Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koho volit? Návod pro znechucené voliče…

Znepokojení v řadách voličů, hraničící se znechucením až lhostejností, je skutečně velké. Rozhodla jsem se zpracovat takovou pragmatickou úvahu, jak nejlépe investovat svůj hlas. A hned na úvod je třeba říci a to maximálně důrazně - nejít k volbám je pitomost! Ještě pořád se dá ledacos ovlivnit a o toto nejdůraznější občanské právo se přece dobrovolně nepřipravíte.

1. NEMUSÍTE VOLIT VELKÉ STRANY

Současným zlenivělým politikům, kteří už ani nepředstírají ve volební kampani souboj idejí, už nechcete dávat podporu. Ale jsme zmasírovaní propagandou, takže se bojíme dát podporu někomu jinému, než velkým stranám. Ale přátelé – tyto volby jsou jiné. Když to hodně přeženu, tak vlastně o zas tak moc nejde. Nějakých 20 českých poslanců v evropském parlamentu se tam nějak rozplyne. Je celkem jedno jestli budou mít socialisté víc poslanců než ódéesáci nebo naopak nebo jich tam bude celkově míň než minule a rozředí je nějací noví z nových stran. Opravdu se tím nemusíte trápit, nenechte se zmasírovat a nenechte se vtáhnout do souboje ODS s ČSSD. Tentokrát v tom hochy nechte vymáchat samotné. Nejde o život – a hlavně – nejde o český parlament ani o nějaké zásadní rozdělování sil (pravice versus levice).  

2. KDYŽ HLAS VELKÉ STRANĚ, TAK JEDINĚ S KROUŽKOVÁNÍM

Když už ale z nějakých důvodů chcete dát hlas velké straně, rozhodně použijte své dva preferenční hlasy. Nechcete jim to přece ulehčovat! Preferenční hlasy politiky děsí a nejraději by je z volebního zákona odstranili. Mrzí mě na médiích, kteří jsou poslední dobou na politiky citelně naštvaní, že lidi nemotivují tyto hlasy používat. Vemte si třeba takovou kandidátku ODS. Z nějakých podivných důvodů je na druhém místě pan Tošenovský. A jen velký naiva nevidí, že je to evidentní trafika. Naopak jeden z mála výrazných evropských poslanců – Hynek Fajmon – je až na 8. místě. Pokud preferenční hlasy neudělíte, souhlasíte s pořadím na kandidátce a pomáháte politiky podporovat v jejich nesmyslných konstrukcích a v „zparchantělé“ a „intrikářské“ personální politice. Vzpamatujte se! Neulehčujte jim to a kroužkujte jako diví. K výběru správných osob vám postačí trocha zdravého rozumu, pár minut nad hlasovacím lístkem a u internetu… 

3. HLAS INVESTUJTE S OHLEDEM NA NADCHÁZEJÍCÍ PARLAMENTNÍ VOLBY

Toto je velmi důležité! Nepodporujte nikoho, kdo nemá vůbec žádnou šanci aspoň trochu zamíchat kartami v nadcházejících parlamentních volbách. Tím pádem můžeme vyloučit z našeho hledáčku všechna účelová a krátkodobá politická spojení. To byste vaše hlasy opravdu vyhodili do vzduchu. Když už volit, tak nějak smysluplně. Vaším hlasem můžete podpořit uskupení, které se díky naší podpoře (a pak díky státnímu příspěvku) může ukotvit na politické scéně a třeba pak trochu zamíchat kartami v předčasných volbách. Velké strany potřebují konkurenci! To je maximum, co lze dosáhnout. 

4. KOHO TEDY VOLIT

Pokud tedy nechcete podporovat „mastodonty“ a souhlasíte s mými výše uvedenými úvahami, nemáme moc na výběr. Podle mého soudu jsou jedinými kandidáty, kterým stojí za to hodit hlas, tyto strany. Pochopitelně jsem si vybrala strany, které konvenují aspoň vzdáleně mému přesvědčení, které je pravicovéJ

Číslo 3 – Věci veřejné – moc je neznám, ale asi mají něco za sebou v komunální politice v Praze a deklarují fungovat i nadále. Mají dost známých podporovatelů a snaží se dělat rozumnou kampaň.

Číslo 5 – Strana zdravého rozumu, Politika 21 – tady je nejviditelnější Jana Bobošíková, která podle mě svoji roli v evropském parlamentu splnila dobře a nepochybně má potenciál. Nejsem si ale jistá, jestli její subjekt Politika 21 má naději na úspěch i v budoucnosti a i v jiných než evropských volbách.

Číslo 23 – Strana svobodných občanů – přiznávám, toto je můj favorit. Je to nová strana, ale sleduji je poctivě a opravdu dělají tu nejhorší práci, na kterou všichni ostatní (mám na mysli ambiciózní nová politická uskupení) kašlou. Budují poctivě strukturu zezdola, v regionech. Budou tedy schopni postavit kandidátky do parlamentních voleb. Tyhle podpořím, protože si státní příspěvek zaslouží už za tu práci co zatím odvedli. Podívejte se na jejich stránky – dělají hodně kontaktní kampaň – levnou a účinnou. Neoblepili celou republiku nicneříkajícími neefektivními billboardy. Není to megalomanské, ale účelné a levné. Přesně tak bych chtěla, aby byl řízen stát. Takže tak. Myslím, že to nezabalí po prvním neúspěchu a budou i nadále poctivě budovat stranu, která má ambici dělat pravicovou poctivou politiku a konkurovat téměř nehybné ODS.   

5. ROZHODNĚTE SE SAMI A HLAVNĚ HLAS NEZAHOĎTE!

Nevykašlete se na volby, máte v rukou víc možností ovlivňovat a komplikovat život „nenáviděným“ politikům, než si myslíte. Tak jim to neulehčujte. Volte koho chcete, ale hlavně volte. Rozhodně použijte své preferenční hlasy a myslete i na to, že hlasem dnes už můžete částečně ovlivnit předčasné parlamentní volby – a ty budou několikanásobně důležitější, než ty současné.

 

A v tom všem vám přeju šťastnou ruku! Budeme to potřebovat, jde o naši budoucnost!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | středa 3.6.2009 9:05 | karma článku: 19,06 | přečteno: 1427x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Pronájem rodinného domu 3+kk 65m2
Pronájem rodinného domu 3+kk 65m2

Jabloňová, Zruč nad Sázavou, okres Kutná Hora
12 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz