Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomie popírání a smysl odpovědnosti

Stále zde silně zaznívá názor, že Evropa, ale zejména ta středně východní – nekoloniální, nemůže vycházet z nějaké odpovědnosti za staleté zotročení afrických zemí. A co například obraz Evropana v Africe?

Obraz Evropana v Africe není nejrůžovější. Ze všeho nejvíc vyvstává obraz pokrytecký. Evropané údajně do kolonií vyváželi civilizaci, někdo dokonce tvrdí, že občanskou společnost. Ovšem prosazovali ji tam jaksi otrocky. Za dob různých okupací vnutily evropské velmoci africkým zemím různé dluhové závislosti. Nadále tyto závislosti podporuje vojenský průmysl, který vyzbrojuje systematicky tamní země hlava nehlava. Nadbytek zbraní v Africe samozřejmě vyvolává nadměrné násilí, v němž ani nelze poskytovat bezpečně jakoukoli pomoc.

V článku pana Smrčka  se přímo uvádí, že: „Současní Evropané prostě s tím příběhem nemají nic společného …“ Příběh kolonizace tedy skončil, ale jeho důsledky nikoliv? Podle této logiky by snad automaticky měly zaniknout dluhy afrických zemí. Pokud v Evropě dlužník zemře, jeho dědicové mají právo odmítnout dědictví a vyhnout se dluhové pasti. Mimochodem v článku pana Smrčka slovo dluh vůbec nenajdete. Naopak pojem občanská společnost se vyskytuje hnedle třikrát.

Oprávněnost mezinárodních dluhů je velmi sporná. Africké reprezentace mnohé vypůjčené peníze zpronevěřily. Vracet je mají generace Afričanů, které s tím nemají nic společného? Proč potom léčením MMF byly seškrtané africké sociální a vzdělávací rozpočty? Tato vnucená kontinuita závislosti se nazývá neokolonialismem. Těžko můžete budovat občanskou společnost na nulovém ekonomickém základě. Afrika nemá žádný vlastní investiční kapitál, nemá fiskální samostatnost, nemá přiměřený přístup na mezinárodní trh.

Evropa prý nemá za stav africké ekonomiky žádnou odpovědnost, protože kolonialisté vymřeli. V Africe naopak ovšem nevymřeli dlužníci. Zde se odpovědnost na věčné časy automaticky předpokládá. Památný slib z roku 1996, kdy Evropské země přislíbily seškrtání afrických dluhů padlo na vrub neodpovědnosti. Jaksi se na něj zapomíná. Je to pokrytecké až na půdu.

Evropa se sama definuje jako občanská společnost s volným pohybem zboží, kapitálu a osob. Na hranicích Evropy však trh náhle končí a začíná co? Dál jsou jen lvi, říkalo se ve starověku (Hic sunt leones). Odpovědný ekonomický migrant přijede do Evropy pln důvěry ve spravedlivou soutěž ultratržní společnosti, aby zjistil, že je méně než občan „evropské říše římské“. Neodpovědný migrant je na tom neskonale lépe. Žije bez iluzí z humanitárních dávek.

Srovnání údajné malajské občanské společnosti s africkou mne upřímně rozesmálo. Obecně se ví, že Malajci existují pod tvrdou knutou čínského kapitálu a čínských tržních příležitostí. Index občanských svobod v Malajsii je jeden z nejnižších. Je to podivný paradox, jak hlasatelům tržní občanské společnosti imponují autoritativní ekonomiky založené na dumpingových cenách, jež umožňuje nekontrolovatelný útlak v oblasti pracovních výkonů za minimální ceny.

Pokud je smyslem ekonomiky zapomínání, tak se nic nemění na postřehu nejen Karla Marxe. Kapitalismus svou politikou zapomínání odpovědnosti za kulturní, ekologické i přímo zločinné škody převádí náklady svých ziskových operací na obecný dluh občanské společnosti daňových poplatníků. Jinak řečeno, škody zaplatí vždy občané, zisky si rozdělí kreativní podnikatel. To je princip ideologického boje o regulace podnikání.

Koneckonců není to žádná náhoda, že „kapitalističtí“ leadři tolik brojí proti humanitnímu vzdělání, které občanská společnost nepotřebuje, na rozdíl od technického vzdělání, které rozhodně netrvá na vyvolávání vzpomínek a připomínání odpovědnosti. Naštěstí si ještě stále část společnosti myslí, že paměť, odpovědnost a etiku potřebujeme. Potřebujeme ji právě pro budoucí uspořádání rovnoprávných vztahů. Popírání kolonialismu, neokolonialismu nebo následně i holokaustu, (jehož protagonisté již také téměř vymřeli), se nevyplatí, protože je budeme nuceni prožít znovu.  Někdo se na to těší a přímo k tomu směřuje. Rozhodně je současně s tím jediný ideální občan, hetero, bezbarvě bílý pán tvorstva (zejména žen), antineomarxista, antimigracionacista …

Autor: Zdenek Horner | středa 31.7.2019 14:47 | karma článku: 8,69 | přečteno: 558x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Neantisemitská kritika Izraele

Svou kritikou nebo vznášením otázek rozhodně nekritizuji obranu Iraele proti terorismu či dalšímu ohrožení z kterékoli strany. Kritizuji ovšem, když se Izrael stává sám agresorem případně zapomíná na lidskost záměrnými akcemi.

17.2.2024 v 0:32 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Smutná Valentýnská deklarace jen proti někomu

Že se občan kardinál Duka staví na jednu stranu konfliktu, ale nikoliv na stranu lidí je opět na pováženou. Zaujmout stanovisko smí, může nebo musí každý, kdo je událostmi zasažen či osloven, ale vydávat stanovisko za pravdu? ...

16.2.2024 v 16:04 | Karma: 16,89 | Přečteno: 904x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Židovský extremismus

Jsem blogeru Vodvářkovi vděčný, že se konečně pustil do otevřeného boje prostřednictvím pojmů, neboť jejich jednostranným uchopením ukazuje skutečnou hloubku problému. Zatímco jedni žijí ve strachu z terorismu, jiní ...

13.2.2024 v 15:25 | Karma: 28,09 | Přečteno: 937x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Izraelský plán zničení Hamásu

je bohužel jen krycí název pro genocidní konečné řešení obyvatel Gazy. Naženou obyvatele na jih, rozbombardují sever, a nyní hurá zase na jih na jatka do Rafahu. Svět už začal chápat, že cíl je stanoven tak aby záměrně neměl žádné

9.2.2024 v 20:20 | Karma: 22,97 | Přečteno: 800x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

A opět, humanoidi na scéně

Bloger Vodvářka se stále nedokáže odpoutat od dehumanizační vize zničení humanoidů. Historie u něj začíná, ale i končí 7.10.2023. Přestože se stal neomluvitelný zločin, nikomu to nedává právo dehumanizovat viníky, natož postupovat

8.2.2024 v 19:33 | Karma: 22,04 | Přečteno: 630x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 20,80
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik