Daňové ráje: poetický název, ale shnilý obsah

Úniky daní jsou považovány za trestný čin. Na druhé straně existují daňové ráje, kam své peníze vyvádějí tisíce firem. Paradox? Absurdita? Bohužel realita.

www.idnes.cz

Jeden bilion eur putuje každý rok do daňových rájů. Není to můj odhad, jsou to čísla, která spočítali finančníci. A podle nich (podle mě ještě více) je v těchto rájích schováno, uloženo, odkloněno až dvacet pět bilionů eur. Máme tu dva světy – svět po krizi (možná ještě v krizi), kdy státy ročně přicházejí o miliardy na daních, a svět ráje, o kterém všichni ví, že skrývá vlastně nelegální peníze, ale protože to určitým skupinám vyhovuje, tiše funguje dál.Nedělejme si iluze, že se to netýká i České republiky. Například na Britských Panenských ostrovech je registrováno 438 českých firem a podle ministra Kalouska je toto čísla ještě vyšší - 12 500 firem.

Úniky daní jsou zlodějinou, a přesto hovoříme o daňových rájích tak mile, hezky a poeticky. Měli bychom věci nazývat správnými jmény, protože pokud chceme řešit nějaký problém, musím ho umět pojmenovat. Pod hezkou slupkou se schovává prohnilé ovoce. A tato hniloba nakazí a zničí další kousky ovoce v košíku.

Když se hnijící ovoce najde, může se vyhodit. A v případě tzv. daňových rájů by pomohlo vytvoření černé listiny. Tyto země a banky by pak mohly byt trestány. Zdánlivě jednoduché řešení. Ale problém je v tom, že se k tomu nikdo moc nemá. Důvod? Zřejmě by se odkrylo, kdo z vlivných a vládnoucích lidí v Evropě, tyto služby „daňových rájů“ využívá.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Hoplíček | středa 3.7.2013 10:11 | karma článku: 11,74 | přečteno: 558x
  • Další články autora

Tomáš Hoplíček

Jan Kašpar by se divil …

17.2.2016 v 12:57 | Karma: 7,07

Tomáš Hoplíček

Nebojme se být pozitivní

21.10.2015 v 10:07 | Karma: 8,07

Tomáš Hoplíček

Jak imigroval český národ

29.9.2015 v 11:11 | Karma: 9,36