Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blogový román - jak jsem se chtěla účastnit a proč to nevyšlo.

To snad ne! Četla jsem vstupní kapitolu Michala Viewegha pořád dokola a nemohla jsem uvěřit vlastním očím... Kde autor na takové hrdinky chodí? Jeho pohled na ženu mě naprosto fascinuje, ale to je asi na jiný článeček... Tak jsem si to přečetla a začala jsem seriozně přemýšlet nad postavami, nad tím, jak by se dalo pokračovat. Co ale chcete vymyslet, když tu hrdinku vůbec nechápete a navíc je pro mě prostě neuvěřitelná. Snad žádnou takovou dívku ani neznám, takže si nedovedu vůbec představit, jak by mohla hrdinka reagovat, chovat se, vyvíjet se.

Mladá žena, 33 let, nezadaná, s vlastním bytem, pravděpodobně i hezká a přitažlivá, jinak by neměla za svůj život tolik chlapů. V lovení chlapů se chová aktivně - i když ta aktivita je asi trochu negativní, ale pořád je to aktivita. Leč v životě je totálně pasivní. Žije v malém městečku, roky prodává kuchyně.  Prostě mi to nějak neladí. No, není se čemu divit. Vieweghovy ženské hrdinky obecně moc nechápu. Dokonce jsem jeden čas zakázala číst dceři jeho knihy, aby ji to nepopletlo. Takže co s tím, co s takovým východiskem? Máte holku, která je úplně pasivní a není schopná nic udělat se svým životem a je asi úplně hloupá. Přesto nemůže najít partnera. Takové husičky s tím ale nemají problém, partnera spíše nemůžou najít ženy chytré a vybočující. Ale takové zase nejsou tak pasivní, nemají problém něco udělat se svým životem, odstěhovat se, najít si jinou práci, cestovat, poznávat nové lidi. Jsem z toho celá zmatená a u úklidu domácnosti pořád dokola myslím na to, jak tu holku pochopit a jak o ní psát. Nejvíc mám ale chuť ji proplesknout, ať nefňuká a vzpamatuje se. Fakt nemůžu na nic přijít - všechny moje nápady na pokračování vypadají jako pokusy o kvadraturu kruhu:-)) Ale nechci to vzdát, chci se soutěže účastnit!

No a pak mě to napadlo! Udělám to úplně jinak. Postavím to celé na tom, že dám románu druhý plán - vytvořím novou postavu. Vymyslím agenturu, která najímá lidi na to, aby hráli literární postavy. Takže slavná Katka, kterou duchovně vymyslel autor, bude mít tělo najaté brigádnice. Tito brigádníci nesmí ovlivňovat autorovy záměry s postavami, jen jim dávají těla a zhmotňují autorovy virtuální popisy. Ale moje brigádnice se naštve a začne autora při psaní ovlivňovat tak, aby z Katky udělal něco přijatelnějšího a vlastně začne s autorem bojovat. Bože taková pitomost, ale mohlo by to být zábavné. Rozhodně víc, než ufňukané hledání štěstí na maloměstě. Tomu se dá dát švih jen vymyšlením nějaké romantické postavy typu náhodný kupující, nový soused, zázračně objevený spolužák, nový učitel, lékař, prodavač... Ostatně to všechno se v dalších už soutežních kapitolách objevilo.

Začala jsem svůj nápad rozvíjet a začlo se mi to líbit. Určitě se to bude odlišovat od ostatních kapitol. Tak sedám ke stroji, že začnu psát. Plná nadšení a chuti... Náhodně ale objevuji nějaké rady autora ke psaní. Říkám si - to nemůže uškodit, něco takového si přečíst. Jo, rady zní rozumně, nemám s nimi problém. Až na jednu.

9/ Katka vám nemusí zrovna imponovat, ale měli byste s ní soucítit; jestli je vám jednoznačně nesympatická, nebo dokonce přímo odporná, rovnou to vzdejte (já ji mám na rozdíl od vás rád, takže váš text určitě nevyberu :-)).  

A to je konec. Katka mi je nesympatická, ne jako typ ženy, ale jako konstrukce autora. Takže si říkám, tohle není můj boj. Na můj nápad o souboji postavy s autorem by Michal Viewegh asi nepřistoupil, takže to balím a jedu k vodě...

Je to škoda, autorova úvodní kapitola nedává moc šancí pokračovat v psaní bez použití nějakého otřepaného klišé... Pár navazujících kapitol jsem si přečetla a jen mě to utvrdilo v tom, že se na takto pojatý úvod nedá nijak zajímavě navázat. Autor má podle mého soudu velmi malou povědomost o ženách. Například jeho teorie, že vtipné a zábavné ženy - pokud nejsou krasavice - mají problém najít si muže. Viz. jeho postava Jolany v románu "Účastníci zájezdu". To je absurdní a nesmyslné. Žena, která je v pohodě, je vtipná a zábavná, nemusí být předpisově "krásná", přesto netrpí nikdy nezájmem mužů - a to ve všech směrech a nabízí se napsat, že i ve všech polohách:-)). Přesto autor pořád konstruuje své ženské hrdinky podle nějakých svých podivných kritérií, které mají se skutečným životem pramálo společného. Mě to velmi irituje, ale ne kvůli mně. Kvůli všem těm ženám, které si čtou Vieweghovy romány a mohou nabýt dojmu, že takhle uvažují všichni muži a to je děsivá představa. Když tak nad tím přemýšlím, tak možná svoji myšlenku o souboji postavy s autorem ještě nezavrhnu.

Co si o ženských postavách Michala Viewegha myslíte vy?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | pátek 14.8.2009 11:07 | karma článku: 29,28 | přečteno: 2760x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz