Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chat s Petrem Cihlářem, tatínkem se střídavou péčí - část 1.

Na Střídavce probíhá každou neděli chat o problémech s výchovou dětí, někdy i s pozvaným hostem. Premiérovým hostem byl pan Petr Cihlář, otec pětiletého Matěje. Pan Cihlář pečuje už několik let o svého syna ve střídavé péči spolu s jeho matkou, a to přes její odpor. O tomto příběhu jsme psali v článku Střídavka funguje i při rozbrojích rodičů.

Rozhovor se nakonec protáhl na celé dvě hodiny. Pokud jste se jej nemohli zúčastnit přímo, přinášíme vám na pokračování alespoň výběr zajímavých otázek a odpovědí.

Lombard: Akú máte skúsenosť vôbec s komunikáciou so ženskou verejnosťou? Muži medzi sebou rozprávajú o striedavce a ženy o tom, ako to veľmi škodí deťom...

Petr_Cihlar: Komunikace s ženskou veřejností? Nerozlišuju lidi na barevné, chudé, bohaté, ženy a muže, ale na lidi slušné a neslušné a mnoho stupňů mezi, nic není černobílé ;-) Střídavá péče může škodit ženskému egu, ne dětem. Děti ze střídavé péče profitují, i když přináší jistá úskalí, zisk mnohonásobně převyšuje ztrátu, výhody pro dítě převažují.

Lombard: Aký je postoj Vášho okolia k tomu, že máte dieťa v striedavce? Snažím sa tiež o striedavku, známe kamarátky, matky ma povzbudzujú, aby som to nevzdal. Domnievam sa, že kamarátky matky, mojej ex, si myslia presný opak. Preto ma zaujíma, aké reakcie má Vaše okolie v situácii, že už realizujete striedavku.

Petr_Cihlar: Chtěl jsem pro svoje dítě to nejlepší, kdyby bylo nejlepší zůstat s matkou, zůstal by s matkou, studoval jsem střídavku podrobně předem. Moje okolí si mne za to víc váží, jsem pro ně bohužel exot, myslím za to, že mám střídavou. Mnoho lidí to ani neví, jsem pro ně otec na procházce s dítětem :-)

E_T_: Měnil jste zástupce, proč?

Petr_Cihlar: Nikdo mne nechtěl zastupovat, že je to zbytečné, že nemám šanci. Vše jsem si vyřizoval sám, na prvním jednání jsem byl sám, soudce mně vynadal. Pak jsem tam byl s mladou advokátkou, která podepisovala, co jsem napsal a dělala, co jsem řekl. Na poslední jednání jsem si našel advokátku, která mi byla doporučena, ale nebyla tam asi moc platná, jen aby si ke mně moc nikdo nedovoloval :-)

martin: Koukal jsem na rozsudek - není tam žádné přesné vymezení kdy a kde si máte dítě předávat. Ani nejsou upraveny svátky, prázdniny apod. Je to tak, nebo jsem něco přehlédl?

Petr_Cihlar: V rozsudku to není specifikováno, soudce vychází z toho, že rodiče musí spolupracovat a domluvit se.

martin: A neotevírá to prostor pro různé tahanice a dohady? S kým budou Vánoce, jak o prázdninách? Dohodnete se bez problémů na všem?

Petr_Cihlar: Otevírá to prostor pro tahanice a dohady, a to velmi. Například z rozsudku nejde ani vyčíst, kde se má dítě předávat. V tom jsme měli problém. Bývalá si myslela, že jí budu syna vždy vozit do jejího bydliště a zase si pro něho jezdit. Kvůli tomu jsme uzavřeli dohodu na OPD o předávání ve školce. Na Vánocích a svátcích se dohadujeme těžko, ale důležité je, že je střídavá. Vánoce vycházejí několik let na týden s matkou. Ona mi ho dávat nechce, lže a kroutí se, že jsou daleko na horách, a tak. Tak si děláme Vánoce o týden později, dárky jsou levnější :-) Občas se jí zeptám před svědky, třeba jestli mi ho nechá na Velikonoce několik hodin, ať si sama vybere čas. Jí je pak blbý nevyhovět.

striedavastaros: V čase, keď nie je matka s dieťaťom (práca, služobka, iné povinnosti bez prítomnosti dieťaťa...) a je jej týždeň, ako sa môžete stretávať so synom?

Petr_Cihlar: Když je matčin týden, kontakt se synem mi zamezuje. Dokonce, když se zastavím za synem ve školce, která je 100 metrů od mé práce, tak si stěžuje na OPD a ředitelce školky. Nenechá mi synovi ani zatelefonovat, neexistuje, abych ho kontaktoval. Dal jsem mu starý mobil, co vypadá jako hračka, a naprogramoval mu tlačítka: 1 - tatínek, 2 - maminka, 3 - babička, 4 - strejda. Když může a chce, zavolá mi, ale prakticky to nedělá, protože bývalá ho podporuje spíš v tom, aby telefon vypnul a nepoužíval. Nicméně když je se mnou, ona mu asi 1x týdně zavolá, nebo on jí, já mu v tom nebráním, naopak ho v tom podporuji.

striedavastaros: matka Vám bráni cez jej týždeň so synom aj telefonovať a skypeovať?

Petr_Cihlar: Ano, ona mi brání ho kontaktovat, nesnáší to. Řekla mi kdysi, že mi sebere dům a dítě. Že nejlíp udělám, když mu nebudu telefonovat, protože by měl na mne co nejdřív zapomenout a netrápit se. To bylo v době, kdy odešla z domu, nevěděl jsem, kde jsou a volal mu, neměli jsme střídavou péči ještě.

E_T_: Děkuji. Já už mám odpovězeno, takže další mé dotazy jsou podružné. CO bylo zásadním argumentem PROTI střídavce ve Vašem případě, který se Vám podařilo vyvrátit a JAK?

Petr_Cihlar: Argumentem proti střídavé bylo, že nejsme schopni se domluvit a jsou mezi námi konflikty, dále, že je v Evropě standardem, že dítě je s matkou, dále, že neumím vařit. Soudce řekl, že se to dnes už dá řešit jinak to vaření, že to je podružné. Ke konfliktům, spisům od policie jsem sdělil, že to jsou z 90 % nesmyslná hlášení mojí ženy proti mně, že se ženou já žádné konflikty nemám, a že je to z její strany účelové. Soudy jindy spíš hledají důvody, proč střídavá ne. Tento soudce byl efektivní, kéž by takový byl každý, měl jsem štěstí. Rozsudek má být jasný a stručný, bylo rozhodnuto na třetím jednání. Žádná věda, tak by to mělo být. Oba rodiče jsou způsobilí a mají zájem, střídavá a nazdar.

Pokračování

Převzato ze Střídavky

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Hodina | úterý 21.12.2010 20:23 | karma článku: 20,12 | přečteno: 1743x
  • Další články autora

Aleš Hodina

Otec na útěku nastavuje zrcadlo justici

Do knihkupectví přichází kniha Tomáše Jadlovského nazvaná výstižně Otec na útěku. Nakladatelství Klika tak pokračuje ve svém dlouhodobém tématu rozvedených otců a jejich práva být s vlastním dítětem.

4.5.2022 v 17:13 | Karma: 23,90 | Přečteno: 1977x | Diskuse| Společnost

Aleš Hodina

Historii vytváříme právě teď

Ukázka z budoucí učebnice dějepisu pro druhý stupeň základních škol: Dějiny České republiky, rok 2021

16.5.2021 v 19:30 | Karma: 19,00 | Přečteno: 735x | Diskuse| Společnost

Aleš Hodina

Projev, který nesměl zaznít

Dnes odpoledne jsem měl na poklidném shromáždění na Staroměstském náměstí přednést projev. Úřady však demonstraci hned na jejím začátku zakázaly, byl jsem i svědkem policejní brutality a zvůle. Projev tedy zveřejňuji aspoň takto:

7.3.2021 v 18:49 | Karma: 31,82 | Přečteno: 1859x | Diskuse| Společnost

Aleš Hodina

Vnitrostátní únosy dětí

Pozdrav účastníkům dnes odpoledne pořádaného Pochodu za ukradené děti (za dodržování lidských práv rodičů i dětí):

10.12.2020 v 13:42 | Karma: 15,15 | Přečteno: 558x | Diskuse| Společnost

Aleš Hodina

Vláda by pod záminkou ochrany občanů neměla likvidovat lidské svobody

Proslov, který jsem dnes, 6. prosince 2020, přednesl na Mikulášské demonstraci proti vládním nařízením:

6.12.2020 v 19:52 | Karma: 30,75 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!