Úspěch firmy stojí a padá na jejich zaměstnancích

Umění najít a přijmout správného zaměstnance je jednou z nejtěžších, ale zároveň nejdůležitějších věcí v podnikání. Když sáhnete vedle nebo špatně, záhy tento krok ucítí celá firma -  není to jen ztráta peněz, ale také energie a času.

„Konkurenci nelze porážet velikostí, ale předstihnout se musí myšlením,“ řekl Robert Solow, nositel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 1987. Kvalitní pracovníci jsou dnes, paradoxně, když jsou u nás stovky lidí bez práce, velmi vzácní. Na co se u přijímacích pohovorů a řízení často zapomíná, jsou charakterové vlastnosti člověka. Zvláště důležité je to u manažerských a vedoucích pozic. Znalosti a dovednosti pro určitou pracovní pozici jsou samozřejmě důležité. Ale stejně tak důležitá je loajalita, schopnost dýchat za firmu, umět se přizpůsobit a být férový – k sobě, zaměstnavateli, i k zákazníkům. Firmu tvoří lidé, a právě ti, jí dělají největší reklamu.

Investice do tzv. lidských zdrojů jsou stejně důležité jako investice do majetku. Má to jeden základní rozdíl – firma může vlastnit auta, budovy, ale ne lidi. Ty si může najmout a oni mohou téměř kdykoliv odejít. A to je jeden z důvodů, proč se někteří bojí do správných lidí investovat. Je to škoda, protože lidský kapitál se zhodnocuje a přináší dobré výsledky. S tím souvisí kvalitní a pečlivý výběr lidí. A tím to nekončí. Také musí být nastavené podmínky pro jejich udržení.  Když si to jednoduše spočítáme, pro firmu je výhodné dávat vyšší plat jednomu schopnému, šikovnému a nápaditému pracovníkovi, než platit dva neschopné a líné zaměstnance. Ve výsledku je platba dvou nižších platů stejně ztráta.

Velmi oblíbeným nástrojem pro hledání kvalitních zaměstnanců jsou ve Spojených státech amerických sociální média. Přes to, že je tato oblast v České republice prozatím v počátcích, zejména velké firmy a jejich personální oddělení si začínají uvědomovat význam tohoto nového oboru nazvaného Social media recruitment.

 Přeji vám kvalitní zaměstnance a dobré zaměstnavatele.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Hoplíček | pondělí 22.4.2013 17:20 | karma článku: 12,58 | přečteno: 850x
  • Další články autora

Tomáš Hoplíček

Jan Kašpar by se divil …

17.2.2016 v 12:57 | Karma: 7,07

Tomáš Hoplíček

Nebojme se být pozitivní

21.10.2015 v 10:07 | Karma: 8,07

Tomáš Hoplíček

Jak imigroval český národ

29.9.2015 v 11:11 | Karma: 9,36