Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ormir

18. 10. 2010 15:10
Žijeme si tak blahobytně, že si můžeme dovolit žít sami.

To je sice hezké, že si to můžete dovolit, ale kdo si to dovolit nemůže, je stát. Aby dostál svým závazkům, postarat se o staré a nemocné lidi, vyplácet jim nemocenské a důchody, potřebuje, aby se rodily děti a ty pak svou prací pokračovaly ve financování soc.systému. Ano vy pracujete, platíte daně, ale kdo je bude platit po vás milá dámo ?

Vy si užíváte života, zatímco jiní musí máknout poněkud víc, aby uživili a postarali se o své děti. Nemyslíte, že společnosti něco dlužíte ? Chcete být singl, užívat si, nemít děti, pak plaťte větší daň za tento luxus vlastního pohodlí a egoismus.

0 0
možnosti
EK

Deleter

18. 10. 2010 16:41
Re: Žijeme si tak blahobytně, že si můžeme dovolit žít sami.

Jste si jist, že cílíte správně?

0 0
možnosti
ILD

Inženýr lidských duší

17. 10. 2010 20:39
jednoducha pani Hrindova

pani Hrindova, vase jednoduche videni sveta se odrazi ve zpusobu, jakym zijete svuj zivot. zkuste mozna jit jeste hloubeji pod poklicku toho, co se skryva ve vasem nitru, jinak budete tak jako doted bloumat a vynaset velmi jedoduche cerno-bile soudy.

0 0
možnosti
EK

Deleter

18. 10. 2010 11:53
Re: jednoducha pani Hrindova

Potrefená husa, že?

0 0
možnosti
MK

Per-os

17. 10. 2010 18:31
nezapominejme

Dobry vecer,

sympaticky clanek i diskuse, neboli diky za dobre cteni.

Podle meho zivotniho presvedceni je nejdulezitejsi pri skatulkovani lidi, ze jsme lide, a tudis co kus, to original. Vnimam od malicka permanentni hledani a co hur, nachazeni! prumeru, normalu, atd. Kazdy clovek proziva uplne jine pocity, kazdy z nas vidi svet kolem sebe v jinych souvislostech. REALITA NEEXISTUJE;-)

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

17. 10. 2010 18:15
dovolim si nabidnout jinou teorii

je to tlak "zvenci" - zjednodusena verze by rekla, ze tlak spolecnosti, firem - samozrejme, ze zajem je ekonomicky -rodina ma zpravidla 1 pracku, TV, auto, mycku, kuchynskeho robota.... Kdezto 2 singles to maji vse 2x.

Myslim, ze skutecnost je trosku jina (vyrobci toho jen vyuzivaji -to je predchozi bod). Dneska je v kursu easy zivot. Vsechno je jednodussi cim dal vic. Lidi se odnaucuji veci umet a odnaucuji se ucit. V cemkoliv. Uz nemusite umet prat - date do pracky pradlo, prasek, nastavite teplotu a pracka vymysli zbytek. Nemusite se ucit fotit - jen namirite fotak a cvakate, on udela zbytek. Cim dal vic veci je cim dal jednodussich. I ty nejslozitejsi veci a pristroje jsou delany tak, aby je mohla obsluhovat "blondynka". Vse easy. Zadne prekazky, zadna prace (ani dusevni).

A zivot s partnerem je opak tohoto. Jsou nutne kompromisy, musite se navzajem prizpusobovat, ucit se spolu jednat.. neni to easy. Pro mnoho lidi je vic easy se pri prvnim problemu rozejit, nez na vztahu pracovat.

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

17. 10. 2010 18:28
Re: dovolim si nabidnout jinou teorii

Pak je jeste jeden problem "nechtenych" singles - ze oni maji na partnera ohromne naroky, sami ale nenabidibnou zdaleka tolik  ( toho jsem se dotkl v clanku: http://petrhajek.blog.idnes.cz/c/148798/Manifest-koho-vlastne-Zenateho.html ). Jenze si uvedomuji, ze ten druhys e na to diva obdobne a pak se sejdou 2 lide, kteri chcou hrozne moc a nabizi malo. To nemuze nikdy vyjit.

Samozrejme, ze na tomto asi dost podepsaly ruzne zenske emancipacni casopisy (ja alespon vidim na stancich nebo netovych magazinech nadpisy - "Jak ovladat sveho muze", "Jak si skvele uzit a nevazat se", "Proc posluhovat chlapovi a nenechat se jen rozmazlovat" a tisice dalsich v tomto duchu). Ale zaklad je porad tentyz, jak jsem psal i ve svem clanku - vse ma byt easy, ja ma narok na vse, druhy na nic, druhy se o me musi starat a byt rad, ze me ma....

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

17. 10. 2010 17:20
Dovolit sobě i druhým poznat...

...všechny slabosti a chyby ? 8-o Fakt má jeden chodit nahatej po veřejnosti ? ;-);-D

0 0
možnosti
EH

Eva Hrindová

17. 10. 2010 18:36
Re: Dovolit sobě i druhým poznat...

To asi ne - ale ty slabosti a chyby byste si měl umět uznat aspoň sám před sebou a před svými nejbližšími.

0 0
možnosti
W

Wendolene/

17. 10. 2010 17:08
To neni produkt dnesni doby, to je jenom symbol pro

neco, co Cesi objevili opet stylem po bitve kazdy generalem. Jenom se posunuje hranice, kdy ze lide usazuji, mladi lide zustavaji dele nevyspeli, nedospeli, chteji si dele uzivat, nez nekteri zjisti, ze ujel vlak. Znamenim dnesni  doby je vetsi sobeckost. Slovo single je zneuzivano, pouzivano nadmerne a zbytecne. Jsou to proste nezadani, svobodni lide, neni to zadny status svobody navzdy, protoze vetsina techto lidi se casem usadi, vetsina z nich nechce byt samo. Driv se tem neusazenym navzdy vystizne rikalo stara panna- stary mladenec.

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

17. 10. 2010 17:52
Re: To neni produkt dnesni doby, to je jenom symbol pro

A pak se singlové na diskusích neslušně vtírají a žadoní bez ohledu na alespoň zdánlivé zachování si své tváře na veřejnosti ;-) ;-D A nejhorší je, když jim dojde...klubíčko :-P ;-D

0 0
možnosti
E

eldaha

17. 10. 2010 17:04
Já si nemyslím,

že single je vyloženě produkt dnešní doby. Mám humanitní vzdělání a v klasické literatuře se to starými pannami a mládenci jen hemžilo. 

0 0
možnosti
ZV

fichifi

17. 10. 2010 15:40
A úplně

nejhorší varianta je, když nikdo nechce mně ;-(

0 0
možnosti
AS

Alfa samec

17. 10. 2010 17:04
Re: A úplně

Ale no tak nebrééč, však on se někdo najde...

0 0
možnosti
D

dino_na_idnes

17. 10. 2010 15:24
Trochu jiný pohled

V článku i v diskusi už něco zaznělo, já přidám další prvek, nazvěme ho třeba prokletí volby.

Moderní člověk má nepřeberné množství možností a to i ve chvíli, kdy přijmeme, že párový život je primární potřebou. Kolik kolem sebe má každý potenciálních partnerů? S trochou nadsázky je možno říct, že miliony, vzdálenost v geografickém smyslu přestává hrát roli, téměř každý má ve svém okolí příklad někoho, kdo se za vztahem přestěhoval stovky či tisíce kilometrů daleko. Díky internetu se setkávají názorově spříznění lidé celého světa, díky pokroku a dosažené úrovně blahobytu není problém vycestovat nebo se i přestěhovat na druhý konec světa.

Oč je tato situace jiná oproti minulosti, kdy cestování bylo výsadou úzké skupiny a většina jedinců si partnera mohla volit mezi maximálně stovkami (a nezřídka spíše desítkami) možných partnerů.

Rozmanitost volby je však prokletím, zvyšuje totiž cenu za výběr a je přirozené, že od svého výběru očekáváme tím více, čím více možností jsme tak vyloučili.

0 0
možnosti
D

dino_na_idnes

17. 10. 2010 15:35
Re: Trochu jiný pohled

Pokud dnes "nedobrovolní singles" naříkají, že nemůžou najít vhodný protějšek, může jít "pouze" o frustraci pramenící z rozdílu mezi "dosaženým ziskem" a množstvím alternativ, které zůstaly (a dle konvenčních představ by i měly navždy zůstat) nevybrány.

Vždyť pokud si dnes můžeme prakticky ve všech oblastech života zvolit to nejlepší, proč neočekávat tuto možnost i v tom, co označujeme za nejdůležitější, totiž v partnerském vztahu?

Společenský tlak na absolutnost této volby pak takové rozhodování ještě více "otravuje".

Ano, základem úspěšného vztahu je ochota obou partnerů ustoupit od "já" ve prospěch "my". A prokletí volby spočívá v tom, že v absolutním měřítku je tento ústupek nutně větší než dříve.

To znamená, že pro to, aby vztahy krachovaly častěji než dříve, není nutné, aby lidi byli sobečtější než dříve, stačí zachování této úrovně (čeho je jedinec se ochoten vzdát, požadavky totiž rostou).

0 0
možnosti
ZV

fichifi

17. 10. 2010 15:14
Hm,

 já jsem v 18 měsících šupajdila do jeslí, pak hned do školky, nepoznala jsem kojenecké plavání, batolecí cvičení a předškolní cizojazyčnou výuku. Když dospělí mluvili, byla jsem ticho a věděla jsem, že když budu zlobit, dostanu na p....l . Dneska se rodiče dětem věnují mnohem víc, než kdysi a víc než citem se řídí psychologickými pseudovýzkumy. Dítě není zařazeno do normálního běhu rodinného života, naopak rodina se podřizuje dítěti. A problém single? To je dáno tlakem doby a představy nás samotných. Ideální člověk je nezávislý, soběstačný, časově neomezený, flexibilní - ideál pro zaměstnavatele, ale už ne pro rodinný život. Pokud nepochopíme, že takhle to dobře není, tradiční hodnoty téměř vymizí.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

17. 10. 2010 15:18
Re: Hm,

Já školku a v podstatě i základku bytostně nesnášel. Takové množství zcela iracionálních bytostí kolem mě dohánělo k naprostému šílenství.

Na druhou stranu uznávám že to se mnou asi neměli učitelky nijak lehké - když řekli že si jdeme hrát na písek tak sem se ptal proč protože sem naprosto neviděl jakýkoli účel takové aktivity.

A pořád ho nevidím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz