Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podpora kultury socialistická a kapitalistická

Oba režimy podporují kulturu. Rozdíl není zas až tak veliký. Nejmarkantnější rozdíl je však v tom, že socialismus určitou část kultury zakazoval úředně i prostřednictvím odepření finanční podpory. Kapitalismus dělá jen to druhé.

Podpora kultury je cosi velmi nahodilého. Řada subjektů se ani o pomoc neuchází, protože chce mít pro svůj projev absolutní svobodu. Styky a vyjednávací schopnost byly vždy podstatou úspěchu při získávání darů. Kultura si na sebe nikdy nebyla schopna, až na výjimky, vydělat. Vždy byla prostředkem sebeprezentace a znakem kulturní expanze či dokonce podporou ideologie. Plody kultury jsou nehmotné a jaksi až ex post platné. Důsledky státní podpora divadla či literatury mají vliv na kvalitu jazyka, na všeobecný zájem o spokojenou loajalitu ke národu i státu samotnému.

Kupodivu ne v naší zemi. U nás se vlastenectví nosí jen v odmítání migrace a islámu, ale nikomu nevadí amerikanizace kultury, nedodržování národního jazyka v reklamách či příbalových letácích. Hrdost na češtinu a kulturní kvality jejích tvůrců a uživatelů jsou vedlejší. Stížnosti na malou podporu ze strany státu jsou jen ojedinělými výkřiky. Pamatuji řadu dílčích demonstrací zejména k nedostatečné podpoře tzv. živé kultury. Podporujeme skanzeny, ale například některé kvalitní literární časopisy bez podpory skončily na smetišti trhu (Aluze, Psí Víno, ale i další).

Nakladatelé vydávají současnou českou prózu, poezii a další produkci jen na základě grantů a prakticky bez honorářů, protože náš kulturní trh je příliš malý. Srovnatelné kulturně literární okruhy třeba ve Skandinávii však slaví průnik na literární trhy Evropy, protože podporují překlady a propagaci literatury v zahraničí, nemluvě o podpoře literárního života ve vlastním jazykovém prostoru. Prostě podpora by vždy mohla být lepší a větší. Nicméně česká realita je dlouhodobě velmi konzervativně nakloněná ke kulturním reliktům a odleskům minulé éry. Zmatek v hlavách jistě umocňuje ohromná obliba seriálů jako byl třeba 30 případů majora Zemana apod.

Poslední případ jednání ministerstva kultury ovšem není případem nějaké promyšlené kulturní politiky. Je to minimum nutného. Pouhá podpora státních subjektů se dá nazvat nekalou hospodářskou soutěží. Pokud vím, máme takový úřad a ten by měl jednat. Stát nemůže podporovat jenom státní subjekty. Slovem podpora je samozřejmě myšleno nezaviněné uzavření všech kulturních akcí, které stát přikázal. Přikázal všem, měl by podporovat všechny stejně, i když třeba málo. V tom jsem se soukromými subjekty kultury zcela zajedno.

Opět se zde vyjevuje dichotomie rovnost a spravedlnost. Na vstupu by měly být rovné podmínky, v průběhu by mělo být oceněno zasloužené a kvalitní či úspěšné. I v obecné ekonomii platí, že nedovolená státní podpora může být i na mezinárodní úrovni sankcionována. Je prapodivné, že mnoho zdejších propagátorů pravicovosti má sklon hájit monopol státu, který tomuto principu zcela odporuje. Je jasné, že monopol veřejnosti vyhovuje, protože nemusí volit přízně ve svém životě. Kapitalismus o monopol samozřejmě usiluje rovněž, ale současně uznává, že jde o hranici zločinného jednání. Pokud se o takový monopol pokouší stát, jde vlastně o zestátňování kultury. Stále se bavíme o tomtéž. Vstupní podmínky, tedy i podpora státu, musí být rovné. Pak se ukáže, kdo na to má a co dokáže sám. Na konci stojí právě ony vytoužené zásluhy a nerovné odměny, které jsou zcela oprávněné a žádoucí. Takto vidím pravicový postoj k věci.

Autor: Zdenek Horner | pátek 10.4.2020 21:28 | karma článku: 7,62 | přečteno: 608x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Neantisemitská kritika Izraele

Svou kritikou nebo vznášením otázek rozhodně nekritizuji obranu Iraele proti terorismu či dalšímu ohrožení z kterékoli strany. Kritizuji ovšem, když se Izrael stává sám agresorem případně zapomíná na lidskost záměrnými akcemi.

17.2.2024 v 0:32 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Smutná Valentýnská deklarace jen proti někomu

Že se občan kardinál Duka staví na jednu stranu konfliktu, ale nikoliv na stranu lidí je opět na pováženou. Zaujmout stanovisko smí, může nebo musí každý, kdo je událostmi zasažen či osloven, ale vydávat stanovisko za pravdu? ...

16.2.2024 v 16:04 | Karma: 16,89 | Přečteno: 904x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Židovský extremismus

Jsem blogeru Vodvářkovi vděčný, že se konečně pustil do otevřeného boje prostřednictvím pojmů, neboť jejich jednostranným uchopením ukazuje skutečnou hloubku problému. Zatímco jedni žijí ve strachu z terorismu, jiní ...

13.2.2024 v 15:25 | Karma: 28,09 | Přečteno: 937x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Izraelský plán zničení Hamásu

je bohužel jen krycí název pro genocidní konečné řešení obyvatel Gazy. Naženou obyvatele na jih, rozbombardují sever, a nyní hurá zase na jih na jatka do Rafahu. Svět už začal chápat, že cíl je stanoven tak aby záměrně neměl žádné

9.2.2024 v 20:20 | Karma: 22,97 | Přečteno: 800x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

A opět, humanoidi na scéně

Bloger Vodvářka se stále nedokáže odpoutat od dehumanizační vize zničení humanoidů. Historie u něj začíná, ale i končí 7.10.2023. Přestože se stal neomluvitelný zločin, nikomu to nedává právo dehumanizovat viníky, natož postupovat

8.2.2024 v 19:33 | Karma: 22,04 | Přečteno: 630x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,68
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik