Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde vězíš?

Když si má většina běžných smrtelníků představit vězeňskou instituci, začne lovit v paměti filmy, které z tohoto prostředí shlédla. Nedá se to považovat za nic překvapivého, když přihlédneme ke skutečnosti, že přece jen většina dnešní populace vězení na vlastní kůži nezažila. Jeden známý mě však při otázce na jeho představu o vězení dost překvapil. „Co bych si představoval, já to prožil,“ řekl mi a vzápětí dodal „pokud jsi byla alespoň trochu normální dítě, tak víš, o čem mluvím."

Měl pravdu. Většina z nás někdy měla domácí vězení. Můj známý rozhodně svým příkladem neporovnával komfort domácího vězeňského krbu s nekomfortem toho skutečného. Spíš svou reakcí dal najevo fascinací nad skutečností, co všechno institucionalizované odnětí svobody v naší kultuře inspirovalo. „Podstata tohohle trestu spočívá v tom, že nemůžeš, co bys chtěla. To měla moje máma dokonale zvládnutý. Když jsem měl domácí vězení já a přišel kamarád, tak ho za mnou ani nepustila,“ upřesnil známý nakonec.

Svoji svobodu vnímáme jako cosi nedotknutelného. Naučili jsme se křičet, když máme pocit, že nám z ní někdo ukrajuje. Sama Listina základních lidských a práv a svobod navíc mluví o našich svobodách v množném čísle. Stejně tak, jako nám stát a společnost svobodu alespoň teoreticky zajišťuje, může nám jí, pokud uzná za vhodné, stejně, avšak již zcela prakticky vzít.

Pokud si chce člověk představit, jaká je vězeňská praxe, má několik možností. Málokomu se chce pročítat dlouhými monitorovacími zprávami Helsinského výboru, natož pak, aby hledal možnost, jak si udělat úsudek na základě vlastního pozorování. Snazší a zajímavější ve finále je popovídat si s člověkem, který vězením prošel. Obzvláště pak takovým, který svůj tamější pobyt nenahlíží ve všech ohledech negativně. A ideálně i s někým, kdo je dostatečně inteligentní a jehož vina, pro kterou byl uvězněn, je přinejmenším sporná. Pokud mu budete bod po bodu číst, jak se podle mezinárodních ustanovení má s vězni zacházet, začne se zcela jistě smát.

Jestli se ve věznici dá žít či spíše jen přežít stejně záleží především na tom, jakého chytnete bachaře a spoluvězně. Rozhodně se nedá spoléhat na to, že věznice typu „a“ je mnohem lepší než věznice typu „b“. Stěžovat si ombudsmanovi nebo na Helsinský výbor si v podstatě znamená dobrovolně dělat z vězení ještě větší peklo. I téměř dvacet let po pádu totality se ve vězeních buzeruje, křehké povahy to mají za mřížemi oproti těm otrlejší ještě pořád nepoměrně těžší, a pokud se neskamarádíte s kuchařem, na talíř se vám toho moc nedostane. Mezinárodní úmluvy týkající se vězeňské politiky sice někde způsobily vysázení květin ve vycházkovém prostoru, jinde však tak akorát to, že vězni musí více uklízet, když má přijít kontrola zvenku. Že na tom není nic překvapivého? Možná není, každopádně by si ale měl každý, kdo tvrdí, že je současný vězeňský systém v podstatě pohoda a rekreace, alespoň na pár minut popovídat s někým, kdo vzduch za vězeňskou branou okusil na vlastní kůži.

Autor: Veronika Hrdinová | úterý 19.2.2008 11:10 | karma článku: 12,82 | přečteno: 1641x
  • Další články autora

Veronika Hrdinová

Dobrý scénář do šuplíku

Před časem se médii prohnaly zvěsti o tom, že v Hollywoodu stávkují scenáristé. Jejich českým kolegům bude patrně trvat ještě dlouho, než budou schopni dát podobně nahlas najevo, že se jim jejich pozice ve filmovém průmyslu ani za mák nelíbí. Nutno dodat, že by si v porovnání s nimi mohli američtí tvůrci ještě celkem výskat.

23.5.2008 v 11:13 | Karma: 10,09 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Kultura

Veronika Hrdinová

Kde rozum a vůle nestačí, smích a humor přitančí

Poměrně známý český filozof, psycholog a teoretik humoru profesor Vladimír Borecký v jedné ze svých publikací zmínil, že každý člověk v sobě má blba a že jde jen o to ho objevit.

17.4.2008 v 0:49 | Karma: 9,75 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Společnost

Veronika Hrdinová

Mládí bez rebélie

Během svého dospívání, respektive v době svého studia na gymnáziu, jsem se nemohla zbavit jednoho utkvělého dojmu. Měla jsem pocit, že se ani já a ani moji stejně staří spolužáci nevyrovnáme svými schopnostmi, ambicemi, činorodostí a přehledem lidem, kteří odmaturovali několik let před námi.

22.3.2008 v 23:24 | Karma: 15,07 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Společnost

Veronika Hrdinová

Požít a prožít

Představte si, že před sebe položíte dvě stejné suroviny. Mám na mysli suroviny opravdu základní, například jeden druh masa. Budou mít podobné, ne-li shodné datum trvanlivosti, rovnocenný druh obalu a přesto při bližším zaostření najdou vaše smysly celou řadu rozdílů. Kromě různého výrobce objevíte u samotného výrobku uvnitř jinou barvu či alespoň barevný odstín a váš čichový aparát odhalí výrazně odlišnou vůni.

29.1.2008 v 11:41 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Společnost

Veronika Hrdinová

Erupce korupce

Moje maminka mi vyprávěla, že jednou jako malá prosila bratra, aby přibrzdil svého pionýra u krajnice, protože si chtěla natrhat třešně rostoucí kolem okresky. Můj strýc se velmi rozčílil a kázal své mladší setře sestoupit z jeho pekelného vozítka, že už dál „se zlodějkou nepojede.“ Tentýž strýc byl pak nějaký čas zaměstnán na Nejvyšším kontrolním úřadu. Dlouho tam nevydržel, záhy se totiž ocitl na hranici psychického vyčerpání a dobrovolně, pravděpodobně z čirého pudu sebezáchovy odešel.

17.1.2008 v 15:43 | Karma: 13,52 | Přečteno: 937x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Sociální dávky lákají uprchlíky z Afriky, notovali si Dostálová s Vondrou

2. června 2024

Migrační pakt je podle lídra koalice SPOLU Alexandra Vondry nedostatečný. Uvedl to v diskusním...

Malostranský zápisník: Kdo byl Karel Kramář? A co je forčeking?

2. června 2024

Premium Zlatí kluci z Prahy i jeden profesor z Brna si možná rozšířili obzory. Supermatka Jermanová nakojí...

Braniborskému Bernau pomohlo proti husitům pivo, teď to slaví spolu s Čechy

2. června 2024  12:51

V braniborském Bernau nedaleko Berlína v neděli vrcholí třídenní husitské slavnosti, které jsou...

U Brněnské přehrady zkolaboval cyklista. Resuscitace nepomohla

2. června 2024  12:46

Pomoc jihomoravských záchranářů potřebovalo v sobotu několik cyklistů. Na Brněnsku ošetřili ženu,...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1895x
Scenáristka a novinářka, bývalá šéfredaktorka časopisu Nový Prostor.

Seznam rubrik