Naučme prvně děti česky, pak anglicky

Docela mi vadí, když vidím děti v předškolním věku, které umí s dokonalou výslovností říct "one, two, three", ale oproti tomu neumí pořádně vyslovit "čtyři, pět, šest". Děti by se podle mého názoru měly  prvotně naučit ovládat svůj rodný jazyk, tedy správnou výslovnost písmen č, ř, ž a podobně , až poté bychom jim měli plést hlavu cizím jazykem.

Nerad bych tím tvrdil, že znalost anglických slov barev, zvířat, rodiny a atd. by byla pro ně zbytečná, samozřejmě to pro žáky  v prvopočátcích učení angličtiny na základní škole bude k dobru, ale chcete snad, aby Vaše děti uměly poté lépe ovládat cizí, než svůj rodný jazyk? Napadá mě myšlenka, proč tedy kdysi naší obrozenci bojovali za záchranu českého jazyka, když v dnešní době se snad klade větší důraz na znalost jazyka cizího? Když jsem nastupoval na základní školu, tak pedagogové prvně brali za důležité ovládání triviálního systému (čtení, psaní, počítání) a až poté přišly na řadu jiné předměty, které až poté rozvíjely můj všeobecný přehled základních znalostí.  Angličtina pro mne začala až 3. třídou.

Co mě zaráží víc je fakt, alespoň co se týče okolí mého bydliště, že povinností přijetí dítěte do školky je jeho přihlášení do zájmového kroužku. Obvykle bývá na výběr ze dvou možných variant,  výtvarné výchovy a anglického jazyka.  Někde jsem se setkal i s verzí volitelného kroužku, kde byla na výběr pouze jediná možnost, angličtina. Spatřuji v tom trochu krátkozraký podnikatelský záměr vydělávání peněz na těch nejmenších.  Proč by tedy měli rodiče platit peníze za povinný kroužek a až poté bude jejich dítě "přijato" do školky? Ve většině případů rodiče nakonec svolí a své dítě přihlásí, protože potřebují, aby jejich dítě bylo pohlídáno v době trvání pracovní doby.

Očekávám, že mnoho z Vás se mnou nebude souhlasit. Někdo má názor, že čím dřív se jeho dítě začne učit cizímu jazyku, tak tím líp pro něho, ale já si budu stát za svým.  Souhlasím s tvrzením, že jazyky jsou bránou do světa, ale prvně podle mě musíme děti naučit dobře mluvit česky a pak cizí řečí. Budujme prosím u dětí cit k rodné řeči!

(děkuji za upozornění mých chyb v článku, došlo mi to až později jakou blbost jsem napsal)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Hok | čtvrtek 8.3.2012 15:10 | karma článku: 19,67 | přečteno: 1409x