Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je Henry Kissinger dezolát?

Nepochybně je. Sic se jeho aktuální dezolátní názor zjevil na první straně nejpravicovějšího tisku, nebyl na něj, na nikoho z šiřitelů, vydán zatykač za překročení zákona o nevyprovokovaném konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Současní chciválcové možná nevědí, kdo nějaký  Kissinger  je. Za pár dní, dá-li Bůh, oslaví sté narozeniny. Možná bychom mu mohli za jeho neposlušnost vůči spojeneckému nařízení o jediném správném výkladu výše zmíněné válečné operace odebrat naše státní vyznamenání (držitel Řádu T.G.M. I. třídy). V jeho věku již nemá význam jej soudit a zavírat, stejně by na soudní přelíčení asi nepřijel. Stačí mu tady pod blogem nebo v diskusích naplivat na hlavu. I to mnohé chciválce povzbudí a rozproudí v jejich svatém nadšení pro likvidaci Ruska a pak Číny, prostě kohokoli, kdo je podle našeho mínění proti nám a není s námi.

Kissinger nehlásá nic víc než realismus a diplomaticky slušná vyjádření obav.  (Bohužel jen pro majitele licence čtení iDnes Premium.) Podobně se vyjadřují mnozí chcimírové, kteří mají všech pět po hromadě. K realistům bych rád počítal i sám sebe. Ale asi o tom sám nerozhodnu, to přece zdejší klaka stanoví, kdo je nepřítel.

Každému, kdo poctivě studuje a ověřuje informace o podstatě a historii zmíněného konfliktu, musí být jasné, že máslo na hlavě mají mnozí neodpovědní politici, kteří si hřejí jakousi jedovatou polívčičku. Udržet minimálně mír jaderných zbraní je přitom hlavním úkolem příčetných politiků. Vítězství ve studené válce, kterým se dnes mnozí opíjejí, nebylo dosaženo válečným konfliktem, ale nakonec mírovým jednáním. Důvěryhodným uznáním suverenity a respektu. Pak byly možné i velkorysé ústupky. Došlo i na omluvy a došlo k prolomení historicky tajných informací. Na rozdíl od toho, že víme, kdo postřílel polskou elitu v Katyni, nevíme dodnes, kdo a proč zavraždil Kennedyho. A takové velmoci, která nemá jistotu ani ve vlastní nedávné historii, chceme dát naprosto volnou ruku v pohybu a jednání vojsk na našem území? Nepoučili jsme se z provozního centra na Guantanámu? To, co není právně možné v USA, učiní vždycky na cizím hloupém území.

Naše vláda se rozhodla pro zoufale bezradné politické činy, vše, co ji momentálně zajímá prostě prosasuje silou a hotovo. Nicméně to není reforma, ale jen stop time. Každá příští vláda většinu bláhových „reforem“ zruší. Proto je pochopitelné, že se o nich ani dnes nemá smysl bavit a diskutovat s někým, kdo rovnou předesílá, že z ničeho neustoupí. Asi je momentálně naprosto neomylný.

Ani já se nehodlám zaobírat každým závanem vládního větru. Je to ztráta energie. Mnohem logičtější je nyní zabývat se budoucností. Promýšlet, co budeme dělat po vládě myšlenkové vyprázdněnosti. Šetřit se má, to není ani nová, ani kontroverzní myšlenka. Ale šetřit tupým umrtvením a prohloubením podfinancování, rozkladem státního aparátu, který bude stejně nutné něčím nahradit, nebo na propady jinak doplatit v režimu „svaté nouze a krize“, je tragický omyl. Tato vláda po úsporných opatřeních ani nemluví o lepších zítřcích. Tvrzení, že budou za deset let ještě nějaké důchody věří jen skalní pověrčivci. Nebo snad někdo zaručí, že už nikdy nebude inflace, která znehodnotí vše, co nějaká generace vytvořila? Už před třiceti lety sliboval první premiér za ODS, že si jen na chvilku opasek utáhneme a hnedle bude dobře jako v Německu. A dosud soupeříme v životní úrovni s Portugalskem, a dokonce nás předbíhají země bývalé lido demo aliance, kterým jsme se vždy posmívali, že jsme z nich nejlepší.

Z této šlamastiky nás dostane jedině mír a realismus bez ideologického ohýbání statistik. Ztráta míru by totiž byla definitivní dlouhodobou inflací, kterou by již nikdo možná nedokázal zrekonstruovat ani za všechny peníze investorů světa. Taková rozpůlená zeměkoule se opravdu špatně slepuje. Díky pane Kissingere, že vám to stojí za to i ve stém roce života neztrácet smysl pro realitu, kterou mnozí mladší úplně potratili. Tedy mimo blogopáně Trčálka, ten má pravdu vždy a na jeho nesmysly dojde. Přesto přeji krásné narozeniny za oceán.

 

Autor: Zdenek Horner | neděle 21.5.2023 5:10 | karma článku: 43,54 | přečteno: 4503x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Neantisemitská kritika Izraele

Svou kritikou nebo vznášením otázek rozhodně nekritizuji obranu Iraele proti terorismu či dalšímu ohrožení z kterékoli strany. Kritizuji ovšem, když se Izrael stává sám agresorem případně zapomíná na lidskost záměrnými akcemi.

17.2.2024 v 0:32 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Smutná Valentýnská deklarace jen proti někomu

Že se občan kardinál Duka staví na jednu stranu konfliktu, ale nikoliv na stranu lidí je opět na pováženou. Zaujmout stanovisko smí, může nebo musí každý, kdo je událostmi zasažen či osloven, ale vydávat stanovisko za pravdu? ...

16.2.2024 v 16:04 | Karma: 16,89 | Přečteno: 904x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Židovský extremismus

Jsem blogeru Vodvářkovi vděčný, že se konečně pustil do otevřeného boje prostřednictvím pojmů, neboť jejich jednostranným uchopením ukazuje skutečnou hloubku problému. Zatímco jedni žijí ve strachu z terorismu, jiní ...

13.2.2024 v 15:25 | Karma: 28,09 | Přečteno: 937x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Izraelský plán zničení Hamásu

je bohužel jen krycí název pro genocidní konečné řešení obyvatel Gazy. Naženou obyvatele na jih, rozbombardují sever, a nyní hurá zase na jih na jatka do Rafahu. Svět už začal chápat, že cíl je stanoven tak aby záměrně neměl žádné

9.2.2024 v 20:20 | Karma: 22,97 | Přečteno: 800x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

A opět, humanoidi na scéně

Bloger Vodvářka se stále nedokáže odpoutat od dehumanizační vize zničení humanoidů. Historie u něj začíná, ale i končí 7.10.2023. Přestože se stal neomluvitelný zločin, nikomu to nedává právo dehumanizovat viníky, natož postupovat

8.2.2024 v 19:33 | Karma: 22,04 | Přečteno: 630x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,04
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik