Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Singl" život - znak dnešní doby

Píšou se o tom články, točí filmy... Žijeme si tak blahobytně, že si můžeme dovolit žít sami. A využíváme toho zhusta. Dnes mi zapadl poslední dílek do skládanky při četbě rozhovoru s významným antropologem. Označil "singlovství" za znak hédonismu. Hm... Řekněme, že mnoho lidí se rozhodne žít samo, protože jsou sobečtí a pohodlní. Někteří tak činí vědomě, někteří nevědomě. A to tedy opravdu můžeme chápat jako trošku hédonistickou záležitost... Vždyť nemuset se ničím a nikým omezovat ve svých radostech, to je fakt příjemné. Ale bohužel jen krátkodobě.

Mnoho nedobrovolných "singlů" teď jistě namítne: "Proboha - já nežiju sám (sama) ze sobectví a pohodlnosti! Já chci partnera, hledám ho, zkouším to, pořád to nevychází..." No právě - pořád to nevychází. Proč? Položili jste si někdy takovou otázku?

Občas diskutuju s přítelem právě tento problém - proč si hlavně mladí mají problém najít kvalitního partnera. Svádí se na to na jejich neschopnost komunikovat způsobenou jejich častým pobytem u počítače. Ale to JE taky komunikace. Sice zkratkovitá a pro nás starší trochu nečitelná, ale pořád to JE komunikace. Problém asi bude někde jinde. I ti mladí se učí komunikovat a navazovat vztahy ve skutečném životě - v rodině, ve škole, ve veřejném prostoru, kterým evidentně prochází a žijí v něm. A co vidí? Předstírání, mlžení, neochotu přiznávat vlastní chyby a limity, citové vydírání, honbu za úspěchem, rovnání života do nějakých ideálních proporcí. Začíná to už ve škole - tlak rodičů na výsledky, na uplatnění na školách, umetání cestiček, natlačení dítěte do nějaké představy a to za každou cenu. To dáváme dětem pěkný vklad do života. Hned od dětství jim implementujeme do hlavy, že je normální někoho měnit, tlačit ho do něčeho a že to je vlastně způsob a důkaz lásky!

To bude ten problém - už na vztahu rodič dítě je vidět, jak málo umíme poslouchat a vnímat druhého. Jak pořád chceme lidi okolo sebe tlačit do nějakých pitomých ideálů. Napadlo vás někdy, jaké sebevědomí může mít dítě, které furt někam kormidlujeme a snažíme se ho přizpůsobit svým představám? A protože jsme pak málo sebevědomí, spokojíme se i s partnery, kteří se k nám nehodí a pak si je snažíme uzpůsobit k obrazu svému. Žijte ale s někým, kdo k vám nepasuje, to je fakt problém. Nefunguje to. Tak místo toho, abychom druhé a sebe poslouchali, vnímali, vidíme druhé a sebe jen jako součást nějakých představ, které máme o ideálním a spokojeném životě a světě a snažíme se tam všechno prostě vtlačit a nakormidlovat. Jenže život není tak jednoduchý, není to barvotisková příloha časopisu o životním stylu. Takže když nám to nepasuje a někdo nám ty představy kazí (včetně nás samotných), tak zůstáváme sami. Je to jednodušší a pohodlnější. Někteří si to uvědomují a je to jejich svobodná volba. Umí si to své singlovství taky užít. Ale ti druzí, kteří to nedělají vědomě, jsou smutní a osamocení. Jenže i oni dělají stejnou chybu, která vychází z jejich sobectví. Chtějí třeba někoho, koho nemůžou mít, vybírají si pořád stejné typy - nevhodné pro normální partnerství, nejsou ochotni na sobě pracovat, něco se sebou dělat. Nejsou ochotni ustoupit ze svých představ o partnerovi, motají se v bludném kruhu, z kterého neumí nebo dokonce nechtějí vystoupit.

Přitom stačí tak málo. Dívat se kolem sebe, poslouchat co mi druzí vysílají za signály a umět je vyhodnotit a využívat je k práci na sobě. Poslouchat také druhé lidi, skutečně se je snažit chápat a mít je rád takové, jací skutečně jsou. Věřit sám sobě a hledat k sobě někoho, koho budete mít rádi i s chybami. A to by mělo fungovat i obráceně - hledejte prostě někoho, kdo vás bude mít rád takového, jaký opravdu jste - bez přetvářek, bez předstírání.

A to je náročné - neschovávat se za tuny makeupu, za silácké řeči, dovolit sobě i druhým poznat všechny slabosti a chyby, kterých máme všichni plno. Přijímat život takový jaký je, vnímat přítomnost bez toho, že bychom pořád tlačili něco nebo někoho někam - k bohatství, ke slasti, k trofejím, k jistotě. A protože to někdy trochu bolí, je to pracné a komplikované, tak radši zůstáváme sami... Nebo  je to jinak?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | neděle 17.10.2010 14:19 | karma článku: 20,04 | přečteno: 2952x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  15:52

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Policie odložila obří požár v turnovské Jutě, hořelo kvůli závadě na vozíku

21. května 2024  15:51

Policie ukončila vyšetřování požáru, který loni v říjnu zničil velkou část textilní továrny Juta v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz