Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V čem je bojkot ruských sportovců nedomyšlený

Žili jsme tu za Železnou oponou a pro mnoho svobody milovných či přímo režimem stíhaných osob byl sport jedinou příležitostí k emigraci. Pokud by země, kam jsme mohli emigrovat žily jen kolektivní vinou a nenávistí, jako nyní my,

..., pak bychom spíše potvrdili propagaci západní nelidskosti, než bychom dokázali přimět ruskou veřejnost k „západní“ sebereflexi.

Sám jsem se díky sportu dostal nečekaně na západ, ačkoliv bych nikdy nedostal normálně devizový příslib s výjezdní doložkou k pasu. Tenkrát se z našeho západního výletu do Rakouska nevrátil jeden kolega sportovec. Dokonce i mne tam lanařili, abych zvážil emigraci a vážně jsem o tom uvažoval. Nakonec převážil pocit povinnosti k mé potenciálně osamělé matce. Taková až „Kunderovská“ volba Nesnesitelné lehkosti bytí. Dnes toho už nelituji, ale byly tenkrát četné chvíle, kdy jsem dost litoval.

Návštěva západu, tehdy na počátku osmdesátých let, mne značně posílila v mé pozdější jistotě, že socialismus a komunismus nejsou ryzí humanistická cesta pokroku. V době těchto úvah mi bylo necelých sedmnáct let.

Navzdory třeba smrtícím politickým procesům padesátých let se naši sportovci účastnili všech olympiád s výjimkou her v Los Angeles 1984, (což se dotklo právě mé generace). Politická názorová konfrontace, byť při sportu, dodala mnohým na východě naději a dostatek střeliva pro vnitřní změnu přesvědčení, ale také veřejnou manifestaci odporu vůči okupaci 1968 na olympiádě v Mexiku. Západ se nesmí takové konfrontace bát, protože tím byl ukázal mnohem hlubší slabost, než jen výstřelky pitomců s propagačním ruským válečným Z. Nyní mohou ideologové z Kremlu klidně tvrdit, že by na olympiádě nic nepropagovali, ale ten strašlivě zlý západ nemá zájem o člověka, jen o odbytiště svého zboží a hlavně zbraní.

Nakonec jsme nedávno několikerou chybnou „podporu“ svobody ze západu zažili. Arabské jaro. Západ dokázal akorát bombardovat a rozbourat, byť diktátorské, režimy, které ale byly lepší než následující vlny islámského fanatismu. I tenkrát řada uvažujících politologů a humanistů poukazovala na to, že je třeba masivně podporovat nejlépe legální demokratickou opozici. Ničeho takového se arabské demokratické elity od západu nedočkaly. Odměnou pak byla masivní migrace, která z prakticky stejných důvodů bude bohužel zcela jistě pokračovat.

Západní zrady dříve podporovaných diktátorů se odehrávaly již od 19. století a staly se jednou z klíčových metod ovládání třetích zemí. Nyní se musíme vyrovnávat s migrací z afrických zemí, která bude narůstat tím více, čím větší vliv tam budou získávat ruku v ruce jihoamerické drogové kartely, islamisté a Rusové s Číňany. Nakonec západ zradí i Zelenského. Je to totiž snadné. Stačí, aby architekti válečné podpory prohráli volby. Prohrát volby bude zanedlouho pro pravici čím dál větší hrozba. A vzhledem k tomu, že hysterickou kampaní znevažuje demokratickou opozici, hrozí nám, že příštím premiérem by mohl být třeba Okamura. A to se přiznám, by pro mne byl značný důvod k přehodnocená životního odporu k emigraci.

Zlikvidovat totalitním nerespektem slušnou a demokratickou opozici je stejně nebezpečné jako bojkotovat Rusko na olympiádě, protože to bude jen voda na Putinovský mlýn. Ano, nechceme slyšet takovou kritiku pravice, ale příznačná pštrosí politika je zbabělá a neargumentovaná, a navíc i nečestná, nedůstojná hlasatelů exkluzivní demokratické pravdy. Není nic lepšího, než ukázat obyčejným Rusům svobodu a racionalitu na vlastní oči. Takto ukážeme jenom strach z konfrontace, který nás samotné dovede do pekel pravicových dobrovolných populistů. Je třeba vidět, že nám zbytečná horlivost diletantů podřezává větev, na které chceme pevně sedět. I pravice potřebuje přinejmenším základní strukturální realismus. Nepředstavovat si svět, jaký by měl být, bez toho, aby se chytře vnímalo, jaký svět velmi pravděpodobně je.

Autor: Zdenek Horner | čtvrtek 13.4.2023 22:58 | karma článku: 25,12 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Neantisemitská kritika Izraele

Svou kritikou nebo vznášením otázek rozhodně nekritizuji obranu Iraele proti terorismu či dalšímu ohrožení z kterékoli strany. Kritizuji ovšem, když se Izrael stává sám agresorem případně zapomíná na lidskost záměrnými akcemi.

17.2.2024 v 0:32 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Smutná Valentýnská deklarace jen proti někomu

Že se občan kardinál Duka staví na jednu stranu konfliktu, ale nikoliv na stranu lidí je opět na pováženou. Zaujmout stanovisko smí, může nebo musí každý, kdo je událostmi zasažen či osloven, ale vydávat stanovisko za pravdu? ...

16.2.2024 v 16:04 | Karma: 16,89 | Přečteno: 904x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Židovský extremismus

Jsem blogeru Vodvářkovi vděčný, že se konečně pustil do otevřeného boje prostřednictvím pojmů, neboť jejich jednostranným uchopením ukazuje skutečnou hloubku problému. Zatímco jedni žijí ve strachu z terorismu, jiní ...

13.2.2024 v 15:25 | Karma: 28,09 | Přečteno: 937x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Izraelský plán zničení Hamásu

je bohužel jen krycí název pro genocidní konečné řešení obyvatel Gazy. Naženou obyvatele na jih, rozbombardují sever, a nyní hurá zase na jih na jatka do Rafahu. Svět už začal chápat, že cíl je stanoven tak aby záměrně neměl žádné

9.2.2024 v 20:20 | Karma: 22,97 | Přečteno: 800x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

A opět, humanoidi na scéně

Bloger Vodvářka se stále nedokáže odpoutat od dehumanizační vize zničení humanoidů. Historie u něj začíná, ale i končí 7.10.2023. Přestože se stal neomluvitelný zločin, nikomu to nedává právo dehumanizovat viníky, natož postupovat

8.2.2024 v 19:33 | Karma: 22,04 | Přečteno: 630x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik