Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Týmové ukolébávání - pohodlnost nebo naivita?

Pokoušela jsem se získat kandidaturu do předčasných voleb na kandidátce ODS. Poctivě jsem se připravovala, přemýšlela jsem o tom, co lidem na oblastním sněmu říct. Měla jsem připravený krátký projev, který akcentoval stávající situaci a zároveň byl motivační a pozitivní. Jenže co se nakonec stalo? Na oblastním sněmu mě obklopilo jakési zvláštní prostředí plné "kamarádství", všichni byli tak nějak dobře naladěni a já jsem si se svým projevem reflektujícím neradostnou situaci připadala jako škůdce a podvraťák. Tak jsem nakonec své sdělení upravila a zmínku o chybách jsem vypustila...

I tak jsem odcházela sice poražená, ale zdálo se mi, že to bude všechno fajn, že lidi, co mě přeskočili a dostali se na kandidátku, to celé utáhnou a nakonec ten náš výsledek nebude tak špatný. Ta příjemná atmosféra kámošů ve zbrani, to fatální přehlížení a zamlčování problémů vás dovede docela dostat. Chvíli jsem v atmosféře dělnosti setrvávala a snažila jsem se být opravdu hodně pozitivní a skoro jsem se o tom i sama přesvědčila! Jenže pak stačí vyjít někam mimo partu "kámošů" a ta milosrdná bublina, která vás chrání před krutou pravdou, praskne rychleji, než se nadechnete.

V mém případě stačila jedna návštěva u rodičů. Jsou to tradiční voliči ODS, pracovití a pravicoví lidé, důchodci, kteří jsou stále aktivní. Nikdy si nestěžovali, moje maminka patří k prvním členům ODS... Ale teď se něco změnilo, za poslední asi dva měsíce, jsme spadli hodně hluboko. Můj otec je rozhodnut volit Babiše, maminka nejspíš taky, ale nahlas o tom nemluví. Přede mnou se vykrucuje a mlží:-)) Míra naštvání je u nich tak velká, že rozumná debata není možná. Už toho mají prostě dost. Naše kandidátka v Olomouckém kraji, která se mi zdála celkem rozumná a dobrá, je na jejich naštvání příliš slabá. A obávám se, že oni nebudou nějaká mimořádná výjimka.

Naši kovaní ODSáci by jistě nyní začali křičet - jak proboha členka ODS může vůbec uvažovat o volbě srandovního hnutí ANO? Já ale cítím nezměrný stud. Stud za stranu, která si nechala ukrást své věrné voliče. A místo toho, aby přemýšlela o tom, jak se to mohlo stát, ještě ty své odcházející členy a voliče na rozloučenou peskuje a zesměšňuje...

V diskusích na Facebooku sleduju několikeré tendence. Pořád existují lidé, kteří ODS věří, počítám se k nim také (je to spíš víra v koncept, který má ODS reprezentovat) a snaží se jí pomoci. Pokouší se diskutovat, navrhovat, analyzovat, vysvětlovat. Ale kovaní ODSáci tyto lidi znechucujou, obviňují je ze záškodnictví a snaží se je umlčet. Je to celé dost smutné. Ano i já někdy přemýšlím o formulacích, zmírňuju svá vyjádření, snažím se být za každou cenu pozitivní. Je to autocenzura jako vyšitá!

Nejsmutnější je, když vidím chytré lidi, jak podléhají tomu hurá stylu typu - "modrá je dobrá" ať to stojí, co to stojí. Obhajují neobhajitelné a někteří tomu snad i věří. V zájmu volebního vítězství se stylizují do rolí, které jim nesedí. Tleskají lídrům, kterých si neváží a tváří se jako nadšení členové týmu, který pracuje do roztrhání těla ve volební kampani. Ta práce se ale ponejvíce blíží aktivitě typu přehazování kopy písku zleva do prava... Je to takové přesvědčování přesvědčených - třeba kámoši si vzájemně lajkují své příspěvky na Facebooku, hlavně nic kontroverzního.

Celá ODS je v jakési bublině milosrdenství - nadšeně se upínáme třeba k panu profesorovi Fialovi v Brně, jako by mohl být on sám jediným zachráncem kdysi tak silné strany, spiklenecky se smějeme vtipným heslům z našich bilboardů a navzájem se v tom nadšení utvrzujeme. A když nám klesají preference, svádíme to na voličovu hloupost. Ale venku - mimo tu bublinu - ta naše hesla některé lidi až uráží. Ne proto, že by byla sama o sobě hloupá, ale stavět se do pozice zachránců živnostníků, když jsme je nechali v minulosti na holičkách, to fakt není dobrý nápad. 

Nemyslím si, že bychom se měli za každou cenu rituálně bičovat a nepřetržitě si sypat popel na hlavu. Ale trocha uměřenosti a rozumná míra sebereflexe by nám moc pomohla. A moc bych přála každému "nadšenému" odsákovi ten luxus prozření, který já jsem učinila se svými rodiči. Ne, že bych to nevěděla, ale dostala jsem to od nich napřímo, přesně mezi oči - žádný citlivý přístup:-) A vždycky, když mám tendenci podlehnout "modrému" nadšení, vzpomenu si na svou maminku.

Vážení, volební kampaně jsou o získávání nerozhodnutých voličů. Nejsou to akce pro utvrzování našich postojů. Někdy mi to připomíná to, co znám z byznysu. Existují majitelé firem, kteří si kupují bilboardové kampaně proto, že pak mají pocit, že jsou vidět. A ty bilboardy si nakoupí tak, aby je viděli hlavně oni - lemují jejich cestu do práce:-) Je to směšné, ale běžne se to děje. A tak na mě působí i naše volební kampaň. Lemuje naši cestu do práce.

Možná by nám všem pomohlo, kdyby jsme občas z té naší cesty olemované modrými bilboardy trochu sešli. Mezi lidi, kteří si fakt spiklenecky nerýmují hesla na volím_pravici. A zeptali se jich, proč nás už nemůžou volit. Já vím, tyto volby se nic zásadního nezmění, kandidátky jsou podány, kampaň běží. Klidně se můžeme bavit o tom, co dál. To je totiž přesně to, co od nás lidé očekávají, že si uděláme pořádek a že to zase chytíme za ten správný konec. Nenechcme se ukolébat našimi funkcionáři, jim se moc dobře hodí do krámu, že v zájmu dobrého volebního výsledku se uchylujeme k autocenzuře. Možná se pak zapomene na to, kdo ODS dovedl až do stavu, že nám voliči utíkají k Babišovi. Mlčení a přehlížení problémů nejvíce prospívá těm, kdo tu situaci zavinil, nezapomínejme na to!

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | pondělí 23.9.2013 16:32 | karma článku: 17,53 | přečteno: 541x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz