Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opravdu pomůže ODS jen návrat Klause?

ODS je na tom hodně špatně. Prakticky je po včerejšku v klinické smrti. A pořád slyším hlasy o nějakém zachránci zvenčí, shora. Hlasy o nějakém supermanovi, který se zničehonic zjeví nebo z někoho toho supermana udělá výkonná rada - tak jak vymyslela novou premiérku Němcovou. Jenže supermani dávno nefungujou... Možná ve filmech:-)

Situace je vážná a fakt, že si to mnoho lidí - podle výzkumů, kterými operuje prezident Zeman - nemyslí, ještě neznamená, že nejde o hodně. Jde o svobodu, o zachování systému, který umí svobodu nejlépe udržet a chránit. Těžko se to vysvětluje, protože svoboda a spravedlnost musí platit pro všechny a lidé by nejraději, kdyby nenávidění politici o svobodu přišli - všichni a je jedno jak. Takže když chcete bojovat za svobodu, vypadáte, jako byste chtěl chránit ne moc sympatické lidi. Někteří se toho zalekli, vyměkli a proto jsme dnes tam, kde jsme.

Z politiky ODS se stal vyprázdněný marketingový projekt, kdy si představitelé ODS myslí, že když si najmou agenturu, vyhrají volby:-) A že je třeba lidem dát co chtějí a zalepit jim tak hubu. Dokonce si i někteří představitelé ODS myslí, že když zvýší daně, vyberou více peněz... A že když budou mít více peněz na granty a rozdávání, budou je lidé mít více rádi. A že starostové a doktoři patří na kandidátky - ber kde ber. A že když někdo nekrade, tak je dobrý lídr. A že když budu dělat věci pořád stejně, že se něco změní. Nezmění!

Je to stará pravda, když chci zhubnout, nemůžu o tom jen mluvit. Musím se přestat přecpávat a začít se víc hýbat. A co dělá ODS? Právě že jen mluví. A čeká na spásu. Politika každé politické strany se opírá o členskou základnu, ať chce nebo nechce. A čeho jsem svědkem v ODS? Nedávno jsem so do ní vrátila a jsem řadovou členkou, ale přes ty strašné politické turbulence se uvnitř politické strany neděje nic. Žádné sněmy, debaty, diskuse. Prostě nic. Člověk by očekával, že třeba příslušný člen výkonné rady z regionu bude chtít členskou základnu informovat. Bude chtít zpětnou vazbu. Vlastně ani nevím, kdo to za region je. Těžko očekávat od takových vrcholných představitelů, že budou více akceptovat zájmy veřejnosti, více jí naslouchat, když nemají zájem o zpětnou vazbu ani od vlastního členstva.

Někde jsem četla, že by bylo fajn, kdyby se vrátil Klaus. Já bych to parafrázovala. Bylo by fajn, kdyby se členská základna probudila aspoň tak, jak byla aktivní za doby předsedování pana Klause. Jeden člověk to fakt nevytrhne. Tenkrát jsme ještě vyhrávali volby. A nebylo to kvůli úžasným kampaním. Ty byly stejně neefektivní jako ty dnešní. Bylo to kvůli zapojení členské zákldany. Agitoval každý - diskutoval, přesvědčoval, působil vlastním příkladem. V práci, v rodině, v okolí bydliště. Lidé se přeli o ideje a jejich zapálení přivedlo mnoho voličů. Aby členové mohli takto přesvědčovat, potřebovali informace. A dostávali je - od poslanců, senátorů, vedení ODS. Pořádaly se besedy, kde se někdy lidi pohádali do krve. Ale bylo to živé a k věci. Dnes se člověk za členství ODS spíše stydí a rozhodně se ním nikde nechlubí. Bohužel. A koho by přesvědčoval a o čem? Vždyť politice vlastní strany nerozumí a neztotožňuje se s ní. Stejně jako občané, mají řadoví členové držet hubu a krok. Aspoň tak to tady dole vypadá... Podotýkám, že nemluvím o sobě - já se nestydím a nebojím:-)

Co by členská základna mohla ovlivnit? Mnoho... Co třeba na nadcházející kongres a kandidátku do parlamentu navolit úplně jiné osoby? Lidi, kterým nejde o fleky, ale o ideje. Vždyť je to absurdní, na kongresy jezdí už roky stále ti stejní lidé. Jak by se ODS mohla na kongresu změnit? To je jako když budete pořád házet cihlu do vody a divit se, že se vám pořád potopí a neudrží se na hladině...

Takže já nebudu vzývat Václava Klause, budu vzývat řadové členy ODS - proboha, probuďte se a přestaňte se tvářit jako "já nic, já muzikant". Většina z vás vstupovala do ODS kvůli ideálům, kvůli svobodě. Je třeba bouchnout do stolu a začít se ptát, ptát a zase ptát. A přestat apaticky volit každého, koho vám místní ODS papaláši předloží. A když není protikandidátů? Tak těm protlačovaným nedejte žádný hlas, když nezískají nadpoloviční většinu, nezískají ani funkci. Nenechte se manipulovat a ukolébávat nutností klidu. Pohoda a klid dovedly ODS tam, kde je. Převaluje se v bahnitém teplém a smradlavém rybníku v poslední kaluži vody. Jaksi si nevšimla, že rybník byl pomalu vypuštěn...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | čtvrtek 8.8.2013 10:35 | karma článku: 39,82 | přečteno: 5708x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz