Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otevřený dopis panu Babišovi

Vážený pane Babiši, jako každý sleduji Vaše aktivity, vedoucí snad k založení politické strany. Fandím Vám, protože věřím tomu, že zvyšování konkurence je zárukou pokroku. Fandím Vám taky proto, že máme stejného inspirátora - pana Ivo Tomana:-) A protože Vám fandím, chci se s Vámi podělit o některé své obavy. Obavy z toho, že Vaše snaha může skončit roztrpčením a zklamáním - Vaším i Vašich příznivců.

Víte, já mám jednu velkou výhodu. Pohybuju se mimo centrum a ve spodních patrech všech pyramid - politických i podnikatelských. Mohu tedy vidět spoustu věcí, které těm nahoře unikají. A jsou to sakra důležité věci! Když nemáte pevné základy, dům Vám může spadnout. Já něco o těch základech vím. Jsem chytrá a vzdělaná a mám spoustu luxusních zkušeností, které se nedají ničím nahradit.

Byla jsem rozhorčená a ostražitá z vývoje politiky už v době, kdy Vy jste chodil na večírky politiků, takže mám trošku náskok. Ledacos jsem zkusila. Vstoupila jsem do politické strany (ODS), snažila jsem se přitáhnout do politiky nové lidi, kandidovala jsem do parlamentu, psala jsem články, mluvila jsem o všem otevřeně a nahlas. Pochopila jsem jak politika funguje a vidím, jak by měla fungovat.

A mám pro Vás první radu - NEZAMĚŇUJTE POLITIKU S POLITIKY!

Politika - nebo lépe - věci veřejné a jejich správa - má pravidla, které se nedají ničím a nikým okecat. To, že ta pravidla se nedodržují a obcházejí je fakt. Neznamená to ale, že jsou to hloupá pravidla. Je třeba o těch pravidlech mluvit a pro fungování každého politického subjektu jsou základem. Uvědomujete si to? Všechny ty volby, ústavy, procedury. Jsou to vlastně docela nudné věci, ale dokud je někdo nezruší, pořád platí a jede se podle nich. Takže jakékoliv debaty o jiných politických systémech a jiných pravidlech jsou nesmyslným zdržováním a odváděním energie od podstatného k nepodstatnému. Máme nějaký volební systém a kdo chce něco měnit, musí nejprve vyhrát volby podle stávajících pravidel.

A teď moje druhá rada - MUSÍTE SI LIDI VYBRAT SÁM!

Asi je jednodušší napsat výzvu a čekat, kdo se přihlásí. Ale víte - těch různých aktivit tu už bylo tolik a to roztrpčení lidí je tak velké - že opravdu schopní lidé se sami těžko přihlásí. Ostatně je to Váš projekt, Vy za něho nesete odpovědnost, musíte ji tedy přijmout se vším všudy. Obávám se, že teď se Vám jistě hlásí ti, kteří jsou opravdu hodně naštvaní a rozčílení - a to není úplně dobré - potřebujete do začátku lidi s nadhledem a klidem. Moc rozčílení lidi nemusí vždy věci vidět objektivně. Taky se Vám jistě bude hlásit spousta těch, kteří neuspěli jinde. Jak pak můžete věřit jejich úsudku, když třeba "nasazovali život" za Věci veřejné? Nebo za kohokoliv jiného... Jsou rychlí a povrchní a na tom základy nepostavíte:-) A taky se Vám jistě hlásí lidé, kteří doufají, že se s Vámi vyvezou nahoru. Těch možná bude docela dost. To nejsou lidi, kteří by Vám byli schopni dávat nepříjemné otázky.

Zkuste si nějaké lidi najít sám - nějaké chytré chlapíky, kteří se nepotřebují zviditelňovat, kteří jsou sebevědomí a nenechají se opít rohlíkem, protože o politice něco ví - tedy o těch pravidlech. A těma se obklopte, aby Vám pomohli všechno rozjet, aby Vám pomohli odhalit zkušené mlátiče prázdné slámy a zakomplexované zneuznané politiky. Mám pro Vás tip - takové správné lidi poznáte podle toho, že si nestěžují a nenadávají. Ví totiž, že to k ničemu není:-) Vždyť přece znáte pana Tomana... On je takový.

A moje třetí rada - HLEDEJTE PROGRAM A PAK TEPRVE LIDI, KTEŘÍ HO BUDOU NÉST!

Fakt si myslíte, že nejprve dáte dohromady zajímavé lidi a podle nich vytvoříte program? To je fakt úplná blbost:-) Kdo Vám to poradil? Je to tak populistické - skoro na úrovni Paroubka. Promiňte mi, že jsem tak tvrdá a upřímná. Ale když já si nemůžu pomoct. Byla jsem několik let řadovou členkou politické strany a moje zkušenost je nevyvratitelná - program je klíčový. Program přitahuje lidi a umožňuje normální fungování politické strany. Program stmeluje a motivuje, taky pomáhá generovat kvalitní lidi, pomáhá se vyhýbat konfliktům uvnitř politických stran. Strany a hnutí, které jsou postaveny na lidech - a ne na programu - prostě nemají šanci na úspěch. Než totiž dojdou k volbám, rozhádají se všichni se všema. Je to opravdu velmi důležité. Už dávno jste si měl s někým sednout a nějaké základní body programu navrhnout a definovat. Není to tak složité. Ano Vy! Vy totiž ponesete zodpovědnost za neúspěch - Vy jste lídr - tak to musí být podle Vás. Ostatně vždyť do toho dáváte spoustu peněz, tak to přece nenecháte na lidech z ulice:-)

A poslední a nejdůležitější rada - NELAVÍRUJTE MEZI LEVICÍ A PRAVICÍ!

Vykašlete se na to, kdo dnes u nás levici a pravici představuje. Už jsem říkala - nezaměňujte politiky s politikou. Vždyť to sám říkáte, jak je všechno špatně. To opravdu je. Nicméně přesvědčuju se o tom dnes a denně - rozdíly mezi levicově a pravicově smýšlejícím člověkem jsou naprosto zásadní a takto rozdílně uvažující lidé se nikdy neshodnou. A Vy chcete mít lidi takové i makové? Jakmile narazíte na první problém - totálně se rozhádáte a lidi se akorát znechutí. Podívejte se na to jinak. Pravicoví se nebojí svobody a považují ji za důležitou, přestože si uvědomují, že si lidi nejsou rovní. Levicoví se svobody rádi zbaví, protože se opájejí myšlenkou, že si lidi můžou být rovní. Nebo tak nějak:-) Jak se lidi s takto rozdílnými postoji můžou shodnout na čemkoliv? Levičáci chtěji všechno regulovat, protože si myslí, že se lidi o sebe neumí sami postarat. Pravičáci věří lidem a jejich úsudku, takže regulace odmítají. Toto je klíčové. Pokud se nerozhodnete, co je Vám bližší a jakými lidmi - levicovými nebo pravicovými - se chcete obklopit, dojedete na to. Vaše spontánní aktivita shoří jako list papíru, protože většinu času se budete hádat o základních věcech. Něco o tom vím:-)

Měla bych toho ještě spoustu. Napadá mě tisíc věcí, které jsou důležité. Vidím, jak hodně lidí Vám věří a vidí ve Vaší aktivitě naději na změnu. Já vlastně taky... když ale vidím některé lidi, kterými se obklopujete, když slyším některá Vaše zmatená vyjádření, tak je mi z toho smutno. Máte obrovský kapitál (teď nemám na mysli peníze) - tolik zájmu a tolik očekávání. Můžete to naplnit. Nebo taky promrhat!

Držím Vám palce a přeju Vám, abyste si za pár měsíců nemusel hledat výmluvy, proč to nedopadlo. Protože žádné výmluvy neexistují. Šance je a když ji nevyužijete, bude to Vaše prohra. Nezapomínejte na to!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | sobota 26.11.2011 12:05 | karma článku: 46,73 | přečteno: 24351x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

KOMENTÁŘ: Kvantita přebíjí kvalitu. Nad ukrajinským bojištěm se stahují mračna

21. května 2024

Premium Je třeba vnímat realitu: Ukrajině se aktuálně ve válce s Ruskem nedaří a osud její armády je...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz