Základy meteorologie

Meteorologie je věda, která může být užitečná i v běžném životě, pomáhá vyčistit si myšlenky od všedních problémů či nějakého pracovního stereotypu a navíc lze ji brát také jako zábavu.

Myslím si, že není snadné získat zkušenosti s touto zajímavou vědou. Je to proto, že jí mívají většinou jenom profesionální meteorologové, kteří se tím živí. Ono se jedná o dosti rozsáhlou vědní disciplínu, takže lze si domyslet, že si mezi sebou meteorologové zkušenosti předávají různými články, přednášky, nebo formou nějakého zaučení.

V dnešní době se předpovědi počasí zjednodušují různými moderními aplikacemi, což pomáhá lidem snažší přístup k informacím. Přesto já raději dávám přednost před originálním znění psaných textech z webových stránek. Nemyslím si totiž, že některé aplikace jsou důvěryhodnější. Tedy samozřejmě záleží na tom, jakou používáme. Nevím, ale ve většině případech mám pocit, že jde jenom o takové rychlé "boom", které kvalitu předpovědi počasí nezlepší. Je to pohodlnější. Ovšem pokud nějaká aplikace je přímo od meteorologů odzkoušená, tak potom skutečně se dozvíme víc aktuálních informací.

Proč jsem se o aplikacích zmínil. Připadá mi to nešťastné ve chvíli, kdy je tak snadná dostupnost předpovědí a zároveň v podstatě profesionální meteorologie upadá, v tom smyslu, že o ní není zájem - meteorologie je v současné době zaměstnáním ne příliš výdělečným a atraktivním. Snad to není úplně tak pravda. Zkrátka zkušenosti s meteorologií nepadají z nebe. Dovedu si to trochu představit, protože tento obor je opravdu náročný.

Vše výše uvedné bylo jen tak na úvod. Na YouTube jsem si všiml jednoho pěkného videa, v kterém je srozumitelně vysvětleno část základu meteorologie. Pokud se vám video nezobrazí, tak klikněte na odkaz: http://www.youtube.com/watch?v=2jhRUg_gWRk 

Základy meteorologie pro piloty

 

Zajímavé odkazy:

 

Databáze supercel

http://www.youtube.com/watch?v=16R99NBgHtg

 

AMS

http://www.amaterskameteorologie.cz/

 

ČHMÚ na facebooku

https://www.facebook.com/meteo.chmi

Autor: Petr Hlinomaz | úterý 3.9.2013 18:11 | karma článku: 8,59 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02