Zítra a o víkendu bude chladněji

Dnes už bude naše území později odpoledne a ve večerních hodinách ovlivňovat od severozápadu zvlněná studená fronta.

Ve čtvrtek (dnes) bude před frontou vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu. Nejvyšší denní teploty budou stoupat kolem 23 °C, místy v Čechách letních 25 až 26 °C. Přes den by mělo být jasno až polojasno, k večeru bude příbývat oblačnost a budou se vyskytovat přeháňky. Ojediněle se očekávají i bouřky.

V pátek velmi pravděpodobně meteorologové zaznamenají citelné teplotní propady v odpoledních hodinách oproti dnešního dne. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 10 a 14 °C. Předpokládá se oblačná obloha s deštěm nebo přeháňkami na většině území.

O víkendu bude naše území pod vlivem přílivu chladného vzduchu, který nadále bude souviset s přechodem zvlněné studené fronty. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 8 do 14 °C, na jihovýchodě by mělo být značně tepleji (15 až 17 °C). Vyšší uvedené hodnoty se očekávají až v neděli. Srážky by měly postupně ustávat a v neděli se vyskytnou jen ojediněle.

V příštím týdnu by se mělo postupně oteplovat. Týdenní předpověď ukazuje, že v druhé polovině průměrná denní teplota se bude pohybovat výrazněji nad 15 °C, místy tedy lze zatím očekávat až 20 °C.

Synoptické mapy ČHMÚ:

Na mapě je vidět, že naše území bude ovlivňovat oblast brázdy nízkého tlaku. Do střední Evropy bude proudit chladný vzduch.

-

V souvislosti se zvlněnou frontou bude oblačno až zataženo na většině území.

-

Nad střední Evropou se začne rozšiřovat hřeben vyššího tlaku, po jehož přední straně k nám bude proudit chladný vzduch. Naše území bude stále pod vlivem zvlněné studené fronty.

 

Zdroj: ČHMÚ

Pozn.: Ilustrační obrázek k článku s výše uvedenou situací nesouvisí. Jedná se o předpověď polohy zvlněné fronty k 11.9.2012. Obrázek jsem použil k vůli správné velikosti.

Dodatečně dne 19.4.2013: Meteorologové z aktualizovali předpověď. Doporučuji častěji sledovat předpovědi pro jednotlivé kraje. V neděli by se mělo oteplit až do 18 °C, na jihovýchodě až do 20 °C. Podle nové týdenní předpovědi možná se místy vyskytne až 20 °C už v pondělí. V druhé polovině i výrazněji nad. Možná na některé stanici se naměří i letních 25 °C.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Hlinomaz | čtvrtek 18.4.2013 9:45 | karma článku: 7,97 | přečteno: 603x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02