Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Duste, duste, duste!!!

To není výzva k tomu, abyste někomu tiskli polštář na obličej; je to výzva k něčemu ještě troufalejšímu - zkuste anglický guláš a uznejte, že tomu našemu může směle konkurovat!

Je to samozřejmě otázka vkusu, ale pokud jde o to poznat cizí kraje (a zvláště jde-li o dlabanec), člověk by měl dávat bacha, aby náhodou o něco nepřišel, mohla by to být věčná škoda.

My máme Anglii (a potažmo celou Británii) zafixovanou jako kulinářské peklo na zemi, o to víc je pak našinec úžasem bez sebe, když na Ostrovech objeví pravé poklady. Britové jsou vyznáním masožrouti (třeba takové skotské aberdeenské hovězí je asi nejlepší v Evropě, o anglickém jehněčím byste rádi zpívali písně, ale to s plnou hubou dost dobře nejde) a navíc volí takové úpravy, aby přežili tamní klima, mlhavá rána a sychravé večery (a naopak :))

A řádně dušené maso - "stew" na všechny způsoby, v mocné šťávě s bylinkami, vyšperkované pivem či vínem a různou zeleninou - i svojí filozofií a způsobem užití odpovídá tomu, čemu Maďarsko dalo věčnou slávu a jméno gulyás. Ostaně slovo goulash Britové dobře znají a obvykle se mi pomocí něho pokoušeli přiblížit, cože mi to vlastně servírují. Nebylo třeba, přibližoval jsem se k talíři i tak vždycky rád i bez překladu :)

Recept, který vám tu nabídnu k uvážení a vyzkoušení, jsem si přivezl právě ze Spojeného království a velmi rychle zdomácněl ve všech domácnostech, kam jsme spolu po návratu do Čech vkročili - protože opravdu stojí za to! Suroviny, které budeme potřebovat, už doma buď už máte, nebo jste na ně zvyklí - což je taky sympatické, nemusíte podnikat žádnou Tour de France, abyste získali Fruits de France, ani zápasit s chobotnicí někde u italských břehů nebo tak něco exotického.

Nejdřív pro zájemce trochu teorie :) Pilířem většiny ostrovních gulášů, narozdíl od našich středoevropských, není cibule a paprika, ale kombinace tymián a bobkový list. Přes to vlak nejede. Můžete použít i rozmarýn, což se vyplatí zvláště ve variantách z jehněčího masa, ale s hovězím si taky rozumí. Vepřové se tam moc nepoužívá, ale buďte si jisti, že ho tímhle způsobem taky nepokazíte. Z koření nezapomeňte na "worcestershire sauce", zkrátka vorčestr, bez něj se v UK neobejde nic, jenom se vyslovuje úplně jinak, než jak jsme zvyklí (sám to doteď neumím - nějak jako "wóstršáj"). Vždycky se využije kořenová zelenina, často i pórek, a cibule se používá také, ne na základ, ale jako součást zeleniny, takže pokrájená na velké kusy. My budeme potřebovat i brambory, které se použijí ve spoustě variant gulášů. Podlévá se jako u nás vývarem, někdy pivem či vínem a někdy obojím, a někdy vším dohromady, což bude i náš případ.

Snad teď už nikdo nepochybuje, že britská kuchyně umí být k českému strávníku velmi přátelská, takže směle k praktické ukázce, kterou bude jedna z mnoha variant na beef stew čili britské hovězí dušené, zkrátka guláš.

Pro časově vytížené hospodyňky předem avízuji, že se to dělá sice dlouho, ale v podstatě samo, je to jednoduché jako facka a navíc se nebudete zdržovat krájením tuny cibule, takže hurá do toho :)

- Rozpalte olej (lůj u nás neseženete a ani nám nebývá moc příjemný) a opečte na něm hovězí maso, nakrájené na větší kostky. U nás se nechává pustit šťávu, ale tady ho raději necháme zatáhnout a chytit aspoň místy zlatavou barvu. Jo, důležitá věc - používá se klasické zadní hovězí, kližku berte spíš jako nouzovku a nebo si ji nechte na tradiční česko-rakousko-uherský gulášek, tam je naopak nenahraditelná.

- Zacákněte tak lžicí worcestru (nebudem si lámat hlavu výslovností :), ztlumte plamen a přidejte bobkový list, tymián a klidně i trochu rozmarýnu. Pokud ty dva poslední seženete v čerstvé a nikoli sušené verzi, máte o důvod k radosti víc, na výsledku je to znát, pokud jen sušené, pak opatrně s množstvím. Jak jste zvyklí osolte a opepřete a půlminutku míchejte na středním plameni.

- A dál prostě podlejte. Jestli chytáte pořádný kotel, masa jak u rasa, nalijte klidně celou láhev černého piva, jinak samozřejmě "přiměřeně"  - ideální a původní je "stout", a komu by se nechtělo utrácet za Guinesse, sežene dobrou variantu stoutu od Primátora, nicméně není-li zbytí, poslouží i černej Kozel. Hlavně probůh ne Krušovice, jsou kyselejší a není to vůbec ono. Je tradicí přidat i sklínku červeného vína, silnějšího, protože celé je to silnější, a na další podlívání je tu hovězí vývar - za "kostku" se nestyďte, Britové ji používají taky, ale jasně že nejlepší je vývar přírodní, a úplná špička to bude tehdy, když se vám na vývar podaří získat morkové kosti a volskou oháňku. Což nepodaří, takže zpátky ke kostce :)

- Pořádě podlijte, přiklopte a nechte - jak jinak - dlóóóuho pomaloučku dusit pěkně do změknutí. Jděte mastit karty nebo si číst knížku a úplně ideálně na celou věc na čas zapoměňte. Trvám na tom, že papiňák je pro guláše všech národů hřích, je to sice rychle hotovo, jenomže marná sláva, "dlouho a pomalu" je to pravé heslo, chutě se pěkně prolnou.

- Když už je maso prakticky měkké, je čas přidat zeleninu. Na váhu zhruba stejné nebo i o maloučko větší množství, jako bylo masa. My budeme potřebovat na kusy pokrájenou mrkev, a aby to nebylo moc nasládlé, tak i petržel a celer. Bere se občas i jedna či dvě střední červené cibule, pokrájené na osminky, a brambory - můžete a nemusíte, spíš jo, jednak je to tradiční a jednak tím vyřešíte přílohu. Ale ne moc, ať nemáte bramboračku - brambory se tu užívají jako jedna ze zelenin, ne jako špunt, který má zacpat strávníka, aby se ušetřilo na mase. Pokrájenou zeleninu opět trochu a jemně "obylinkujte" tymiánem a rozmarýnem - a hoďte do kastrolu k masu.

- Pak už jen duste, až je i zelenina měkká (ale ne na kaši!). A hotovo. Na závěr snad už jen hrstičku posekané petrželky pro barvu. Uvidíte, jak se šťáva krásně prolne s bylinkami a zeleninou, kombinace je to harmonická. Samozřejmě se nic nezahušťuje nějakou protivnou moukou - tohle jídlo je příroda :)

Britové na to jdou dvojím způsobem - buď podlívají hodně a nechávají hodně šťávy - to pak máte případ, kde si britské stew podá ruku s uherským gulyás (což je polívka; my a Rakušáci tak chybně říkáme pörköltu). V jedné zemi si tak podobným způsobem na cibuli a paprice pastevci z uherské puszty dodávali energii v noci u ohně a kotlíku pod hvězdnou oblohou, v druhé si s tím na tymiánu a bobku obnovují síly angličtí, irští a welští farmáři nebo horníci, když se vrátí do svého domu, který je jejich hrad. Nebo můžete podlívat méně a nechat šťávu vydusit na menší množství, to pak získáte podobu, kterou vidíte na obrázku - má to svoje pozitiva, umocní se některé chutě.

Co se příloh týče, přikusujte k tomu leda tak pivo :) Samo o sobě je to taková síla, že by to vzřísilo i raněnýho medvěda, to už nic dalšího nepotřebuje.

A kdybyste se náhodou přistihli, že si u konzumace cosi pobrukujete, vězte, že to s největší pravděpodobností bude "God Save The Queen" ;)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Robert J. Hřebíček | úterý 27.4.2010 14:20 | karma článku: 17,63 | přečteno: 2129x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

Mýtus o českém pivu

České pivo je nejlepší na světě – tímhle medem si mažeme huby docela často. Vážně to ovšem může myslet jenom balík, co nikdy nebyl dál než v sousední čtvrti nebo vsi. Dnes tedy o českých sebeklamech.

15.5.2013 v 14:14 | Karma: 41,65 | Přečteno: 9495x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Senátor Zdeněk Troška?

Zdeněk Troška má poslední dobou našlápnuto na velkou budoucnost. Postupně se stává mluvčím určité části "lidu", apoštolem jeho hodnot a tím, kdo vede protiútok proti nepříteli. Využije svůj potenciál?

13.5.2013 v 17:30 | Karma: 29,25 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Rizika spojená s marihuanou – kdo stojí v cestě osvětě

Ano, užívání marihuany má svá rizika, a ne banální. Je tu však sorta lidí, kvůli nimž mladí uživatelé varování přeslechnou. Paradoxně jsou tou žábou na prameni ti, kteří proti marihuaně a legalizaci divoce brojí.

6.5.2013 v 15:00 | Karma: 28,72 | Přečteno: 1900x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

O "měkkých dárcích"

Zvonek zvoní. Vstupujeme. Stromek svítí, dárků mraky. Potud OK. Blesková analýza: Měkkých balíčků je asi polovina. Co nadělám... Takhle nějak vypadá vztah dítka k oblečení pod stromečkem. Apeluji tudíž dnes (protože si to sám taky dobře pamatuju), ve věku zralejším, kdy už skráň tu a tam křižuje stříbřitá nit a v šedé kůře hnízdí náznak zkušenosti: Rodiče, nemučte drobotu tím, že Ježíšek znamená obměnu šatníku!

4.12.2012 v 9:00 | Karma: 26,55 | Přečteno: 1863x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Když ne já, tak nikdo! (rozdupe nám Tomio prezidentské bábovičky?)

Copak to tak zvoní? Že by předzvěst Vánoc? Kdepak, to se jen naplno rozezněly rolničky na Okamurově čepici. Připojil se ke Kláře Samkové s tím, že když on nepostoupí, napadne celé volby. Najednou mu totiž na nich začala řada věcí vadit.

18.11.2012 v 15:20 | Karma: 25,10 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 14 obětí

26. května 2024  7:20,  aktualizováno  15:12

Sledujeme online Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

VIDEA TÝDNE: Bitka po finále poháru, let hrůzy a supercela v Litomyšli

26. května 2024  15:12

Fanoušci po finále fotbalového poháru neudrželi nervy na uzdě a vtrhli na hrací plochu, kde došlo k...

Rusové hlásí „osvobození“ další vesnice. U Charkova se brání, tvrdí Ukrajina

26. května 2024  15:07

Sledujeme online Ruské síly dobyly vesnici Berestove a na východě Charkovské oblasti, informovalo v neděli ruské...

Lístky na finále se nabízejí i za desetitisíce, u turniketu člověk může narazit

26. května 2024  11:59,  aktualizováno  14:25

Ceny lístků na finálový zápas mistrovství světa v hokeji rapidně stouply. Lidé za ně na...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4079x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.