Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzkaz pro ODS

ODS ztělesněná Přemyslem Sobotkou dostala výprask. Přestože z jejích řad uslyšíme nejrůznější vysvětlení, proč se tak stalo a kdo zvenčí ODS za to může, pravda je banální: Může si za to ODS sama.

Tak za prvé - Přemysl Sobotka je slušný moudrý pán. A tím to tak končí. Celkem nic o něm nevíme, celé jeho působení v politice je pro voliče tak trochu záhadné. Možná je tichá voda, co něco mele, ale spíš je jen tichá voda a tím to hasne. Nemá charisma, není statečný ani odvážný. Tohle voliči sdělují zcela srozumitelně. Ti, kdo ho do boje o Hrad poslali, by se (aspoň doma a soukromě) mohli zamyslet, proč to udělali a proč tam místo něho neposlali Miroslavu Němcovou. Zkusím natvrdo hádat: Že by to bylo tím, že je hůř řiditelná, a statečná a odvážná je? Ta by totiž v bitvě o Hrad současným dvěma favoritům uměla být rovnocenou protivnicí. Přemysla Sobotku ODS poslala do předem ztracené bitvy. Byl to zlý úmysl nebo jen totální ztráta kontaktu s realitou?

Za druhé - pár dnů před volbami přišla slavná Klausova amnestie. Je úplně jedno, co si myslím já nebo co si o ní myslí čtenář. Přes 80% národa a voličů je přesvědčena, že byla nesprávná a nemravná. Jejím vyhlášením Klaus tedy ODS rozhodně nepomohl. Dílo zkázy pak korunoval předseda Nečas, když řekl, že ji nemohl nepodepsat. Zbabělejší reakci si neumím představit. Mohl říct, že s amnestií nesouhlasí a prostě to zvoral. Mohl také říct, že za amnestií 100% stojí. Nemohl říct, že ji nemohl nepodepsat. Já vím, že kolot poliky může do vedení strany vynést i člověka nestatečného. Ale voliči to příslušně ohodnotí ve volbách. A to se děje. Nečas, stejně jako Sobotka nejsou odvážní ani stateční, nejsou to válečníci. 

Bod třetí je dlouhou dobu se prohlubující otázka: Je ODS opravdu pravicovou, nedejbože libertariánskou stranou? Nebo je stranou konzervativní? Jak se to projevuje? Že její předseda chodí do kostela, Marek Benda navrhuje zřídit ve sněmovně kapli a ODS odpálila do světa masívní obdarování církví, kterému se eufeministicky říká "církevní restituce"? To opravdu znaky pravicové politiky nejsou, stejně jako k pravici nepatří afinita k mafiánským grupám, které média velmi něžně nazývají "lobisty". Pravicová strana by ve vládě měla začít zásadní redukcí státních nákladů, proškrtáním nesmyslných položek a stlačení rozpočtu na rozpočet vyrovnaný. Hned. Ne to naplánovat za x let. A jako že to jde. Namísto toho vede ODS vládu, která plánuje pitomosti jako regulaci cen nápojů v restauracích, když už neumí řešit skutečné problémy zdravotnictví, něco se řešit musí, že. Zvedá daně a zvedá podíl státních výdajů v rámci HDP. Pardon, ODS není žádná pravice, už léta se chová jako čistokrevná sociální demokracie. A zatímco levicový volič jde volit skutečnou sociální demokracii, případně bolševika, pravicový momentálně volit nejde. Protože ani ODS ani TOP09 pravicovými stranami nejsou.

Volba prezidenta není ničím výjimečným a překvapivým, je další v řadě brutálních porážek ODS, postupující jízdou na tobogánu, který v příštích parlamentních volbách může s přehledem znamenat výsledek pod 15% a třetí až čtvrtou pozici. To je docela pravděpodobný vývoj: ODS dnešní výprask okecá jako ty předchozí. Za viníky budou označena neobjektivní média, zlí nepřátelé, hloupí voliči, velká zima, nepřízeň osudu. A pojede se dál. Tedy k dalšímu výprasku, odchodu dalších členů a voličů.

Anebo se změní. Příští kongres změní stanovy a podle nových stanov navolí nové vedení. A to bez použití "dohod" a konsensů, prostě přímou volbou. Regionální vedení budou napřímo volit všichni členové regionu ve vnitrostranických volbách, stejně jako vedení celé strany budou volit všichni členové, a stejně jako kandidátky, nezmění-li se ústava a volební zákony, nebudu sestavovat sekretariáty dosavadním čarodějnickým způsobem, ale budou voleny všemi straníky v předvolebních primárkách. A skončí kumulování funkcí a další zlovolnosti, díky kterým má ODS ty představitele, které má, a dopadá jak dopadá. Změna bude nutně znamenat i velké následné změny personální a s nimi - snad návrat k pravicové politice. A pak možná někdy i návrat k volitelnosti.

Ale, jak říkám, možná žádná změna nepřijde, kapříci si odmítnou vypustit rybník a nestatečný předseda to nestatečně zato rozsáhle okecá a pojede se dál. Do tmy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Houška | sobota 12.1.2013 20:15 | karma článku: 33,90 | přečteno: 2468x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

Poslanec Pávek se ve sněmovně vyjádřil, že poslanci berou málo a je spravedlivé, aby se jejich platy trvale valorizovaly, protože dřou jak koně. Nebo tak nějak. A tak zde je má krátká odpověď všem Pávkům.

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Budete vyvěšovat vlajku Tibetu?

Kdekterý politik sdílí na sciálních sítích fotku, jak vyvěšuje tibetskou vlajku. Některým není blbé tím spamovat nejrůznější skupiny a diskuse, které s Tibetem nemají moc společného. A co vy? Přidáte se?

12.3.2018 v 9:54 | Karma: 38,10 | Přečteno: 1561x | Diskuse| Politika

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

Všude na mě koukají sofistikované analýzy co to té půlce národa je, že volila špatně. Tedy Zemana. Za tím je nějaká jejich nedostatečnost. Jsou porouchaní. Kdyby byli v pořádku, volili by správně.

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34 | Přečteno: 8309x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Učitelé dostali přidáno! Tak co si stěžujou?!

V dobách, kdy jsem řediteloval, jsem několikrát zažil, jak se ministr školství v televizi chlubil, kolik učitelům přidali (do tarifních tabulek). Ale už neřekli, že školy nedostaly ani o fň víc skutečných peněz.

9.11.2017 v 16:00 | Karma: 30,07 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

České houfnice v Azerbajdžánu. Na koho asi budou střílet?

Zprávička o tom, že čeští zbrojaři prodali nějaké ty houfnice Azerbajdžánu (přes mezinárodní zákaz), v médiích zapadla. Děje se toho hodně a nejčastější reakcí byla radost, že jsou naši zbrojaři šikovní. Víme koho vyzbrojujeme?

2.10.2017 v 18:05 | Karma: 27,56 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4318x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.