Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čekání na novou politickou stranu

Opravdu napjatě sleduju dění okolo vzniku nových politických stran. Mám na mysli strany pro zjednodušení nazývané pravicovými. Potřebujeme je jako sůl - o tom není sporu. Má ale šanci některá z nich opravdu něco změnit, zvítězit ve volbách, prosadit nová řešení? Jistěže - šance je vždycky - a dost hodně lidí si to přeje a čeká na to.... Provětrat to zatuchlé a zapouzdřené a jakoby neměnné politické prostředí, které u nás panuje!

Když se bavím s lidmi, málokdo věří tomu, že lze u nás cokoliv změnit. Lidé, kteří se aktivně účastnili veřejného života se stahují do soukromí a věnují se vydělávání peněz nebo svým koníčkům. Jsou zklamání vývojem. Ani se jim nedivím - v minulých volbách uvěřili ODS, že chce provést skutečné reformy - šli k volbám, dali hlasy a věřili, že jde o velkou věc. Zatím ale je snad vše ještě horší než bylo - nuda, nuda, šeď, šeď... Pořád to stejné, kdepak ideály - jen koryta. Nesmyslná vysvětlení, kterým už nikdo nevěří... Neuvěřitelné plýtvání našimi penězi - ani se nad tím nikdo nijak zvlášť nepozastavuje...

Řekli byste - ideální situace pro vznik nové politické strany. Jistě, teď je ta pravá chvíle, znechucení lidí a jejich touha po změně dosáhla maximálního bodu. Nebudu popisovat ani propagovat to, co už vzniklo. Je ještě příliš brzy. Řekněme si ale, co by nová strana měla - podle mého soudu - splňovat, aby měla šanci vyhrát volby.

LIDÉ - to je to absolutně nejdůležitější a nejzásadnější. Za novou stranu musí mluvit absolutně důvěryhodní lidé, kteří ještě navíc budou mít charisma a tah na bránu. Žádní nemotorní idealisté neschopni komunikovat s médii, či mající ostych před větší skupinkou lidí. Musí být zapálení a přesvědčiví. Jen takoví, budou schopni přitáhnout do veřejného života nové osobnosti. Ty lidi, kteří dnes nechtějí s politikou mít nic společného. To je absolutně zásadní - přesvědčit chytré a schopné lidi, že jsou zodpovědni za to, v čem žijeme a že je nutné do politiky vstoupit a sebrat řízení země těm mnohdy neschopným, ješitným, arogantním a zakomplexovaným pitomcům, kteří umí myslet jen v horizontu můj zisk, moje koryto... Toto považuju za klíčové - vzbudit zájem o veřejné dění u lidí, kteří prozatím politiku přezírají a nechtějí se s ní nijak špinit. Ale přátelé, jaké si to uděláme, takové to budeme mít. A když to přenecháme "špinavcům", bude to špinavé! Dalším problémem je to, jak naopak zabránit tomu, aby se na novou stranu nalepili ti, kteří v ní jen zase uvidí šanci, jak se zviditelnit a udělat rychlou kariéru, bez ohledu na to, jestli jsou na práci ve veřejném sektoru disponovaní. A znovu mi vychází jediné - bude-li v nové politické straně silná konkurence kvalitních lidí, tyto rychlokvašky a podržtašky prostě nebudou mít šanci se prosadit. Takže znovu na začátek. Klíčové je přesvědčit nové a kvalitní lidi a to je nejnáročnější úkol, který by taková strana měla před sebou.

VIZE, PROGRAM - ti noví lidé musí být zapálení - zapálení pozitivně, zapálení pro něco. Musí věřit tomu, že jedině svoboda, zodpovědnost, dodržování spravedlivých a jednoduchých pravidel, jsou jedinou cestou k prosperitě a rozvoji - jak jednotlivce, tak společnosti. Žádné ústupky, výjimky - jen kvůli tomu, aby se nedráždili voliči. A musí pro to být zapálení tak, že to budou umět vysvětlit i tomu nejposlednějšímu a nejmíň chápavému voliči. A budou mít touhu o tom přesvědčit, protože tomu budou věřit. Ano - já tomu věřím - že nejlepší pomoc lidem je ta, že jim dáme svobodu a možnosti pomoct si sám. 

Vypadá to všechno jednoduše, ale je to to nejsložitější, co před novou politicku stranou stojí. Mít jasný a nekompromisní program, který možná bude vypadat snílkovsky a neuskutečnitelně (třeba zásadně snížit počet státních úředníků, udělat něco se sociálním systémem, s justicí, s policií, snížit množství přerozdělovaných peněz, privatizovat, trestat lumpy:-)) ). Ale teď je třeba konečně lidem říct - všechny ty věci, které vidíte a vadí vám a nijak se neřeší a nezlepšují - ty chceme řešit a nebojíme se. Nebojíme se nahlas říkat i nepříjemné věci, nebojíme se ani novinářů, ani veřejného mínění, ani útoků od těch stávajících rozežraných politických stran, které si zvykly na to, nemít konkurenci. Nebojíme se toho, že na nás budou útočit, jak jsme nezkušení, jak oslabujeme pravici a probůh! to je přece tak nezodpovědné!!!! Nebojíme se, že budeme třeba dělat chyby a budeme se učit za pochodu. Nebojíme se, že volby nevyhrajeme hned, že naše lidi neuspokojíme místy na ministerstvech, na krajských úřadech. Na to kašleme. Budem pořád vysvětlovat, přesvědčovat, upozorňovat... Volby, nevolby... Budeme lákat nové a kvalitní lidi, budeme dělat vše proto, aby lidi, kteří nás zastupují ve věcech řízení veřejného života, byli ti nejlepší a nejkvalitnější. Budeme ti, kteří se nebudou bát volat - "Král je nahý". Jako v té pohádce o císařových nových šatech - a že je takových zvolání třeba!

Myslím si, že když nová politická strana bude mít odvahu řešit věci, které teď nikdo řešit nechce a bude mít dost lidí, kteří tomu budou věřit a neuhnou ani o píď, tak bude přesvědčivá dost a získá si důvěru lidí. A pak možná vyhraje i ty volby - ale asi to nebudou ty příští. Ale když tu dílčí prohru přijme a bude na ni připravená a pořád vytrvá, tak pak ty další určitě vyhraje! Protože první vyhrání, z kapsy vyhání:-))

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | neděle 15.3.2009 9:16 | karma článku: 14,14 | přečteno: 1078x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou řešit ostrý výrok člena Rady ČT Veselého vůči Vašáryové

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní

21. května 2024  13:22

Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...

Opatření jsou přísnější, ale do věže se nezavřu, řekl Pavel v Pardubicích

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz