurky... Byl na nás asi pěknej pohled, jak si oba něco kutíme a pes mezi náma žužluje něco hnusně psího =)

Taky se nemusíte bát, že by vám práce nějak dramaticky vysušila ruce, spíš si myslim, že jim to i prospěje. Alespoň na moje ruce to fungovalo docela pozitivně.

Je dobré si dělat přestávky, abychom se na výrobek dokázali podívat s odstupem a celkově. Hrozí totiž zaměření se pouze na jednu broušenou část a to by mohlo dopadnout špatně. Přestávka by ale neměla být tak velká, aby nás opustilo pracovní nadšení!

Vytesat slona mi trvalo cca tři dny s přestávkami na spaní, jídlo, hyenu, školu a práci. Takže vyložený žrout času to není, ale jak se do toho jednou dáte, nedokážete přestat, to je jisté =)

Momentálně už mě nic k tématu nenapadá, ale slon byl první, nikoliv poslední =)

A zase - všechny fotky, kromě dvou posledních, jsou půjčené z http://www.rooya.cz/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Hubertová | středa 18.2.2009 21:10 | karma článku: 16,45 | přečteno: 2166x
  • Další články autora

Kateřina Hubertová

Politik = popelář ?

Je tomu tak, nebo se pletu? Mohou se tito dva rovnat? Možná... Podle mě tam jisté shody jsou.

23.9.2010 v 7:15 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Politika

Kateřina Hubertová

Tatínkovy oblíbené hry

Všímala jsem si toho už jako malá, ale postupem času se intenzita her zvyšovala a to až takovým způsobem, že je začala hrát celá rodina. Dokonce i můj manžel se do toho nechal zatáhnout =)

11.10.2009 v 22:49 | Karma: 9,15 | Přečteno: 1532x | Diskuse| Osobní

Kateřina Hubertová

Podomním prodejcem snadno a rychle!

Nabízím tu pár postřehů a rad, jak se při této práci vyhnout výprasku a dokonce i něco prodat. Beru to tak trochu z druhé strany, ne jako prodejce, ale jako zákazník...

18.4.2009 v 22:52 | Karma: 12,10 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Hubertová

Z měšťačky vesničankou - konečně vesnice

Po dlouhé odmlce zaviněné stěhováním (konečně), mám chvilku času sepsat, co všechno se změnilo. A že toho není málo...

14.4.2009 v 21:50 | Karma: 12,88 | Přečteno: 1986x | Diskuse| Společnost

Kateřina Hubertová

Z měšťačky vesničankou - rekapitulace

V sobotu jsme dostali klíče od domu, je tedy pravý čas ohlédnout se zpátky. Ke zrodu té bláznivé myšlenky na stěhování.

23.2.2009 v 12:09 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1429x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Na jihu Ruska vykolejil nákladní vlak. Po útoku zvenčí, tvrdí Moskva

14. května 2024  8:14

Sledujeme online V jihoruské Volgogradské oblasti v úterý vykolejil nákladní vlak, podle ruských železnic je na vině...

Dárek pro starostu Řeporyjí. Před úřad mu aktivisté vysypali kupu hnoje

14. května 2024  7:27,  aktualizováno  7:39

Aktualizujeme Před městským úřadem v pražských Řeporyjích se v úterý ráno objevila hromada hnoje. Starostovi...

V Česku se loni s obtěžováním setkalo 63 procent LGBT+ komunity, nejvíc z EU

14. května 2024  7:06

V Česku se loni s nějakou formou obtěžování včetně výhrůžek násilím nebo urážlivých komentářů kvůli...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3609x
Právě teď se rozmýšlím, jestli tento blog zachovat, či nikoliv.