Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vedení ODS je stále mimo realitu - je to na členech!

Celý internet diskutuje o výsledcích voleb. Mě logicky zajímá především dění v ODS. A mám hluboký zájem na to, aby se ta strana postavila na nohy a dělala kroky, které ji přivedou zpátky tam, kam patří. Jestli si ale někdo myslí, že se věci napraví jedním kongresem, hluboce se mýlí. Jak dlouho se věci kazily, tak dlouho se budou napravovat. Proto je třeba vybírat řešení, které půjdou k jádru problému. Kosmetické změny nám nepomůžou - naopak - budou nás uvrhávat ještě do větších hlubin.

Sleduju diskusi členů a nevidím to dobře. Mnozí z nich jsou odtrženi od reality úplně stejně jako celé vedení. Asi nastal čas na ostřejší slova, bouchání do stolu a tvrdé pojmenování problémů.

1. Základním problémem ODS je malá konkurence uvnitř - na všech úrovních!

Klíčové je tedy navyšování členské základny. Nové vedení musí primárně mluvit o otevření strany - pak možná za pár let budeme zpátky. Stranu nebude otevírat ten, kdo je zaujat sám sebou a nebyl schopen podporovat aktivity vedoucí k vnitřní spravedlivé konkurenci uvnitř strany. 

2. Téměř nikdo ze stávajícího vedení není schopen stranu otevřít!

Tento problém je patrný několik dlouhých let dozadu. Všichni ve vedení měli příležitost ty věci změnit. Nedělali nic. Ani Mirka Němcová, ani Jiří Pospíšil, ani Bohuslav Svoboda - to jmenuju jen ta nejčastější jména, která padají při úvahách o novém vedení. Kdo z nich se někdy v minulosti pokusil o jakoukoliv změnu ve fungování strany? Z titulů jejich funkcí mohli navrhovat a poctivě prosazovat změny stanov, mohli o tom psát články, mohli jezdit do regionů a diskutovat s členskou základnou. Strana je nezajímala, zajímala je jen jejich vlastní pozice. Kdo to nevidí, je slepý.

Mirka Němcová sama ze sebe udělala marketingový nástroj. Stylizovala se do jakési role úctyhodné paní, která má zásadový antikomunistický postoj. Proboha, to je snad u pravicového politika samozřejmostí. Ale stavět na tom celé své fungování? Slyšeli jsme od ní tolik slov a slov a slov. A nevidím žádné činy, které by ji opravňovaly k tomu, aby se ucházela o místo předsedy strany. Co víme o jejím pohledu na stanovy, o jejím pohledu na chod strany? Jak ona sama analyzuje příčiny neúspěchu? Mirka Němcová je obětí svého vlastního obrazu. Tak moc se jí zalíbilo v pozici zachránkyně, že tomu sama uvěřila. Ale opravdu není možné argumentovat počtem kroužků. Dostala je od lidí, kteří ještě nakonec byli ochotni nám dát hlas a tyto kroužky taky stály neskutečné množství peněz. Vždyť ta kampań byla na ní postavená - web, facebook, billboardy, přístup do médií. Podotýkám, že neskonale větší množství lidí jí kroužek nedalo - a tím i hlas ODS. jsou snad všichni slepí, že to nevidí? Argumentace s kroužky je neskonale pitomá! Ale budiž - paní Němcová je mimo realitu, je to její právo, už se ve vrcholných pozicích motá dost dlouho a je tím ovlivněná (mám důležitou pozici, tedy jsem důležitá). Povinností členů je ale přece takové situace rozpoznat a podle toho se zařídit - tedy ji nevolit. A její přátelé by měli být vůči ní slušní a měli by jí to vymluvit. Ovšem pokud nejsou závislí na jejích funkcích a na tom, že je platí:-)

Jiří Pospíšil si také říká o předsednictví. Tak to je opravdu výsměch a důkaz jeho absolutního sebezbožštění. Tento pán je velmi oblíbený u médií - bůhví proč. Já podotýkám, že povinností člena ODS je přistupovat k médiím s despektem. Máme dost alternativních zdrojů, abychom nenaskakovali na rétoriku mainstreamových médií. Pan Pospíšil byl místopředseda ODS a já ho téměř neviděla. Žádné aktivity směrem dovnitř, žádné články ani vyjádření - prostě nic. Copak na takovou pozici stačí jen tak být? Neměl by vyvíjet nějaké aktivity směrem k členské základně? Žádné jsem nezaznamenala. Proč si členové myslí, že to teď bude jiné? No, možná někteří členové vůbec nechápou, co se děje a kde je problém. A myslí si, že vedení ODS má být přijatelné pro média a slouží jako jakési plakáty, které si pověsíme a ono to bude fungovat samo. Kdepak, potřebujeme lidi, kteří budou ochotni pracovat, prosazovat změny, podporovat konkurenci a otevření strany. Pan Pospíšil na mě nepůsobí jako někdo, kdo by podporoval kohokoliv kromě sebe. 

Vážení - je to na nás. Členská základna se musí zaktivizovat. Sedět a čekat, až si to tam nahoře domluví a rozdají mezi sebou, nás přivede do záhuby. Svolejme místní sněmy, začněme se bavit mezi sebou, sledujme vše ostřížím zrakem. Začněme pořádně přemýšlet. Nenechme si vnucovat co máme dělat - od médií ani od všelijakých šíbrů. Sledujme a poslouchejme. hledejme nové vedení podle toho, co říkají, podle toho, jaký mají plán. Ne podle toho, kolik měl kdo kroužků a ne podle toho, jak kdo vypadá v médiích. Čekám až se objeví někdo s plánem - co chce udělat, co ODS potřebuje a jak on nebo ona to podpoří a jak tomu pomůže. Fakt nechci ve vedení nikoho, kdo si o to sám neřekne tím, jak mluví. Nechci tam politiky, které budeme přemlouvat. Chci vidět někoho, kdo se toho prostě chopí. Zatím nikoho takového nevidím. Vidím jen spoustu nedočkavců, kteří blahosklonně sedí v závětří a čekají, až je někdo poníženě požádá o pomoc. Takové už tam nechci! Navíc přece víme, že nic takového nefunguje - vzpomeňme si třeba na pana Tošenovského - ten byl vždycky jmenován jako někdo, kdo ODS spasí. A jak to dopadlo... Neslaně nemastně.

Máme na to čas. Kongres je až v lednu, což já jako problém nevidím. A jestli tento čas nebudeme umět využít k tomu, abychom se nějak propojili a spojili a prosadili nějaký reálnější pohled na fungování ODS, tak jsme prostě slabí a ODS zanikne. Neměl by náhodou toto propojování a burcování k aktivitě porvádět ten, kdo chce být předsedou? Opravdu na někoho takového čekám!

A to nejdůležitější na závěr - přestaňme fňukat a zoufat si nad výroky a aktivitami stávajícího vedení. Oni nemohou jinak, jsou uzavřeni v bublině svých vlastních důležitostí. Sami si ty bubliny nepropíchnou, to musíme udělat my. Tuto zodpovědnost z nás nikdo nesejme, tak se podle toho zařiďme:-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | pondělí 28.10.2013 9:50 | karma článku: 15,38 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz