Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Habsburkové VII. - Syn mocného otce

  Jeho otec se mohl chlubit těmito tituly – císař Svaté říše římské, král španělský, vévoda burgundský, atd., přičemž tento seznam nezná konce. Není proto divu, že jeho syn Filip toužil po tom, aby se svému otci vyrovnal nebo ho, díky milosti Boží, překonal. Po abdikaci svého otce císaře Karla V. roku 1556 se stává španělským králem. Na trůn nastupuje v době, která se pro tehdy devětadvacetiletého rodilého Španěla zdála více než přívětivá.  

  Ze všech jeho sourozenců se vyššího věku dožily pouze dvě sestry a to Marie provdaná za rakouského Habsburka Maxmiliána a Juana choť portugalského krále Juana III.. Otec Karel měl taktéž nemanželskou dceru Markétu, která dvakrát po nějakou dobu zastávala úřad nizozemské místodržící. Během cest po Německu zplodil s Barborou Blombergovou také Juana D'Austria, jenž se v pozdějších letech stal vynikajícím vojevůdcem.

  Velkou ranou pro jeho pýchu byl prohraný boj o císařskou korunu. Jakožto syn předchozího císaře byl toho názoru, že má trůnu nejblíže. Tento boj ale prohrál se svým strýcem Ferdinandem I.. Pomineme-li ale tuto prohru, tak i přesto si Filip nemohl stěžovat na nepřízeň osudu. Jeho království bylo hojně „krmeno“ stříbrem z Nového světa, které mu dovolovalo se výrazně zapojit do evropské politiky.

  Po boku Filipa stanuly čtyři manželky. První z nich, portugalská princezna Marie, mu po smrti krále Sebastiána zajistila dědický nárok na jeho království, včetně zámořských držav. Tak se stalo, že bylo toto království roku 1580 přičleněno k říši španělských Habsburků. Záhy však Filip ovdověl a jeho manželkou se stala Marie, první dcera anglického krále Jindřicha VIII.. Ta po smrti otce začala v zemi praktikovat tvrdou protireformaci, která byla zastavena až její smrtí. Filip II. se nehodlal Anglie vzdát a získat ji chtěl prostřednictvím plánovaného manželství se soupeřkou královny Alžběty, Marií Stuartovnou. Vše ale zhatila její nečekaná a šokující poprava.

  Další, v pořadí už třetí, manželku nalezl ve Francii, která byla tehdy zmítána náboženskými válkami. Oženil se s dcerou Jindřicha II. - Alžbětou z Valois.

  Po smrti Alžběty se Filip oženil se svou vlastní neteří Annou, tedy dcerou císaře Maxmiliána II. a Marie Španělské.

  Nemnoho Filipových potomků se dožilo dospělého věku. Dodnes je historickým tajemstvím smrt následníka trůnu Dona Carlose. Šeptalo se, že intrikoval proti vlastnímu otci, zavraždil nevinného člověk a byl duševně chorý. Ostatně v kontextu rodové politiky není důležité, co bylo příčinou jeho smrti roku 1568. Pro Filipa samotného bylo osobním vysvobozením, když se jeho následník Filip III. narodil z jeho posledního sňatku s Annou.

  Má-li se charakterizovat Filipova povaha, dá se prostě říci, že byl náboženským fanatikem. V dobách jeho vlády, byli často upalováni a vražděni kacíři. Inkvizice zažívala svůj „zlatý věk“. Odměňováni byli udavači, oběti přišly o majetek a čekaly je kruté tresty.

  Oproti otci Karlovi, jenž procestoval skoro celý svůj život, Filip vycestoval ze Španěl naposledy v roce 1559. Zbytek života strávil v kanceláři madridského paláce nebo od roku 1584 v nově zbudovaném El Escorialu.

  Roku 1571 byl Turky dobyt ostrov Kypr a křesťanský svět se začal hrozit toho, že Středozemní moře se stane mořem tureckým. Iniciátorem výpravy proti Turkům se stal papež Pius V.. Vznikla koalice Benátek a tzv. Filipova „Spojeného loďstva“. Hlavním velitelem se stal jeho nevlastní bratr Juan D'Austria. 7. října 1571 se nepřátelská loďstva setkala u Lepanta a Juan dokázal Turky drtivě porazit. K Filipově nelibosti se stal jeho nevlastní bratr slavným po celém světě a byl brán za Spasitele křesťanského světa před agresí islámu.

  Kvůli popravě Marie Stuartovny se Filip rozhodl zakročit silou. Vojenská výprava, která byla zorganizována v roce 1588 s cílem dobýt Anglii, skončila obrovským fiaskem. Silná bouře a vichřice potopila skoro celou španělskou flotilu a Angličané po této události ještě dlouhou dobu děkovali Boží přízni. Už předtím angličtí korzáři napadali španělské lodě a kradli drahé kovy a zboží adresované na Pyrenejský poloostrov. Samotná královna Alžběta tyto piráty vyznamenávala a katastrofa španělské flotily se stala vítanou možností, jak ovládnout větší množství moří.

  Po této katastrofě se Angličané dali do protiofenzivy a obsadili přístav Cádiz. Zlato a další drahé kovy naloupené v Jižní Americe se dostaly do anglických rukou. Filip II. se rozhodl roku 1596 k odvetě na moři, ale loďstvo bylo taktéž potopeno po silné bouři už v Biskajském zálivu.

  Filip opět přišel o loďstvo, což bylo o to těžší, že se musel už v minulosti vyrovnat se stejnou ztrátou a překousnout také politický nezdar. Vysoké daňové zatížení zapříčinilo otevřené povstání proti místodržícím v Nizozemí roku 1566. Filip se situaci rozhodl vyřešit tím, že do Nizozemí poslal despotu a fanatika, vévodu z Alby. Ten však neuspěl a byl nahrazen slavným Juanem D'Austria. Vítěz od Lepanta nedopadl lépe a ani jeho nástupci Alessandru Farrnesovi se nepodařily zázraky. Roku 1579 vyhlásilo severní Nizozemí tzv. Spojené provincie.

  Pokud se ptáte, kde se poděly obrovské finance naloupené v Americe, nelze jako důvod uvést pouze anglické pirátství. Tyto peníze nebyly využity na hospodářství, ale utopily se ve vlně staveb nových paláců a financování hýřivého dvorského života. Filip II. předal svému synovi po své smrti v roce 1598 zemi v nezáviděníhodné situaci – válka s Anglií, nábožensky roztříštěná Francie, povstání v Nizozemí, opětovné turecké nebezpečí a naprosto prázdná státní pokladna.           

 

Autor: Stanislav Hok | pondělí 13.4.2015 17:10 | karma článku: 13,25 | přečteno: 570x
  • Další články autora

Stanislav Hok

Habsburkové XV. - O Španělsko

Tím hlavním, co se na počátku 18. století v Evropě dělo, byla probíhající válka o španělské dědictví, která byla iniciována vymřením madridské mužské habsburské linie, respektive smrtí krále Karla II.

23.8.2015 v 14:17 | Karma: 12,17 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Hok

Habsburkové XIV. - Vláda v turecko-francouzských kleštích

Nástupce Ferdinanda III., jeho druhorozený syn Leopold, se narodil 9. června roku 1640. Od raného dětství mu jeho otec císař zvolil kariéru duchovního, jelikož dynastie počítala s nástupnictvím jeho o 7 let staršího bratra Ferdina

22.8.2015 v 20:16 | Karma: 9,90 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Hok

Habsburkové XIV. - Poslední král a loutka

V posledním článku zabývající se dějinami španělských Habsburků, jsem na začátku upozorňoval na to, že Filip III. byl panovníkem nevýrazným.

19.8.2015 v 15:28 | Karma: 9,50 | Přečteno: 393x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Hok

Habsburkové XII. - Vláda uprostřed třicetiletých bojů

Následník Ferdinand III. spatřil světlo světa roku 1608 ve Štýrském Hradci. Oproti svému otci Ferdinandovi II. byl mnohem schopnějším a nadanějším vladařem.

11.5.2015 v 16:03 | Karma: 17,33 | Přečteno: 847x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Hok

Habsburkové XI. - Démonizovaný krvežíznivec staroměstský

Pro mnohé je Ferdinand II. ztělesněním zla na zemi, člověkem bez svědomí, který neváhal a nechal s čistým srdcem popravit na Staroměstském náměstí 21. června 1621 předáky českých stavů.

10.5.2015 v 16:12 | Karma: 16,53 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 824x
Student milující historii, tanec, divadlo, fotbal, debaty s přáteli a všeobecné dění.

Seznam rubrik