Televizní předpovědi počasí

Sledování televizních předpovědí počasí bylo, je a alespoň i v blízkém budoucnu bude nedílnou součástí moderního člověka. Postupně s vývojem techniky se předpovědi znatelně změnily. Jelikož tento článek je dalším přínosem rubriky meteorologie, musím ohodnotit jejich kvalitu interpretace.

Sledování starých záznamů je velice zajímavé - bavím se, vzpomínám a hlavně porovnávám. Aby nedošlo k nedorozumění, musím podotknout, že se nestavím proti technickým pokrokům.

Ačkoli technické provedení televizních předpovědí s porovnáním dnešních zaostávalo, myslím si, že dřívější moderování bylo mnohem srozumitelnější. I přestože technický pokrok v meteorologii byl obrovským posunem dopředu, což je pochopitelně dobře, tak na druhou stranu technické vymoženosti v televizních studiích vyloženě předpovědi znehodnotily. Výrazně se snížila jejich kvalita podání. Prostě dlouhodobě mám pocit, že bylo mnohem přínosnější, když moderátor na synoptické mapě ukázovátkem hezky pomalu ukazoval a přitom srozumitelně vysvětloval aktuální povětrnostní situace.

Považuji za zcela zbytečné pouštět divákům stále opakující se několika sekundové záznamy satelitních snímků oblačnosti. I bez veškerých studiových vymožeností bych se obešel. Mnohem důležitější je diváky seznámit se synoptickou mapou a popisem meteorologické sitauce. Samozřejmě, radarové snímky a modelové simulace je dobré ukázat, i když se spíše lépe uplatní na internetu, kde si můžeme stopu různě zastavit a dostatečně prohlédnout. Tyto bonusové záležitosti je možné v televizi pouštět až nakonec předpovědi. Hlavním činitelem při interpretování předpovědi počasí má být odborná mluva.

 

Starší záznam televizní předpovědi počasí. Můžete si také vychutnat začínající znělku, která připomíná vynikající český seriál "Návštěvníci". :-)

http://www.youtube.com/watch?v=pvpFZBAKLfY

Autor: Petr Hlinomaz | sobota 30.11.2013 10:52 | karma článku: 12,46 | přečteno: 667x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02