Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Starého psa novým kouskům nenaučíš - ani před kongresem ODS

Blíží se přelomový kongres ODS a víc než co jiného mě to přimělo k bilancování. Pročítala jsem svůj archív, vzpomínala jsem na své aktivity v ODS. Co všechno mi to dalo a vzalo, proč to vůbec člověk dělá? Prostě chci, aby pravicová politika byla víc slyšet. Nechci socialismus ani různé pokroucené "ismy", nepolitické politiky ani jiné nesmysly. K ničemu to není. Rozvoj - lidský a společenský - je tím vším utlumen a lidi jsou z toho zmatení a volí pak chaotické a naivní utopisty či naopak nevolí nikoho a zbavují se tak vlivu. Nechávají ho nezodpovědným... To je špatně a já chci přispět k otočení. Proto pořád zůstávám v ODS. Pořád věřím, že se ta strana zvetí. Potřebujeme silnou pravici - všichni! A jak to tedy vypadá? 

Celkově dobře - v rámci možností ovšem. Na vedoucí funkce existuje více kandidátů a ti se snaží členskou základnu přesvědčit - jezdí po regionech, publikují v tisku a na internetu. Ovšem kromě Mirky Němcové, o které ani nevím, jestli kandiduje a jestli stojí o nominace a jestli pro to něco dělá. Ona reprezentuje ten starý způsob - nekomunikace s členskou základnou, nepohyblivost až nehybnost, neochota k diskusi, libování si v prázdných gestech, očekávání adorace. Předpokládám, že bude po zásluze nezvolena.

Mnozí členové pochopili, že je třeba změn, že potřebujeme jiný typ představitelů. Lidi, kteří žijí pro své přesvědčení, umí nadchnout a jsou důvěryhodní a přesvědčiví. Jinak totiž nemáme šanci. Změnil se svět a jeho vnímání. To, co fungovalo před pár lety, už nefunguje. Vůbec. Takže líbivá tvář, která investuje miliony do volební kampaně, kterou bude dělat špičková reklamní agentura, tato líbivá tvář bez příběhu a obsahu nám hlasy nepřinese. Nestačí k lidem přilepovat správná hesla a někam je tlačit - reklamou či čímkoliv jiným. Potřebujeme lidi, kteří mají přesvědčivý obsah. Těžko nám lidi uvěří, že to myslíme s levným státem vážně, když na radnicích a krajích přispíváme k bujení byrokracie a zadlužujeme veřejné rozpočty. Dělali jsme to roky a divíme se, že jsme tak nějak poztráceli voliče:-) Ti těžko budou volit osoby, které se na rozmělňování pravicové politiky podíleli. Těžko uvěří lidem, kteří mají plnou hubu demokracie a spravedlnosti a sami ji uvnitř svých sdružení potlačují a dusí a na radnicích rozhazují plnými hrstmi.

Proto je důležité to, co říká kandidát na předsedu pan Fiala. On sám nic nezmůže! Musí se zapojit každý člen. Ovšem spousta z nich si pořád myslí, že se jen převolí vedení a že to bude stačit. Oni nebudou muset nic dělat a měnit, všechno se to nějak změní samo. Špekulujou o tom, jestli je pan Fiala dostatečně charismatický, jestli v tom bude umět chodit. Nejsme ani na začátku, jsme v záporných číslech a každý, kdo si to opravdu uvědomuje a přesto je v tom marasmu ochoten přiložit ruku k dílu, si zaslouží podporu a uznání. Pak je tu ovšem mnoho dalších, kteří se hlásí o funkce, ale bohužel si hloubku problémů neuvědomují. Ti to nikam neposunou. Když tak jen k definitivnímu konci.

A já se ptám - co jste vy členové ochotni udělat proto, aby silná pravicová strana nezanikla? Jak můžeme pomoci panu Fialovi něco  s tou ODSkou ještě udělat? Nebylo by rozumné v prvé řadě si přiznat všechny problémy, které máme doma - ve svých sdruženích, ve svých oblastech? A začít pracovat na jejich řešení? Pro začátek pojmenovat všechny věci, které nám dlouhodobě ubíraly voliče? Co to bylo u vás? Víte to? 

Já jsem členem v olomoucké oblasti a vím, co nám roky bralo voliče. Ví to i veřejnost. Ovšem naši představitelé to neví. U nás to nevypadá na nějaké změny. Budou se volit delgáti na kongres a bezpochyby pojedou ti, kteří tam roky jezdí. Tak to chtějí naši členové. Je to tak jednodušší. Neptat se na nic, rychle to prohlasovat, hlavně ať je klid. Je jednodušší si myslet, že jsme skvělí a že všechno děláme dobře. Ale opravdu je úspěchem, když primátor stotisícového města, který je primátorem druhé volební obodbí, získá pouze cca 3 000 preferenčních hlasů? Navíc, když je podpořen barnumskou volební kampaní? Co tam ty dvě volební období dělal? Měl přístup do všech médií, mohl si budovat dobré jméno a mohl prosazovat pravicové myšlenky. Fakt o takovém kandidátovi můžeme říct, že je skvělý? Vždyť v řádově méně zajímavých krajských volbách dostala Markéta Záleská na stejné pozici lídra těch preferenčních hlasů cca 3 500. A to byla úplně veřejnosti neznámým kandidátem, bez předchozího dlouholetého působení ve veřejné funkci, navíc byla handicapovaná svou minulou spoluprací s Ivanem Langerem a také účastí u veřejnosti neoblíbeného Ivana Kosatíka na druhém místě kandidátky. Nevypovídá to náhodou o něčem? Neměli bychom se o těchto věcech bavit? Asi ano, jinak se dál neposuneme. Pro mě osobně je nominace pana primátora Novotného na místopředsedu ODS aktem reprezentujícím minulost a dokumentujícím fakt, že ti kdo ho nominují, si vůbec neuvědomují, co ODS potřebuje. Byl u všeho špatného - koalice ODS se sociální demokracií i tehdy, když to nebylo nutné, podpora stavby aquaparku, zadlužování města, podpora nedemokratických praktik uvnitř ODS, rušení licencí nepohodlným sdružením, tlumení diskuse, trapné dohody na obsazování kandidátek, kdy volby připomínaly frašku... To je ten nový směr? Lidi nejsou pitomí - vidí to a proto nás nevolí. 

A jak je to u vás? Taky vás vaše vedení ukolébavá prázdnými řečmi o získávání důvěry a návratu ke kořenům? Ale se starými lidmi, kteří neudělali nic pro otočení v minulosti, to fakt nepůjde. Protože kdo pro to nic nedělal v minulosti - a mohl - ten to nebude dělat ani teď. I kdyby o tom nakrásně brilantně mluvil!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | pátek 10.1.2014 11:46 | karma článku: 15,09 | přečteno: 793x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Na sestru vzal nohy od stolu, líčil muž řádění pacienta. Za jeho smrt soudí policisty

21. května 2024  17:36

Trojice sanitářů z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích se v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci schválili odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomůže těm, kteří se ve...

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz