Teplota vzduchu v centru Prahy - listopad

Předposlední měsíc ?v roce máme za sebou, takže mohu již opět zveřejnit další díl o teplotách v duchu primitivní meteorologie. Proč primitivní?*

*Upřímně řečeno, pokud bychom neznali dlouhodobý průběh počasí, tak bychom jsme se moc daleko nedostali. Meteorologie a klimatologie jsou vědními disciplínami, které se navzájem potřebují, přičemž by se ani jedna z nich (bez jedné z nich) nemohla samostatně vyvíjet. Mé články o teplotách jsou tedy pouhým amatérským dodatečným příspěvkem. (Navíc můj způsob měření není vhodný k širšímu zpracování.) Vždycky jsem toužil mít před sebou naměřené údaje teplot v centru Prahy.

 

 Letošní listopad bych charakterizoval jako teplejší měsíc, i když v několika dnech se vyskytoval v ranních hodinách mráz. Zpočátku bylo počasí ve znamení teplotní inverze, což zjednodušeně znamená, že teplota s nadmořskou výškou roste. Na určitých specifických místech v horských oblastech byly 3.11. zaznamenány vysoké denní amplitudy až přes 36 °C. Pro srovnání, v centru Prahy ve stejný den jsem naměřil rozdíl 9,7 °C.  Od 1. do 6.11. se ranní teploty udržovaly nízko, s nejnižší teplotou až -1 °C. Jednalo se ale o pouhé dvě mrazivá rána. Odpoledne bylo teplo. Maximální teplota stoupla 6.11. až na 16,4 °C. Od 7.11. příliv velmi teplého vzduchu kolem tlakové výše nad jihozápadní a jižní Evropou pokračoval. Prudce se zvyšovaly ranní minimální teploty, často výrazně až nad 10 °C. Při jasné obloze stoupaly i odpolední maxima. V centru Prahy však nebývají většinou naměřeny úplně nejvyšší teploty, proto jsem se musel spokojit "s pouhými" hodnotami nad 18 °C. V období od 7.11. do 19.11. se vyskytovaly vysoké minima i maxima, přesto ale byla pozorována i významnější teplotní variabilita. V čerstvém západním proudění se vyskytovala i četnější oblačnost. Předpověď počasí s předstihem upozorňovala na přechod studené fronty z 20.11. na 21.11. A skutečně, od pátku 20.11. se začalo ochlazovat. Z 19. na 20.11. a po celý den 20.11. intenzivně pršelo. Déšť ustal a začaly teploty rapidně klesat.  Zaznamenal jsem tři mrazivá rána s nejnižší hodnotou až -2 °C. V každém dni bylo odpoledne výrazně nad nulou. Od 26.11. se začalo postupně mírně oteplovat, i když v sobotu 28.11. bylo chladněji a ráno se vyskytl lehký mráz. Poslední dva dny se oteplilo, začal foukat čerstvý vítr a pršelo. V neděli 29.11. večer se začala zvedat maximální teplota, v půlnoci jsem naměřil nejvyšší denní teplotu 8 °C. V posledním dni v pondělí jsem sice naměřil poměrně vysoké maximum, ovšem oteplení se odehrálo po půlnoci z neděle na pondělí a večer, ráno a odpoledne bylo chladněji.

 

 Český hydrometeorologický ústav v průběhu měsíce vydal čtyři výstrahy týkající se silného větru nízkého stupně (15., 18., z 19. na 20. a 29.11.). 18.11. byl předpovídán čerstvý vítr o rychlosti 7 a 11 m/s s nárazy 15 až 25 m/s. Z 19. na 20.11. dle namátkového pozorování se výstraha v okolí mého stanoviště zřejmě nenaplnila. Zpočátku se spustily přívalové srážky, které se zformovaly ve stálejší déšť. 29.9. byla v platnosti další výstraha na silný vítr do odvolání, která se ale tentokráte naplnila v plné parádě. Hydrometeorologové v souvislosti s frontálním systémem také upozornili na silné srážky s možností dosažení 1. stupně povodňové aktivity. Po půlnoci z 29. na 30.11. foukal v nárazech opravdu velmi silný vítr. Poté vydatně pršelo. Vítr opět významněji v pondělí na úterý (1.12.) začal zesilovat.

 

 Vítr se řadí mezi významné faktory, který ovlivňuje pocitovou teplotu. Pocitová teplota vzniká na základě složitého výpočtu, který ukazuje přibližnou hodnotu podle působení i dalších meteorologických prvků. Jelikož jsou lidé různí a mají různý denní režim, je nemožné určovat přesnost. I orientační předpověď má svůj význam, často se totiž od té běžné značně liší.

 

 Více o pocitové teplotě se můžete dočíst na stránce Amatérské meteorologické společnosti zde.

 

Soupis min. a max. hodnoty

15
6
6
7-8

 20.11. jsem zaznamenal rozdíl mezi nejnižší ranní a nejvyšší odpolední hodnotou 1,4 °C, jenže večer se začalo výrazně ochlazovat a tím se začala denní amplituda zvyšovat (ráno 8,3, odpoledne 9,7 a večer 4,6). V poslední den 30.11. též byl rozdíl mezi ránem a odpolednem téměř zanedbatelný, amplituda se pohybovala kolem 1,8 °C. V ten den, jak už jsem výše psal, ve večerních hodinách opět prudce teplota stoupala (po půlnoci 9,3, ráno 5,4, odpoledne kolem 7, podvečer 5 a večer 9,5). Další nízká amplituda byla 18.11. 2,5 °C. Vzhledem k tomu, že jsou hodnoty v grafu z technických důvodů zaokrouhlené, nelze tentokráte podle něho určit správný nejvyšší a nejnižší rozdíl.

 

 

 

 

 

 

Foceno v Praze mnou.

 

Pomocný zdroj informací: ČHMÚ

 

Související článek: Teplota vzduchu v centru Prahy - říjen

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Hlinomaz | úterý 1.12.2015 8:52 | karma článku: 6,29 | přečteno: 210x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02