Vliv skleníkových plynů na oteplování se zvýšil

Vědci monitorují globální emise skleníkových plynů, na jehož základě se vydává výroční zpráva. Index ukazuje jejich vliv na globální oteplení a zároveň odhaluje, kterými plyny dochází k největšímu příspěvku v každém roce.

Celosvětové emise v kombinaci více skleníkových plynů od roku 1990 do roku 2013 zvýšily svůj vliv na oteplování asi o 34%. Oxid uhličitý je nejhlavnějším přispěvatelem změn z hlediska množství a rychlosti růstu. Z pohledu celkového období od začátku průmyslové revoluce je tento nárůst velice výrazný. Proto také se nadále věnuje velká pozornost na sledování poznatků podle spolehlivého zdroje vědeckých informací.

Roční zpráva týkající se indexu poskytuje úzkou vazbu mezi výzkumem změn skleníkových plynů v atmosféře a společnost, která je jimi do určité míry ovlivněna.

V odkaze naleznete veškeré informace včetně zajímavého videa v originálním znění. Zpráva je aktualizována každý rok na jaře.

Přeložil jsem a upravil podle: http://toolkit.climate.gov/tool/annual-greenhouse-gas-index-aggi

 

Změny atmosférického radiačního působení skleníkových plynů a uvedený index dle zmíněné výroční zprávy.

 

Doporučuji také shlédnout tento článek: http://www.mindfully.org/Air/2006/UN-Greenhouse-Gas3nov06.htm + shrnutí od WMO (Světová meteorologická organizace) http://www.wmo.int/pages/prog/arep/gaw/ghg/ghg9-en-online.html

Autor: Petr Hlinomaz | čtvrtek 4.12.2014 9:36 | karma článku: 6,36 | přečteno: 549x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02