Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předvolební rozpaky řadového člena ODS

Před pár měsíci jsem vstoupila zpátky do ODS. Nemůžu se považovat za nového člena, mám toho za sebou v ODS příliš mnoho. Vedení velkého místního sdružení, věčné souboje o férovější fungování, nečekaná kandidatura do poslanecké sněmovny díky spontánní podpoře členů, následné zesílení útoků ukončené nespravedlivým odebráním licence, po kterém následoval útlum a tichý odchod mých kolegů a také můj. Teď jsem zpátky - v době, kdy je ODS asi na historickém minimu svých preferencí. A rozhodně vím jedno - chci, aby se ODS zvetila a udělala dobrý výsledek. Taky ale vidím všechny chyby, které ji dovedly až sem, a které stále přetrvávají. Co s tím? Jak se s tím vypořádat? 

Nebudu tady vysvětlovat, proč podporuji právě ODS - jsem pravičák - vším, co dělám, celým svým životem. A ačkoliv jsem liberál, je ve mně něco i z konzervativce. Nemůžu podporovat krátkodeché volební projekty, spojené na podpoře někoho nebo proti někomu nebo něčemu. To prostě nefunguje. Nemůžu podporovat ani elitářské strany, byť by byly sebepravicovější. Jsou zapouzdřenější více než ODS. A bytostně nesouhlasím s levicovými koncepty - jsou omezující, jsou proti svobodě a jsou zdrojem nespravedlnosti. I když většina levičáků si myslí, že levice je o spravedlnosti - kdepak, je o rovnostářství a to JE nespravedlivé.

Ne, pro mě není jiná možnost, než podporovat a volit ODS.

Ale jak to dělat, aby člověk nepopíral sám sebe? V minulosti jsem ODS kritizovala, vadil mi odklon od programu, kritizovala jsem plíživé ovládání strany úředníky a profesionálními politiky, kteří neměli nic za sebou. A nejvíc mi vadilo "marketingové" vedení strany. Nakupování hlasů za sliby, které se pak stejně neplnily. A TO VŠECHNO JE STÁLE TADY... Zas tak moc se nezměnilo.

A tak si kladu otázku - mám se tvářit, že je vše v pohodě a že jsme jeden silný tým, který s úsměvem na rtech kráčí vstříc dobrému volebnímu výsledku, navíc v čele se skvělými lídry? Ani se nemůžu přihlásit na ten twitter, protože by mi bylo nevolno z těch hurá hesel, které jsou často odtržené od reality. Nějak mi ten úsměv plný pozitivismu nejde přes pusu...

Ale nechci - a ani nemůžu - halasně vykřikovat do světa, jak je špatně to či ono. Nemůžu prstem ukazovat na ty, kteří ODS dovedli do spodních pater preferencí a dnes se tváří jako její záchranci. To mi taky nejde, dělalo by to ODS ještě více nevolitelnou a to nemůžu...

Tak jak z toho ven? Ať dělám co dělám, vychází mi z toho jediné poctivé řešení. Nelhat a místo problémů upozorňovat na pozitiva, která tady pořád jsou. Není jich moc, ale jsou tu. Člověk si může zachovat tvář a přitom neškodit. 

1. ODS má tradici a přežila své zakladatele. Přežije i tenhle průšvih a nakonec ji to posílí. Já pro to udělám maximum, proto jsem členem, abych ovlivňovala její směrování.

2. ODS měla demokratické primárky - delegovaní zástupci členské základny volili v tajné volbě. Každé místní sdružení mohlo navrhnout svého kandidáta, kandidátky se tvořily zdola! To je silný argument svědčící o vnitřní demokracii. Ta je sice notně pošramocená, ale v krizi se ukázalo, že přes komplikace máme hranice, přes které nepůjdeme.

3. ODS je jediná velká a silná politická síla, která přistupuje k EU realisticky. Vidí problémy, které tam jsou a chce je řešit. To je pro mě silný argument a já budu vyzývat stejně smýšlející realisty k podpoře ODS. Tady se nemusí bát, že pochybí. ODS je jediná parlamentní strana, která halasně nevyzývá k brzkému a bezhlavému přijetí eura. Ač to není hlavní téma kampaně, pro mě je to něco, o co se můžu s klidným svědomím opřít.

4. Na každé kandidátce je více jak 20 lidí. Každý si může vybrat - nelíbí se mu zvolený lídr? Nelíbí se mu lidé na čelných místech kandidátky? To není důvod k nevolení - máme preferenční hlasy a můžeme kroužkovat. Pokud to zachrání hlas PRO ODS, kroužkujme! A nebojme se o tom s našimi voliči mluvit. Představme jim naše kandidáty, vyzývejme je, ať si dělají své osobní kampaně. Každý může být zajímavý pro někoho jiného a nám to pomůže zabojovat o každý hlas. Vím, lídrům se to nemusí líbit, chtěli by, aby všichni hráli na ně, ale to si dnes nemůžeme dovolit.

Moc dlouho jsem se pohybovala mimo ODS, členkou jsem nebyla asi sedm let. Viděla jsem jak ODS ztrácí přesvědčivost, jak se ideově vyprazdňuje. Viděla jsem, jak ji zastupují lidé, kteří jsou odtrženi od reality a jak ubývají srdcaři z vedení ODS na všech úrovních. To se nezmění za dva měsíce. Když se teď budeme tvářit, jakože je ODS plná nadšených přesvědčivých pravičáků s čistým srdcem a společným zájmem, akorát se nám lidi vysmějou. Kde by se tam tak najednou ti průzrační politici vzali? Ale ty výše uvedené čtyři body mi pomáhají se se všemi nahromaděnými negativy s čistým štítem srovnat.

A tak se ani nebudu tvářit, že mě nadchla naše volební kampaň. No, nenadchla. Ale ať si ji kritizují jiní, já to dělat nebudu. Nebudu ji ale ani hájit. Budu si dělat svou kampaň, ve které budu upozorňovat na věci, které považuju za důležité já. A měl by to tak udělat každý člen ODS. Přestat nadávat a začít něco dělat. Máme tradici, máme historii, máme dost dobrých věcí za sebou a před sebou máme budoucnost, kterou si utvoříme dnes, každý den ji tvoříme. A já chci, aby byla férová - tak lidem budu říkat férové věci. Chci, abychom měli poctivé politiky, tak je konkrétně budu propagovat. Chci, aby se ODS vrátila ke kořenům, tak o nich budu mluvit. A udělám vše proto, aby se tak skutečně stalo. 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | sobota 14.9.2013 12:49 | karma článku: 20,36 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz